Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki olej do Note?

Gość brajtus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie?

Ja juz w 2007 miałem takim zalewany ,bo jak określił to dealer,z wytycznymi producenta się nie dyskutuje.

ciekawy jestem z jakimi konkretnie wytycznymi się nie dyskutuje :D

zalecaną lepkością 5w30, przestarzałą ACEA A2 czy jakąkolwiek ILSAC? :D

http://www.epc.shell.com/Docs/GPCDOC_GTDS_Shell_Helix_Ultra_5W-40_(SN_CF_A3_B4)_(en)_TDS_v3.pdf

Edytowane przez paba

Ech Paba.Jak pewnie zauważyłeś moja wypowiedź nie dotyczyła dyskusji na temat strategicznych cech oleju zalecanego,a jedynie

Roku w którym już zalewano 5W30-40

Ech Paba.Jak pewnie zauważyłeś moja wypowiedź nie dotyczyła dyskusji na temat strategicznych cech oleju zalecanego,a jedynie

Roku w którym już zalewano 5W30-40

spoko Jacko, nic się nie stało :)

polityka firmy jest bałaganiarska i tyle - wszystkie przytyki kieruję w ich stronę, a nie forumowiczów

Edytowane przez paba

Obecnie?

Ja juz w 2007 miałem takim zalewany ,bo jak określił to dealer,z wytycznymi producenta się nie dyskutuje.

Żeby całkowicie obnażyć bałagan jaki panował i panuje w Nissanie w kwestii inspekcji olejowych, ładnie prosimy Jacka o sprawdzenie w swojej instrukcji obsługi, jaki w 2007 olej Nissan zalecał do Note 1.4 :). Przy tym okaże się też, jak to ASO trzyma się wytycznych producenta i nie dyskutuje z nimi ;). Jacko, możemy prosić ? :).

spoko Jacko, nic się nie stało :)

polityka firmy jest bałaganiarska i tyle - wszystkie przytyki kieruję w ich stronę, a nie forumowiczów

a ja się nie zjeżyłem :D

Absolutnie :D

A proszę bardzo,zadałem sobie trudu marszu do garażu,aby zaspokoić Twoją rozczochraną :D

Zalecany olej klasy 5W-30,w przypadku jego braku wybierz olej odpowiedni do temperatury zewnętrznej...

Mniej więcej tak to brzmi,a znajduje się na ostatnich stronach książki.

Ooooczywista oczywistość!

A co do reszty...yyyduze ubytki? :D

Hmmmmm, znaczne ;). Biorąc pod uwagę lokalizację tych znacznych ubytków, czasem się zastanawiam, czy to nie przez Matiza. Obcieranie głową o dach mogło dać taki efekt :D :D :D;).

Patrzcie państwo ,do czego ta radosna twórczość motoryzacyjna może doprowadzić :D

:closed:

Wracając zatem do tematu zasadniczego ;). To co goście z ASO powiedzieli koledze Czesław4, można zatem spokojnie między bajki włożyć. Do Note olejem pierwszego wyboru był i jest 5W30.

bardzo dobrym wyjściem (i tanim) do Notesa benzynowego jest Texaco Havoline Energy 5w30

do kupienia w Intercars za 33zł/litr lub 144zł/5 litrów bez rabatu

lepszy od Evolution Sxr i Millersa Xss moim zdaniem

w latach '90 wielu dealerów Nissana miała logo Chevrona-Texaco na ramkach tablic, itp. :) Tak jak teraz Shella :D

Edytowane przez paba

Wracając zatem do tematu zasadniczego ;). To co goście z ASO powiedzieli koledze Czesław4, można zatem spokojnie między bajki włożyć. Do Note olejem pierwszego wyboru był i jest 5W30.

To też powiedziałem, że w instrukcji jest zalecany olej 5w30, na co otrzymałerm odpowiedź, że instrukcja instrukcją a oni stosują się do aktualnych zaleceń producenta. Kiedy zapytałem, dlaczego w instrukcji jest inaczej ? Odpowidź; - tekst instrukcji nie jest zmieniany co roku. Zapomniałem zapytać, czy jeśli przywiozę swój 5W30 czy takim mi zaleją.

Pierwszy przegląd mam na początku grudnia, więc w drugiej połowie listopada będę dzwonił do nich lub jeśli będę wcześniej w Lublinie to zapytam.

Ku woli ciekawostki. Odwiedzając różne "narodowe" strony Shella zauważyłem, że w zależności od kraju Shell do Note proponuje "różne" oleje. Generalnie wszystko oscyluje wokół 5W30. Wyjątkiem są Niemcy, gdzie Shell do Note 1.4 zaleca Helixa 5W40.

Szczerze, to trochę akademicka dyskusja i dla silnika uzytkowanego cywilnie to bedzie obojętnie. W marilu, gdzie serwisuje obecnie nissana tez powiedzieli, że to obojętne i mogą wlać to albo to, jak sobie życzę. A na fakturach z aso mam 5w40 :)

Witam

Z instrukcji wynika, że zarówno 5w30 jak i 5w40 są dla silnika benzynowego w pierwszych latach użytkowania optymalne.

Osobiście na najbliższy przegląd nabyłem Shell Helix Ultra Extra 5w30 (chyba najbardziej zgodny z pozostałymi parametrami: ACEA, itp.), dotychczas Castrol EDGE 5w30 (obecna produkcja Castrola 5w30 jakaś zbyt dieselowska więc odpuściłem).

Pozdrawiam

Witam

Z instrukcji wynika, że zarówno 5w30 jak i 5w40 są dla silnika benzynowego w pierwszych latach użytkowania optymalne.

Osobiście na najbliższy przegląd nabyłem Shell Helix Ultra Extra 5w30 (chyba najbardziej zgodny z pozostałymi parametrami: ACEA, itp.), dotychczas Castrol EDGE 5w30 (obecna produkcja Castrola 5w30 jakaś zbyt dieselowska więc odpuściłem).

Pozdrawiam

Akurat ultra extra tez jest bardziej dieslowski(rekomendowany do dci) :devil: od ultra(bez extra) :thumbsup: do pb.

http://lubematch.she...age=13&brand=93

Edytowane przez manix

Akurat ultra extra tez jest bardziej dieslowski(rekomendowany do dci) :devil: od ultra(bez extra) :thumbsup: do pb.

http://lubematch.she...age=13&brand=93

Pewnie bierze się to z faktu, że Ultra Extra to olej niskopopiołowy - a więc nijako dedykowany do silników z DPF. Sam Ultra jest w osobnych wersjach dla benzyn i diesel`a.

Przed chwilą wygrzebałem faktury poprzedniego właściciela z przeglądów w ASO. Ku mojemu przerażeniu odkryłem, że serwis zalewał mu silnik olejem 10W60! Chcę to zmienić i teraz wymienić na zalecane 5W30. Czy bez problemu mogę taką zmianę przeprowadzić w formie klasycznej wymiany oleju?

Tak, nie ma przeciwwskazań. Możesz odczuć różnicę w pracy silnika. 10W60 jest gęsty - a więc na pewno silnik na takim oleju pracuje "gładziej" niż na 5W30. Myślę, że dobrze by było przechodzić stopniowo na 5W30 - z etapem "pośrednim". Dlatego przy następnej wymianie zalałbym 5W40.

Przed chwilą wygrzebałem faktury poprzedniego właściciela z przeglądów w ASO. Ku mojemu przerażeniu odkryłem, że serwis zalewał mu silnik olejem 10W60! Chcę to zmienić i teraz wymienić na zalecane 5W30. Czy bez problemu mogę taką zmianę przeprowadzić w formie klasycznej wymiany oleju?

Wiele serwisów tak robi,ze względu na "błogosławiony"wpływ tego oleju na łańcuchy rozrządu.Zresztą to olej B.D.B.ale drogi i stosowany raczej przy "ostrej" jeździe.Więc nie przerażaj się tak bardzo :rofl: Napewno nic złego silnikowi nie uczynił. Edytowane przez manix