Gość 200SX Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Witam od niedawna jestem szczęsliwym posidaczem s13 Mam mały problem poniewaz pod maską niema zadnych karteczek, a dziewczyna od której kupiłem auto niema pojęcia na jakim oleju jedziła :zly2: chce wymienic olej, ale niewiem na jaki, a niechce zaszkodzić silnikowi. Kolega polecił mi zebym zalał półsyntetyka ale niewiem który wybrac,Valvoline maxlife,Mobil Super s,Castrol rs, Elf Sti.Prosze o wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EnDrIu WAWA Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Jak 200sx i na dodatek dlubniety(albo bedzie) to tylko Motul. Bezpiecznie raczej polsyntetyka zalac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 200SX Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Jak narazie to ma tylko Wałki hks 264/264 i zrobiony wydech jecze niecały bo brakuje kolektora wydechowego a reszta modów juz niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 No to kup MOTUL 6100 Synergie+ 10W40 i będziesz miał spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 w tych wozach najlepiej się spisuje V1R 10w60... Co do modów to nie ruszaj seryjnego kolektora wydechowego, lepiej odkładaj na porządnego FMICa z orurowaniem albo porządną turbinę zapodaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Jezeli idziesz w pelen syntetyk to moim zdaniem najlepiej Motul'a jesli motorek w miare stockowy to 5W40 X-cess 8100 jezeli idziesz dalej to lepiej 300V 15W50. IMHO wbrew ogolnej opinii oleje typu XW60 sa do tych aut zbyt geste - lepiej zalac prawdziwego (!! Silkolene, Motul, Redline) syntetyka o nizszej lepkosci. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 XW60 sa do tych aut zbyt geste Pierwsze słyszę, to chyba amerykanie tylko tak twierdzą Przeważnie do modyfikowanych motorów leje się coś z 60 albo 50 na górze, 40 czyli tłusta woda owszem dobra jest ale nie do doładowanego silnika który z czasem chcemy troszkę wzmocnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Jak zalewalem do siebie to przeczytalem tony tekstow odnosnie olei (straszny ze mnie teoretyk - chyba sam wiesz ) i wpadlem na jeden ktory mnie przekonal. Byl on napisany przez glownego "architekta" olei Silkolene i mowil o stosownym smarowaniu silnika Subaryny WRX czy STI. Postaram sie go znalezc jezeli chcesz przeczytac ale w kilku slowach mowil on o tym ze zalewanie tych silnikow 60tka nie jest wcale dobrym rozwiazaniem. Wedlug tego co pisal tamten koles to tak naprawde obecnie produkowanych jest bardzo niewiele sinlikow do ktorych powinno sie stosowac tak geste oleje. Na przykladzie Subaru mowil ze jak stock albo lekko dlubniety to 5/10W40 (ale porzadne!) a potem 10W50. Ja mu zawierzylem pzdr!! EDIT: jakby co linka znalazlem do tego tekstu wklejonego na SXOC.co.uk ale wymagane jest zalogowanie a tu nie chce wrzucac kilku stron A4 po angielsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 tak jak w stanach zboczeńcy zalecają 5W30 albo 10W30 do SR20... co jest kolejnym nonsensem, igreki na takiej rzadkiej cieczy tłuczą się jak chore... 350Z którego serwisujemy od nowości śmigał na 5W30 i też w nim stukają, teraz zalaliśmy do niego prawdziwego oleju tzn 15w50 choć za długo na tamtej wodzie jeździł żeby się znacząco szklanki uciszyły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 200SX Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Witam olej juz zalany MOBIL SUPER S 10W40 jak narazie autko za***iście smiga nawet jest troszke mocniejsze widac było tamten olej nienadawał sie juz do niczego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 200SX do tej maszynki mogłeś zalać MOTUL'a. Lepsze smarowanie by było niż na Mobil'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Dobrze,że kolega zalał chociaż Mobila a nie np. Lotosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EnDrIu WAWA Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Witam olej juz zalany MOBIL SUPER S 10W40 jak narazie autko za***iście smiga nawet jest troszke mocniejsze widac było tamten olej nienadawał sie juz do niczego :czemu wybrales Mobila? Jesli ze wzgledow finansowych to ile kosztowal? Motul jaki uzywam jest za 200zeta(15w50)...to przeciez nie jest jakas straszna cena, a wiekszosc dlubnietych aut smiga na Motulu i sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 wiekszosc dlubnietych aut smiga na Motulu i sie sprawdza Śmiem nawet stwierdzić,że te niedłubnięte, ale uturbione w dużej części na nim jeżdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Nawet ja moim nie dłubniętym padłem jeżdżę na MOTUL'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EnDrIu WAWA Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 wiekszosc dlubnietych aut smiga na Motulu i sie sprawdza Śmiem nawet stwierdzić,że te niedłubnięte, ale uturbione w dużej części na nim jeżdzą. wlasciwie to mialem na mysli dlubniete i uturbione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Nawet ja moim nie dłubniętym padłem jeżdżę na MOTUL'u. Tylko wyjdzie Ci to na zdrowie. Pare złoty więcej na olej a później za to mniejsze koszty ewentualnych napraw po jeździe na kiepawym oleju. wlasciwie to mialem na mysli dlubniete i uturbione Domyślałem się,że o to Ci właśnie chodzi. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Pare złoty więcej na olej a później za to mniejsze koszty ewentualnych napraw po jeździe na kiepawym oleju. Mrozu a wiesz co jest najciekawsze :?: Przeliczając koszt 5l MOTUL'a i 4l Castrol'a GTX Magnatec (którym zalałem wcześniej silnik) na pojedyńcze litry wychodzi z prostej matematyki na to, że MOTUL jest tańszy :!: I ciekawe kto teraz powie, że nie leje MOTUL'a bo jest drogi :?: Drogi jest - jak nie wiadomo u kogo kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Tylko ile osób stojących przed półką sklepową widzi różnice w pojemności baniek :?: że jedna jest 4L a druga 5L :?: Poza tym weźmy pod uwagę ile osób kupuje oleje w sieciowcach przy okazji innych zakupów gdzie teoretycznie jest taniej a do tego w takich sklepach nie ma na półce Motula. Ja tam osobiście jeżdze na Castrolu SLX'sie lub TWS'ie ale tylko dlatego,że mam go za darmo. Tak pewnie też bym lał Motula pomimo,że nie mam uturbionego auta-jeszcze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 200SX Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Hehehe spoko niechodziło mi o cene bo to dla mnie akurat niegra roli zalałem mobila ponieważ na drugi dzien potrzebowałem samochód i miałem do przejechania spory kawałek drogi a niechciałem jechać na starym oleju a motul był tylko na zamówienie czas realizacji do 48h więc wziołem mobila kolega który ma sx tez jedzi na mobilu i chwali go sobie i kilku innych znajomych też. A czy uważacie ze mobil jest złym olejem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 A czy uważacie ze mobil jest złym olejem?? W porównaniu do MOTUL'a to poprostu tłusta woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 niechodziło mi o cene bo to dla mnie akurat niegra roli Też bym chciał mówić,że kasa dla mnie nie gra roli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 200SX Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Chodzi mi o to ze tez wole dac 50zł więcej i miec lepszy olej ale wyszło jak wyszło tłustą woda to raczej niejest skoro spełnia normy itp pozatym musi byc dobry skoro prosiaki na nim śmigaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EnDrIu WAWA Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 moj jezdzil poprzednio na Mobil 1(zalany przez poprzednika), nic sie z silnikiem nie dzialo, wiec nie ma sie co przejmowac jesli auto jest do jezdzenia na codzien, jednak mysle, ze do upalania...szczegolnie jazda na torze lepiej zabezpieczy Motul(u mnie wytrzymal caly dzien jezdzenia na maxa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 200SX Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Po torze to ja nie śmifam zwolennikiem palenia gumy też niejestem jedynie co lubie a wręcz uwielbiam to stawanie sobie na światłach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi