Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

FELGI i ALU do Primer

Gość anty3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Co do rozmiaru felg to (niemal) na pewno pasują bo auto kupiłem od gościa co też na tych felgach jeździł. Tylko zimówek mi nie dał z autem bo mówił, że już je zostawił u oponiarzy przy zmianie kół na letnie - zimówki się już do niczego nie nadawały. Dlatego sądzę że felgi będą dobre. Zresztą jak już wcześniej kolega napisał, P11 jeżdzą na 14-tkach.

Dzięki za wszelkie podpowiedzi... poszukałem w sieci i znalazłem coś takiego: http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html

Z tego kalkulatora wychodzi że powinienem kupić rozmiar 185/70/14

Pozdrawiam

Jak masz tarcze 280mm z przodu to zapomnij o 14".

No to będę musiał sprawdzić...

ech.. zawsze jakieś komplikacje... najwyżej kupię zimówki 15 cali i założę na alu... choć nie wiem czy to dobry pomysł. Chętnie poczytam jak ktoś napisze jakieś mądre spostrzeżenia ;)

Pozdrawiam

No dobra.. mam tarcze 280. No to sprzedawca trochę ze mną pojechał... tylko po co...

lukasz11 rozumiem że ty masz auto bez ABSu?

Pozdrawiam

Już wiem, u mnie w tym pierwszym wypuście primery siedzą tarcze 258 mm więc i felgi były mniejsze. ABS mam u siebie, widocznie do kolejnych wypustów dawali tarcze 280 mm to i felgi musieli dawać 15.

U mnie (WP11 98 2.0TD z ABS) z przodu jest 280mm, a 258mm też jest, ale z tyłu ;) No i felgi 14 jak pisałem nie podchodzą.

Ogólnie wśród osób które sprzedają części jest w przypadku P11 taka nomenklatura "tarcze do piętnastek" (te 280mm), więc coś w tym musi być.

Ja mam zimówki 185/65/14' Barum Polaris 2. Moge polecić te oponki. Dla mnie ich główną zaletą jest to że sa ciche. Moja Primera jest z 1996 r. Na lato mam również 15-stki 195/55/15.

Witam i z góry przepraszam jeżeli temat jest umieszczony w złym miejscu (jeśli tak to proszę moda o przeniesienie). Pytanie tak jak w temacie gdyż spotkałem się w samochodach innej marki, że przy większym silniku są wieksze hamowniki, a więc co za tym idzie np. minimalną felgą może być tylko felga R15 no i chcę zapytać czy w Nissanie Primera jest taka sama sprawa?

w większości primer P11 tak będzie, ale zdarzają się przypadki gdzie tarcza z przodu montowana była mniejsza od 280 mm i wtedy też dawali felgi 14 (chyba tylko pierwsze P11 z 96 r tak miały)

ja mam z czerwca 1997 ,2.0 130 ps, i mam 14 na zime włożone domyślnie. Nic nie obciera. Spróboj założyć od znajomego albo zmierz tarcze, nie ma co wróżyć z fusów.

• 3 miesiące temu...

Witam Panowie przymierzam się do kupna do swojej P10 hatchback 2.0 Sr20de nowego obuwia na lato razem z jakimiś alufelgami i tu mam pytanie znajomy ma do sprzedania za dobrą cenę alufelgi OZ 16'' ET45 otwór centrujący 66mm, czy takie kółka wejdą??? Jakie opony w razie czego na to założyć 205/50??

• 4 tygodnie później...
Gość salwa_87

Witam. wczoraj kupiłem aluelgi 17" 7.5J ET40 z oponami 215/40/17. Ale niestety nie moge ich założyc bo nakretki jakie dostałem nie pasuja na moje szpilki. Jakie nakretki musze kupić żeby pasowały?? czy ktoś jeżdził na takich kolach w p11.144 bo zaczynam sie bać że mi nie wejda:(

Gość Kamilsr20

Ja na lato mam 215/45/17 auto switnie sie trzyma drogi rewelcja opony falken zx 912 opona teoretycznie japonska musze powiedziec ze ten model b dobrze na wodzie i suchym sie spisuje na zime 205/55/16 16 dlatego ze w okazyjnej cenie kupilem alu od volvo s40 za 400 zl w super stanie oponki mam na zime dunlop 3d powiem tyle nigdy sie nie zakopalem chyba ze zawislem na zawiasie opona idealna fakt ze droga ok 450zl sztuka ale warto bo trzyma sie super kolega tez na bmw ma te dunlopy i tez jest zachwycony

Witam. Chciałbym kupić jakieś używane felgi aluminiowe do mojego nissana p11 97' gx

Na allegro jest tego trochę, ale nie mogę się na nic zdecydować, a poza tym potrzebowałbym waszej pomocy jeśli chodzi o wielkość i dopasowanie. Teraz auto stoi na stalowych 14. Opony na lato i tak będę musiał kupić więc najpierw chciałbym się zaopatrzyć w felgi. Prawdę mówiąc nie znam się na tych średnicach otworów centrujących czy pierścieniach.

W grę wchodzą 14 i 15 calowe

Tutaj podaję 2 linki do aukcji z felgami 14"

oz racing

felgi nissan

Pomóżcie dobrą radą, a może Wy macie coś na handel.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam, czy wszystkie p11 maja średnicę piasty 66,1 mm? Rozumiem ze jezeli felga ma inny otwor to konieczne jest zastosowanie odpowiednich pierscieni??

Pozdrawiam :)

A ja mam P11 1998r i mam w tej chwili założone stalowe 14 cali, opony zimowe 80 profil ... czyli wychodzi na to że tarcze mam 258mm, a to 1998 rok !@!

Teraz właśnie chcę kupić alusy jakieś 16 cali w miarę schludne...

To jak jest z tym otworem centrującym...? Ile mm?

Pozdrawiam

EDIT: dobra, już sobie sam odpowiedziałem na to pytanie, sorry. 66,1mm.

Ma ktoś może fotkę jak wygląda P11 na alu o ET40? Albo zapodajcie kilka zdjęć, i podpiszcie jakie macie felgi i ich parametry.

Ktoś przed zakupem np. ja :P może sobie wtedy zobaczyć jak to będzie wyglądało PRZED, a nie PO zakupie ..

Edytowane przez gromu

• 2 tygodnie później...

Zakupiłem ostatnio feligi, orginalne od Nissana o wzorze jak na tej aukcji http://moto.allegro.pl/felgi-aluminiowe-15-4x114-3-nissan-7314-i1521823055.html

Mam w związku z tym pytanie jakie nakrętki powinny być zastosowane,

czy muszę kupić tzw. pływające z podkładką :blink: czy mogą być to zwykłe stożkowe do alufelg 12x1,25 ??

Pozdrawiam :rolleyes:

• 3 tygodnie później...

Panowie, mam pytanie co do 17 calowych felg,

optymalnym rozwiązaniem okazuje sie oponka 215/45 ale wiadomo zależy jakie ET

a na 7j 45 ET nie byłoby chaczenia o ranty, któś może już to przerabiał bo zdaje mi sie ze z tym ET mogą wystawać troche

a jaki maksymalny profil mozna wykorzystac i szerokośc oponki zeby był jakiś komfort, może ktoś podać przykłady oponek na felach z różnym ET i j na 17

Pomyliłem się z ta felga ona byłaby raczej do środka z tym et, wie ktoś jak by to wyglądało na feldze 7j ET 45 w p11

• 4 miesiące temu...

Tez chciałbym sie tego dowiedziec, bede szukał na nastepny sezon alusów do mojej primery P11.144. Teraz mam na stalowych 185/65R15, a mysle nad 16" lub 17" oczywiscie rozstaw 4x114,3. I teraz pytanie jakie felgi max mozna zalozyc zeby było bez problemow z obcieraniem bo wiadomo ze primera ma słaby skret. Czyli jaka szerokosc max felgi, jakie ET i jakie do tego opony zeby było OK.