Gość hermoll Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 no i po wymianie, jak sie okazalo z jednej strony jeden klocek juz zaczal drzec blacha :] pokazany system hamulcowy to system girlinga, wystepowal jeszcze system bendixa dla mniej wtajemniczonych w wymaine klockow hamulcowych z przodu maly instruktaz po zdjeciu kola, odkrecamy dolna srube ta od wewntarz (strzalka na pierwszej fotce na drugiej fotce pokazuje miejsce gdzie ona byla ), nastepnie unosimy cylinderek/zacisk do gory co powoduje odsloniecie klockow, klocki siedza w takich blaszkach/sprezynkach ktorych mozna nie wyciagac jesli nie musimy, wysuwamy klocki, wsuwamy nowe klocki(zakladam ze tarzcza nie ma rantow i nie trzeba jej przetaczac ani zeszlifowywac) u mnie na wewnetrznej czesci byl malutki rancik ale nowy klocek wszedl pod niego tak ze nie bylo potrzeby, nastepnie jednym albo wygoniej dwoma drewienkami lub czyms innym wsuwamy tlok cylinderka, pamietajac ze jesli podczas uzytkowania samochodu dolewalismy plynu hamulcowego to trzedba bedzie wybrac ze zbiorniczka nadmiar plynu po wcisnienieciu tloczkow po tym sprawdzamy czy lekko chodza te sworznie(zakreslone w kolka) u mnie z jednej strony jeden byl zatarty ten dolny z drugiej strony ten gorny, czyli co odchaczamy te gumki ochronne wysuwamy bolca czyscimy(u mnie to byl taki smar z pylem klcokow z czego wyszla taka kleista maź) obczyscilem olejem poziej nasmarowalem wsunalem i po wszystkim(bolce nie sa przykrecane po porstu wsuniete) po tym obracamy zacisk i nasuwamy na klocki przykrecamy srobe do naszego "bolca" (strzalka) i wszycho strzalka wskazujaca na ta gumowa oslone tloka u mnie jest z jednej strony rozerwana ale zeby wymeineic trzeba wysunac tlok z zacisku, no a przy okazji warto wymieniec gume uszczelniajaca tlok(gdzies kiedys kupilem zetsaw naprawczy ajusy za 20zl tam sa jeszcze w nim te gumki na "bolce", jak bedzie cieplo to sie zabiore za to) warto jeszcze troszke odpowietrzyc uklad (odpowietrzniki z przodu sa dosc grube i raczej nie ukreca sie bo mi z tylu jeden sie ukrecil bardzo cienkie scianki maja, mimo odrzdzewiaczy stosowanych itp) z drugiej strony wymienielm blaszki montazowe te klcokow bo w jednej sie uksylo kawalek blaszki(udalo mi sie kupic je po 6zl quickbraka komplet) aha u mnie nie ma tych blaszek/przekladek ktore sa miedzy tlokiem a klockiem i z drugiej strony miedzy lapa i klockiem, jak kupilem moje nismo to juz nie bylo ich a sa 2 z jednej strony klocka i 1 z drugiej strony klocka moim zdziwinienem bylo ze z 18mm tarczy zostalo mi tylko 17mm ledwo po max 15tys km no i calkowite zuzycie klockow po tym czasie(zapewne od mojej jazdy i klocki i tarcze ) na nastepny raz pojda napewnoe ebc green stuff a tarcze jeszcze niewiem jakie chyba ze dorwe gdzies zaciski z GTi albo 200sx, z 200sx podejda do sunengo?? i fotki zuzytych klockow mk kaszijama na drugiej fotce w kolku miejsce darcia blacha nowe TRW Lucas troche przetarlem wracajac z gorek lekko hamowalem i stosowalem czeste ale lekkie hamowania po przejechaniu 70km, klocki zaczely jakos juz reagowac, za bardzo nie deplem po hamulcach ale raz przyhamowalem to wydaje mi sie ze zdecydowanie lepiej hamuja niz kaszijamy, zobaczymy jak je dotre jak skutecznosc do czego w klockach sa te takie przynitowane blaszki -one beda trzec o tarcze jak sie klocek zjedzie w ok 1/2-2/3 czyli to jakies "oznajmiacze" ze niedlugo trzeba wymienic klcoki, ja dalem te klocki z tymi blaszkami od zewnetrznej strony?? wczesniej w kaszijamach po prostu obcialem je :] pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaras Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Przenitowane blaszki to może być do czujników wytarcia okładzin. Swoją drogą klocki nitowało się jak były do danego modelu niedostępne albo bardzo drogie. Chyba takich nie kupiłeś :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 hermoll Szło jeszcze na tym trochę pojechać nie ma tragedi, do mnie przyjerzdzały wozy które miały tarcze ocisane z jednej strony do tych żeberek o braku klocków i przytartym tłoczku już nie wspomnę Pamiętam że kiedyś klient narzekał że auto pokrywa mu się rdzą - felga i zderzak z tylu, winowajcą za to był tłoczek orający tarczę hamulcową :diabel: Tak to wyglądało: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 łosz cholera, heheeee no dobre :D co do tarcz to zmierze je jescze druga ta lepsza suwmiarka bo tamta mogla wniesc blad ale calkiem mozliwe ze tyle sie starly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Jakiej firmy masz te tarcze? pamiętam że w moim suniaku zrobiłem 200tys na oryginalnych tarczach ale miały już 15mm było ostro hamowane i dużo z przyczepką jeżdżę która z ładunkiem ważyła sporo więcej od auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 tarcze MIKODA, a mikoda robi dla BREMBO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 no kosztuja ok 80zl sztuka, ja je kupiem rok temu za 20zl sztuka bo gosc kupil do sunnego GTi a tam sa wieksze i opdsprzedal za 40zl na allegro i jeszcze byl z tego samego miasta co ja wiec wyszlo bez kosztow przesylki , a nie dysponujac kasa byl to extra zakup uwzgledniajac stan poprzenich tarcz ktore sie wrecz rozpadaly, wygladaly jak kolo pasowe na wale korbowym i odpadaly kawali stali ze srodka tarczy gdzie trze klocek i bily jak cholera tarcze do tej pory sie nie pogiely ani nic sie z nimi nie dzieje stan zjechania bycmoze od jazdy po miescie dosc takiej bo non stop ogien i hamulec, zmierze je jeszcze inna swumiarka ale mialy delikatny rancik z jednej strony byc moze to bedzie 0,5 mm a nie 1mm zjechania bo nie wzialem tej lepszej suwmiarki ze soba ale generalnie nie ma sie co spodziewac po tarczach MIKODA, ale slyszalem kilka razy opinie ze do d*py tarcze zalozylem ze zaraz sie pogna i bede kupowal nastepne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość diego Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Ja ostatnio założyłem klocji REMSA i nikomu ich nie polecę. piszczą tak strasznie że poezja. Co do twojego pytania to niestety nie potrafię ci odpowiedzieć co lepsze. Ale czekam na twoje spostrzeżenia po montażu. Pozdrawiam Klocki Remsa to jedne z lepszych , na naszym rynku , i w rozsadnej cenie . Piszczenie klocków w takim przypadku oznacza , że zacisk hamulcowy działa żle , nieosiowo , a tak zwane piszczenie to rezonans wywołany drganiem klocka , co z kolei spowodowane jest usterka zacisku. Najłatwiej niepolecac , jak sie nie zna . Trzeba się troche , poznac a potem pisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 ja zalozylem teraz te Lucas Trw i piszcza przy troche mocniejszym nacisku na pedal hamulca hamuja dobrze, mysle ze lepiej nic mk kaszijamy kotre mailem wczesniej, a najwazniejsze zeby ni tracily tak szybko skutecznosci(oczywiscie wiem ze przyczyn moze byc wiecej -plyn przewody pompa podcisnieniowa wspomagania, zawor w pompie ) ale jak sie okaze ze te nie beda tak tracic skutecznosci to oznaczac bedzie ze kaszijamy sa do bani, ktore byly na dodatek zalozone na nowe tarcze i nie hamowane ostro z poczatku po zalozeniu jak to zle dziala zacisk....watpie piszczenie u mnie moze byc spowodowane tym ze nie ma tych blaszek/podkladek miedzy kocki a tlok i kloci a lapa zacisku i jeszcze jest jedna blaszka lacznie 3, ktorych nei ma od kupna sunnego do tego powino sie tam smarem przesmarowac pisze w ksiazce miejsca pewne styku z klockami czy z tymi blaszkamai-nie pamietam juz zacisk chodzi luzno bo jest przesmarowany i wyczyszczone sa te "bolce" najwazniejsze ze hamuje porzadnie, piszczenie zboleje ale jak bedzie cieplo to przejrze i sprobuje dorobic/dokupic blaszki, nie mowie oczywiscie o blaszkach/sprezynkach montazowych pozdr [ Dodano: Sro 28 Mar, 2007 21:57 ] moje male porownanie wracajac dzis odcinek 3-4km, 4 proste po 700m ok i swiatla , zrobilem test pogonilem nismo 2i3 5-6tys obr/min 1 prosta rozped i hamowanie tak nawet nawet na dwa razy ze 100 2 prosta ogien hamowanie ze 100 do 50 przed siwitalami (łuk) 3 prosta pogonienie za autem innym 2-3razy przyhamowanie srednie 4 prosta 2x dosc takie hamowanie poznie pare razy hamowanie z 50 tez takie sredniawe skutecznosc poleciala, ale nie tak jak na kaszijamach na ktorych przypuszczam ze z max sila wdepnietym pedalem hamowanie w skali 1-10 1-min 10-max to dalbym 1, tu przy trw lucas okreslilbym 4-5, tylko nie probowalem na maxa wdepnac czy sie zblokuja wtedy dalbym jakies 6 ale generalnie pozatym ze piszcza zdecydowanie lepsze te trw lucas wiem ze nie da sie tak porownac ale mniejwiecej odcinek i ilosc prob podobna, szerokosc opon ta sama i podobienstwo bieznika zblizone , nawet moze wieksza ilosc hamowan przy trw lucas a skutecnosc o wiele lepsza nastepnym razemw test ferodo premier jesli beda w jakiejs wyprzedazy po 70zl a jak nie to jednak ebc green stuff albo ferodo perfomance ds 2000, chyba ze dopadne zaciski z GTi pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NaAx Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Witam, czy ktos moglby mi polecic sklep internetowy gdzie moglbym kupic klocki ferodo i jakies dobre tarcze do mojego N14 ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fer Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Witam, czy ktos moglby mi polecic sklep internetowy gdzie moglbym kupic klocki ferodo i jakies dobre tarcze do mojego N14 ? pozdr Klocki Ferodo + Tarcze Brembo oferuje koleś na allegro www_autocars_pl Na forum też pisał że może załatwić każde tarcze do nissanów, a klocki jak widać sprzedaje też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szpara Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Tu mają też dobre ceny http://www.sklepmoto.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 2 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2007 1. kashyama... nie polecam... kiedys mi sie wydawalo ze sa ok bo nie pyla. ale wkoncu cos sie musi scierac i poprostu zjadly mi tarcze 2. teraz mam zalozone brembo max nacinane i ferodo premier ;] to jest bajka... a jak sa cieple to juz wogole nei wiem czemu nikt nie napisal ze na piszczenie pomaga smarowanie miedzia. odkrecamy tarcze, czyscimy piaste na blysk i smarujemy miedzia. to samo z klockami. oczywiscie nie okladziny tylko tylna strone klocka i blaszki prowadzace oraz tloczek. piszczenie raz dwa znika a pasta miedziana chyba 15pln kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermoll Opublikowano 3 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 kaszijamy...... bardzo szybko traca skutecznosc...... co moglo miec u mnie powazne konsekwencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość auto-moto Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Witam, czy ktos moglby mi polecic sklep internetowy gdzie moglbym kupic klocki ferodo i jakies dobre tarcze do mojego N14 ? pozdr Klocki Ferodo + Tarcze Brembo oferuje koleś na allegro www_autocars_pl Na forum też pisał że może załatwić każde tarcze do nissanów, a klocki jak widać sprzedaje też. Dzięki za "mała reklamę" Tarcza przednia BREMBO 09.5253.10 -> cena za sztukę 99 zł Klocki FERODO PREMIER FDB763 za komplet cena 88 zł Jak coś pisz na PRV Poczytaj też >> TUTAJ << Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szpara Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 A jaka byłaby cena fdb1103?(N14 2.0 D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość auto-moto Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 A jaka byłaby cena fdb1103?(N14 2.0 D) 75 zł za komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NaAx Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Witam, czy ktos moglby mi polecic sklep internetowy gdzie moglbym kupic klocki ferodo i jakies dobre tarcze do mojego N14 ? pozdr Klocki Ferodo + Tarcze Brembo oferuje koleś na allegro www_autocars_pl Na forum też pisał że może załatwić każde tarcze do nissanów, a klocki jak widać sprzedaje też. Dzięki za "mała reklamę" Tarcza przednia BREMBO 09.5253.10 -> cena za sztukę 99 zł Klocki FERODO PREMIER FDB763 za komplet cena 88 zł Jak coś pisz na PRV No mala, nie mala ale zadzialala bo ja od Ciebie kupilem Ale z tego co widze to trafilem na promocje bo dostalem troche taniej pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość auto-moto Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 I o to chyba chodzi prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek666 Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 A jaka byłaby cena fdb1103?(N14 2.0 D) Na www.sklepmoto.pl Ferodo Premier FDB1103 za 52,55PLN komplet na przód. Właśnie składam zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartto Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Koledzy... a co powiecie na tarcze NIPPARTS - znany nam sklep http://motocom.pl/ sprzedaje.... jestem wlasnie na kupnie tarcz ham do przodu do mojej N16 i sie wlasnie zastanawiam co wybrac.... jakies porady? ktos ma te Nippartsy? dzieki Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość auto-moto Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Polecam BREMBO 09.5254.20 albo LUCAS-TRW DF4169.Lucas-TRW jest tańszy a jakość taka sama.Cena za sztukę tarczy wynosi 115 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartto Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Polecam BREMBO 09.5254.20 albo LUCAS-TRW DF4169.Lucas-TRW jest tańszy a jakość taka sama.Cena za sztukę tarczy wynosi 115 zł Obrazek cze...a ile za te BREMBO 09.5254.20 ? masz jakas stronke www?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Ja mam Nippartsy na przedzie. Rok na nich jeżdżę i nie biją, czyli ok. Ale jeśli w podobnej cenie byłyby np. Brembo, to je bym wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość auto-moto Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 masz jakas stronke www?? www.auto-moto.sklep.pl :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi