Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki olej do Note?

Gość brajtus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. To będzie chyba najlepsze rozwiązanie. Ma ktoś doświadczenie z Liqui Moly? 4100, 4200 albo 4600? (takie zalecają do Note)

Moim zdaniem zacznij od Shell Helix Ultra 5W40. Łatwo dostępny i rozsądny cenowo.

Ok. To będzie chyba najlepsze rozwiązanie. Ma ktoś doświadczenie z Liqui Moly? 4100, 4200 albo 4600? (takie zalecają do Note)

tak, bardzo dobre oleje - marka nr. 1 w Niemczech - warto

Wiele serwisów tak robi,ze względu na "błogosławiony"wpływ tego oleju na łańcuchy rozrządu.Zresztą to olej B.D.B.ale drogi i stosowany raczej przy "ostrej" jeździe.Więc nie przerażaj się tak bardzo :rofl: Napewno nic złego silnikowi nie uczynił.

10w60 w Notesie czy Qashqaiu to zdecydowanie bujna wyobraźnia

zmieniaj na 5w30 przy najbliższej okazji, ale... bez przerażenia

Edytowane przez paba

Zapoznajcie się kochani z tym artykułem http://moto.onet.pl/1668710,1,wymiana-oleju-dogmat-czy-oszustwo,artykul.html?node=13. Co niektórzy już pewnie to czytali. Wymieniamy olej w notkach czy nie? :(:o , Może nie co rok , a co 5 lub 10 lat? ;)

Edytowane przez janio

W nowych samochodach, ubytki oleju są bardzo nieznaczne. Mogłoby się okazać, że w ciągu kilku lat trzeba by dolać np. 1 litr oleju. Po czymś takim w silniku nie byłoby już oleju tylko gęsta smołowata breja. Nowoczesny silnik tego nie przeżyje - nie ma szans.

Można eksperymentować ze starymi samochodami żony, które zużywają znaczne ilości oleju. Ciągle dolewając świeży w zasadzie utrzymujemy pewien jego stan, nadający się do eksploatacji.

Z tego wynika, że co jakiś czas pojawia się domorosły inżynier/wynalazca i forsuje śmieszne teorie. Jego zdaniem filtr oleju i tak trzeba wymieniać co rok. :(:unsure:<_<

Edytowane przez janio

Trochę rozbawił mnie ten artykuł, ale nie całkiem. Dawno temu, w swoim Polonezie, kiedy zaczął brać olej 1 litr na 500 km, przestałem zmieniać olej a jedynie wymieniałem filtry. Śmieszne ?... Nie, bo w takim tempie miałem kompletną wymianę co 2000 km :) Biorąc poprzewkę na mieszanie się starego z nowym, całkowita wymiana następowała co 8000 km. Więc nie zawracałem sobie głowy z wymianą oleku :) Ciekawe jest to, że nie zwiększała się ilość spalanego oleju odkąd tą metodę stosowałem.

Z tego wynika, że co jakiś czas pojawia się domorosły inżynier/wynalazca i forsuje śmieszne teorie. Jego zdaniem filtr oleju i tak trzeba wymieniać co rok, a jak to zrobić przy pełnej misce olejowej. :(:unsure:<_<

Swobodnie wymieniasz. Olej w misce jest zawsze niżej od filtra.

Edytowane przez Czeslaw4

Zapoznajcie się kochani z tym artykułem http://moto.onet.pl/...ul.html?node=13. Co niektórzy już pewnie to czytali. Wymieniamy olej w notkach czy nie? :(:o , Może nie co rok , a co 5 lub 10 lat? ;)

ile jeszcze razy przedrukują to gówno? najwidoczniej 100 razy to za mało, za rok znowu się to pojawi

ten inteligentny inaczej człowiek chyba nigdy nie wyszedł z biura marketingowego czy innego socjologicznego

Pokażcie mi człowieka któremu padł silnik z powodu wymiany oleju.Właściwego oczywiście!

Ta dyskusja zaczyna przypominać tą o wyższości Świąt Wielkiej nocy nad Świętami Bożego Narodzenia...

Pokażcie mi człowieka któremu padł silnik z powodu wymiany oleju.Właściwego oczywiście!

Ta dyskusja zaczyna przypominać tą o wyższości Świąt Wielkiej nocy nad Świętami Bożego Narodzenia...

Ale która konkretnie ? Ta o olejach czy ta o tym gościu, który twierdzi, że wymiana oleju to zbyteczny wydatek ? ;).

Hmmmm....kusi mnie....

Ja podchodzę do tego tak,jest książka jest napisane.Jest 5W30 to leję,reszta to już dywagacje ,czy jak będzie 10W coś tam ,będzie dobrze czy źle?A może 0W?

Kusi mnie....ale se dam spokój :D

Powiem tylko ,że jeżelii serwis zalewa 10W jest to niezgodne z książką którą wystawił producent! I żadne tam tłumaczenia że się zalecenia zmieniły czy coś podobnego...bzdura! Jest 5W żądać wlania 5W a nie martwić się później czy to dobrze czy źle.

I do tego w tym wątku namawiamy :). A Paba to już z anielską cierpliwością - u nas i na forum QQ :). Z drugiej strony jak chłopaki chcą pogadać o olejach, to niech gadają. Temat ciekawy :).

I teraz Jacek zabiłeś mi klina... Co też tak Cię kusi ??? ;).

Nie tak Panowie , nie tak! Niektórzy chyba nie zrozumieli mojego wątku na temat "wymieniamy czy nie", że był poruszony z ;) oka. Tyle mogę dodać ze swojej strony. A jaki olej, to na forum tyle było na ten temat, że każdy nowy forumowicz ma gotowca jak znalazł. :huh:

Janio,kiedyś czytałem o pewnym holendrze który w swoim samochodzie nigdy nie wymieniał oleju jedynie filtr i przejeździł nim chyba z 13 lat.

Janio,kiedyś czytałem o pewnym holendrze który w swoim samochodzie nigdy nie wymieniał oleju jedynie filtr i przejeździł nim chyba z 13 lat.

tym samym, o którym ciągle piszą na onecie i wp

powinni go za rok zaprosić do dzień dobry tvn albo do kawy i herbaty

Piszecie o Shell, Castrol, Texaco......to ja kij w mrowisko wsadzę.....a u mnie w notku z 2011 r. (grudzien) na tylnej szybie jest naklejka dealera wraz z wlepką ELF'a co moze sugerowac olej Elf? czy tylko podpierdółka?

Tak jak już z Pabą wspominaliśmy, Nissan nie ma własnych norm olejowych. Mamy tylko sprecyzowane - choć w naszej opinii dość chaotyczne, wymagania lepkościowo-jakościowe. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że niektórzy dealerzy promowali oleje różnych producentów. Zatem nalepka np. Elf`a jest całkowicie możliwa i prawdopodobna. Elf posiada w swojej ofercie całą gamę dobrych olejów spokojnie spełniających "wymagania" Nissana.

Elf posiada w swojej ofercie całą gamę dobrych olejów spokojnie spełniających "wymagania" Nissana.

Jeśli chodzi o diesla,to ma nawet dedykowane do nissana.

• 1 miesiąc temu...

Napisalem w październiku:

"Piszecie o Shell, Castrol, Texaco......to ja kij w mrowisko wsadzę.....a u mnie w notku z 2011 r. (grudzień) na tylnej szybie jest naklejka dealera wraz z wlepką ELF'a co może sugerować olej Elf? czy tylko podpierdółka?"

No to juz wiem że to podpierdółka z tą naklejką ELF'a. Wczoraj przy okazji naprawy simeringu skrzynia/silnik w ASO Wrocław Bielany dolewali mi olej shella 5W 30 syntetyk

Ja na początku grudnia jadę na pierwszy przegląd i zakupiłem olej Shell Helix Ultra 5W40. Taki stosują w ASO Lublin. Twierdzą, że na nasz klimat jest on najlepszy. Powiedzieli, że jeśli zakupię 5W30 to zaleją mi bez problemów ale radzili mi 5W40. Przeprowadziłem także sądaż wśród swoich znajomych w warsztatach w mojej miejscowości i także potwierdzili taki wybór. Ale czy dobrze, okaże się po zalaniu. Jeśli zwiększy się zużycie paliwa to następna wymiana będzie olejem 5W30.

sae21.jpgRaczej nie będziesz mial podwyższonego spalania.Ten olej po prostu może pracować w wyższym zakresie temperatury.

Napisalem w październiku:

"Piszecie o Shell, Castrol, Texaco......to ja kij w mrowisko wsadzę.....a u mnie w notku z 2011 r. (grudzień) na tylnej szybie jest naklejka dealera wraz z wlepką ELF'a co może sugerować olej Elf? czy tylko podpierdółka?"

No to juz wiem że to podpierdółka z tą naklejką ELF'a. Wczoraj przy okazji naprawy simeringu skrzynia/silnik w ASO Wrocław Bielany dolewali mi olej shella 5W 30 syntetyk

to nie jest syntetyk, to hydrokrak, olej mineralny grupy 3

Jeśli chodzi o diesla,to ma nawet dedykowane do nissana.

nie odbierz tego jak czepialstwo, ale dedykowane do Renault, Nissan nie ma żadnej własnej normy opracowanej