Marcin34 Posted March 6, 2007 Share Posted March 6, 2007 Witam! Mam pytanie czy ktoś z Was przeciągał kable zasilające np. do wzmacniacza przez ścianę grodziową od akumulatora w P11-144 jeśli tak to w którym miejscu najlepiej jest je pociągnać . Z góry dzięki za pomoc !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tomasz_Primera Posted March 8, 2007 Share Posted March 8, 2007 Nie jestem pewien czy Ci pomoge bo ja mam wersje "angielska" i pod maska wyglada troche inaczej wszystko. Zrobilem fotki jak to jest u mnie: Mam nadzieje ze zdolalem jakos pomoc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin34 Posted March 8, 2007 Author Share Posted March 8, 2007 Witam! Dzieki serdeczne to zawsze jest coś więc bedę w tym miejscu szukał.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 28Darek Posted March 11, 2007 Share Posted March 11, 2007 Witam! Mam pytanie czy ktoś z Was przeciągał kable zasilające np. do wzmacniacza przez ścianę grodziową od akumulatora w P11-144 jeśli tak to w którym miejscu najlepiej jest je pociągnać . Z góry dzięki za pomoc !!! Pamietaj tylko o zastosowaniu bezpiecznika (ktory na zdjeciach jest ledwie widoczny ale jest ) . Pozwoli to unikanc w przyszlosci przykrych niespodzianek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tomasz_Primera Posted March 11, 2007 Share Posted March 11, 2007 Dokladnie U mnie jest przymocowany pod rura od dolotu powietrza zeby sobie luzno nie latal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karoles20 Posted April 2, 2007 Share Posted April 2, 2007 może tak lekko nie na temat napisze. Orientuje się ktokolwiek jaki wzmaniacz jest potrzebny żeby dobrze współgrał z 4 głośnikami o: mocy 250W max, nominalnej 200W, 92db 4Ohm ???? Normalnie BŁAGAM O POMOC!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 28Darek Posted April 3, 2007 Share Posted April 3, 2007 Najbardziej odpowiednim bedzie wzmacniacz 4 kanalowy o mocy 700W max i 500 nominalnej 94dB 4 ohm . Naprawde sadzisz ze podajacych suche dane producenta jestes w stanie dobrac odpowiedni wzmacniacz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karoles20 Posted April 3, 2007 Share Posted April 3, 2007 no właśnie wien że po danych producenta wzmacniacza nie dobiorę :/ dlatego zapytałem tutaj,bo moż trafi się ktoś kto ma lub miał podobne głośniki w autku :/ a gdzie się o coś zapytam to każdy mówi co innego. Jeżeli wzmak byłby 700W to na głośnik wypada równe 175W, a skoro głośniki są 250W to wzmak jest poprostu za mocny...teraz mam radio 4x35W a głośniki 2x120W i 2x50W...a jak podkręce radio to 50ki wymiękają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 28Darek Posted April 3, 2007 Share Posted April 3, 2007 Niestety nie jest tak jak piszesz to nie te "50tki wymiekaja" tylko wzmacniacz w radioodtwarzaczu nie potrafi podac odpowiednia ilosc mocy. Znieksztalcenia , ktore zapewne slyszysz w postaci "charczenia" w glosnikach to wlasnie wynik niskiej mocy lub/i slabej jakosci wzmacniacza w radiu. Przeczytaj sobie poradnik osoby ktora wykonala olbrzymia prace i zebrala w jednym miejscu najwazniejsze informacje potrzebne do zbudowania wlasne car audio: PORADNIK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karoles20 Posted April 3, 2007 Share Posted April 3, 2007 No dobrze. Ale... Skoro niby wzmacniacz w radiu podaje za małą moc na 50tki to dlaczego 120stki nie harczą i grają dobrze??? Dziękuje za poradnik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest DJSzmer Posted April 4, 2007 Share Posted April 4, 2007 Moze moc 20tek jest przesadzona :diabel: :diabel2: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 28Darek Posted April 4, 2007 Share Posted April 4, 2007 Plonne Twe nadzieje na to ze wzmacniacz w radiu jest zbyt mocny do tych glosnikow. Na rynku jest niewiele raioodtwarzaczy samochodowych , ktore sa w stanie wygenerowac wiecej mocy niz ok. 19W mocy ciaglej. Podziel to sobie jeszcze przez 4 (bo na tyle jest rozdzielony sygnal) a wyjdzie Ci realna mocy jaka dostarcza wzmacniacz wbudowany w radioodtwarzacz na jeden kanal. Smutne ale prawdziwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karoles20 Posted April 4, 2007 Share Posted April 4, 2007 wzmacniacz w radiu (4x35W) jest i tak za mocny na głośniki o mocy 50W, bo głośniki powinny mieć przynajmniej 2 razy więcej mocy od wzmacniacza, żeby dobrze grały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 28Darek Posted April 5, 2007 Share Posted April 5, 2007 wzmacniacz w radiu (4x35W) jest i tak za mocny na głośniki o mocy 50W, bo głośniki powinny mieć przynajmniej 2 razy więcej mocy od wzmacniacza, żeby dobrze grały. :zdziw: Czy masz moze :zdziw: jakies argumenty :zdziw: , ktore poparlyby :zdziw: Twoja teze ? :zdziw: :zdziw: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karoles20 Posted April 5, 2007 Share Posted April 5, 2007 po co argumenty??? :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: to weź sobie np głośniki 5W albo mniej i podłącz je pod wzmocnienie na 5W.następnie po :zdziw: dkręć wzmocnienie na maksa i napisz na forum jakiej jakości dźwięk otrzymałeś jeżeli wogóle usłyszysz coś poza "skrzeczeniem". chyba że o jakieś inne argumenty chodzi to daj mi znać. Na sprzęcie audio i tych wszystkich mocach aż tak się nieznam,ale miałem do czynienia z elektroniką i umiem liczyć. A to wystarczający argument do mojej "tezy". :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: :zdziw: I dlaczego to niby moja teza??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 28Darek Posted April 6, 2007 Share Posted April 6, 2007 Po sposobie w jaki piszesz i opisujesz moce , przetworniki widac , ze "na sprzecie audio i tych wszystkich mocach sie nie znasz" ale nie w tym problem. To ze skonczyles niedawno szkole elektroniczna i umiesz liczyc wcale nie oznacza , ze podawane przez Ciebie parametry , zjawiska sa prawidlowe i wystarczajace do popracie Twojej tezy. Na ogol bywa tak ze teoria od praktyki rozni sie - i to znacznie. Majac w samochodzie radioodtwarzacz CD wraz z przetwornikami klasy budzetowej i sluchajac muzyki z umiarkowana glosnoscia mamy do czynienia wlasnie z takimi wartosciami mocy. Uwazam ze dzwiek dochodzacy do uszu jest jak najzupelniej zrozumialy , pelnowartosciowy i o "skrzeczeniu" nie moze byc mowy. Podkrecanie "Gain" na maksa jest jednym z najwiekszych bledow poczatkujacych w car audio. Jezeli nie wierzysz w to co pisze odsylam do jednego z kilku forum car audio gdzie smialo mozesz napisac o zbyt duzej mocy wzmacniacza w radioodtwarzaczu w stosunku do piecdziesiatek i stodwudziestek. Dowiesz sie dlaczego uwazam taka teze za Twoja teze. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karoles20 Posted April 7, 2007 Share Posted April 7, 2007 1.Nie skończyłem szkoły elektronicznej tylko miałem trochę "praktyki" w tym wszystkim. 2.Nie opisuje opisuje "mocy" tylko ich nazwy. 3.Osobiście lubię podkręcić głośność na max...W sumie to zastanawiam się kto (może poz a Tobą) nielubi wykrzesać ze sprzętu, który ma pełnej "mocy"? :zdziw: to tak jakby zrobić mechaniczny tuning auta po to, żeby super jechał 50siątką!!! Także wybacz... 4.W dalszym czasie nierozumiem czemu to ma być moja teza... :zdziw: 5.Powracając do teorii... nie obchodzi mnie ona wcale. Ale niestety liczby nie kłamią...przykro mi :zdziw: 6.Mówiąc o przetwornikach nie zapominaj o cewkach :zly: Również pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest dimas Posted April 7, 2007 Share Posted April 7, 2007 tak sie wtrace do rozmowy moim skromnym zdaniem zaden sprzet czy to radio czy to wzmacniacz nie zagra czysto na vol max a tak ogolnie to jakie to masz te glosniki Karoles podaj firme i srednice?jak masz mozliwosc podlaczenia tych glosnikow u kogos kto ma wzmacniacz (nie musi byc od razu 1000W) wazne zeby byl jakis w miare firmowy to sam uslyszysz roznice miedzy samym radiem a wzmacniaczem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karoles20 Posted April 7, 2007 Share Posted April 7, 2007 Możliwości podłączenia u kogoś niestety niemam głośniki to 2x50W i 2x120W średnica:16,5 cm. Zgadzam się że na maxie to żaden sprzęt niezagra idealnie,ale nie po to jest w radiu czy wzmacniaczu "jakaś tam" moc, żeby słuchać na minimum. Lubie często "podkręcić radyjko ponad połowę vol i słyszę różnice pomiędzy głośnikami 50W a 120W. A chce mieć 4x250W i tego moje radyjko już "niepociągnie" :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest DJSzmer Posted April 10, 2007 Share Posted April 10, 2007 wzmacniacz w radiu (4x35W) jest i tak za mocny na głośniki o mocy 50W, bo głośniki powinny mieć przynajmniej 2 razy więcej mocy od wzmacniacza, żeby dobrze grały. o ja pierdziu!!!!!! :diabel: :diabel2: :030: :030: :030: :030: :030: ale jajaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karoles20 Posted April 10, 2007 Share Posted April 10, 2007 I to jeszcze jakie!!! :diabel: :diabel: 2 big ballse :diabel2: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 28Darek Posted April 12, 2007 Share Posted April 12, 2007 1.Nie skończyłem szkoły elektronicznej tylko miałem trochę "praktyki" w tym wszystkim.2.Nie opisuje opisuje "mocy" tylko ich nazwy. 3.Osobiście lubię podkręcić głośność na max...W sumie to zastanawiam się kto (może poz a Tobą) nielubi wykrzesać ze sprzętu, który ma pełnej "mocy"? :zdziw: to tak jakby zrobić mechaniczny tuning auta po to, żeby super jechał 50siątką!!! Także wybacz... 4.W dalszym czasie nierozumiem czemu to ma być moja teza... :zdziw: 5.Powracając do teorii... nie obchodzi mnie ona wcale. Ale niestety liczby nie kłamią...przykro mi :zdziw: 6.Mówiąc o przetwornikach nie zapominaj o cewkach :zly: Również pozdrawiam ad.1 "Troche praktyki w tym wszystkim" to zdecydowanie za malo zeby wypowiadac sie na temat wartosci mocy tym bardziej ze zadnych znamion praktyki nie zauwazylem w Twoich wypowiedziach. ad2. W jaki sposob mozna nazywac moc ? Nie zauwazylem zebys pisal o wartosciach mocy RMS lub muzycznej szczytowej itp. ad.3 Podkrecenie glosnosci na "max...." niekoneicznie musi byc wyznacznikiem wykrzesania ze wzmacniacza jego maksymalnych mozliwosci (wrecz przeciwnie). Nawet w samochodach starujacych w zawodach dB drag , kiedy potrzebna jest pelna moc wzmacniacza nie praktykuje sie podkrecania na "max...". ad.4 Jest to teza ludzi ktorym cyferki przeslonily oczy . ad.5 Na szczescie same liczby nie zagraja , nie wydadza z siebie dzwieku , nie okresla profilu brzmienia ani nie sa wyznacznikiem jakosci dzwieku a to chyba najbardziej nas interesuje. ad.6 Piszac o przetwornikach mialem na mysli glosniki a nie cewki. Cewka to element pasywny zwrotnicy. [ Dodano: Czw 12 Kwi, 2007 10:39 ] Możliwości podłączenia u kogoś niestety niemam głośniki to 2x50W i 2x120W średnica:16,5 cm.Zgadzam się że na maxie to żaden sprzęt niezagra idealnie,ale nie po to jest w radiu czy wzmacniaczu "jakaś tam" moc, żeby słuchać na minimum. Lubie często "podkręcić radyjko ponad połowę vol i słyszę różnice pomiędzy głośnikami 50W a 120W. A chce mieć 4x250W i tego moje radyjko już "niepociągnie" :/ Moze napisz konkretnie co to za glosniki bo same liczby niestety nie wnosza nic nowego do tematu. Chetnie dowiem sie jakie glosniki 16.5 cm maja moc 120W a tym bardziej chetnie dowiem sie co to za glosniki samochodowe , ktore chwala sie moca rzedu 250W. Radzilbym abys poczytal cos na temat podkrecania wzmacniaczy na "max..." i znieksztalceniach. Moze to uchronic Cie przed przykrymi niespodziankami w przyszlosci. Zapraszam tez na zawody car audio w Lublinie - bedzie tam wiele osob (z czolowki polskiego i europejskiego car audio) , z ktorymi moglbys porozmawiac na tematy , ktore poruszasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Szymeq Posted April 12, 2007 Share Posted April 12, 2007 Bosze widzisz a nie grzmisz :!!: Poczytam z chęcią dalej o wykrzesznaiu mocy z 4x35 .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy77 Posted April 12, 2007 Share Posted April 12, 2007 Zapraszam tez na zawody car audio w Lublinie maly OT,gdzie i kiedy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 28Darek Posted April 12, 2007 Share Posted April 12, 2007 Zapraszam na strone www.soundoff.pl . Tam sa zamieszczone wszystkie informacje o zawodach najblizszych w Lublinie jak i nastepnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts