Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Coobcia Sunny N14 GTI - BANDIT [193KM & 208Nm]

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę oto moje nowe pocieszne wnętrze:

jakie przytulne ;):D

a co do gościa z Grecji to nie chce tu rozruby. Napisał co napisał, wielu rzeczy pewnie ujął i moce trochę naciągnął.

a przecież jeździ się momentem obrotowym -moc zaś jest do dużych prędkości :sylwester:

mylisz się połowicznie :) momentem to się jeździ na mieście od świateł do świateł lub na rajdzie od zakrętu do zakrętu. Na streecie albo ćwiartce liczy się duża moc i raczej w górnych partiach obrotów. Przykładem może być skromne vti, któremu nadal nie daję rady (~175KM i pewnie ze ~160Nm kontra 155KM i 193Nm) mimo zbliżonej wagi.

bodek_n14, no i jeszcze dobór przełożeń w Hondzie... One mają bardzo fajnie dobrane biegi jeśli chodzi o sprinty ale na np. na trasie jak jedziemy 120km/h to mamy troszkę ponad 4000obr.min i co tu się dziwić że te silniki lubią brać olej :D

A teraz trochę przyjemności, moje skromne Sunny na prostej jest szybsze od Subaru imprezy GT na wydechu przelotowym fi 70mm :)

A druga przyjemność przez którą nie mogę usnąć ;) to to że na 7:00 jestem umówiony w El-TECU, tak myślę że do wieczora się wyrobią z Banditem :D

ciekawy jestem ile policzyliby w el-tecu za samą pogiętą rurę 2.5 z surowej, szytej kwasówki

Policzyli by pewnie jak za zboże. Lepiej zrobić to w jakimś małym zakładziku. Cena pewnie ze 100zł + rura. I koniecznie niech gną rurę wypchaną piachem (nie wszyscy o tym pamiętają i wychodzi mocna zwężka).

El-tec strasznie się ceni. Może i dobre te tłumik robią ale jak dla mnie stanowczo za drogie. Wolę zrobić tak jak ty (PMW) masz w planie czyli kupić gotowe tłumiki, pogiąć rurę w jakimś zakładzie i dać do zespawania np. Tomali.

np. Tomali.
Im nie dam już nic do pospawania :wstyd:

nie dość że oszukano mnie na średnicy -zamiast 60mm dostaem 57 to jeszcze 2 cześci układu zrobiono z rury wod-kan. o sciance 4,5 mm, a tłumiki wyjarały się po 4 miesiącach i łeb urywa... pozatym za dobrze to nie wygląda - takie wydechy to mogą robić do ciągników ... to nie ten sam tomala co 10 lat temu - teraz to masówka...

Spoko, el-tec to fachowcy ale jak dla mnie drodzy fachowcy. Tomala w porównaniu do nich to kowal ale za to tani kowal.

Jak za swoją cenę do przyrostów mocy to TOMALA nie ma sobie równych, jednak jest dość głośny no i jest to zwykła rdzewiejąca stal do tego jest cholernie ciężki...

Ja także na temat Tomali nic dobrego nie powiem, do tego efekt ich spawania jest mizerny, ja dodatkowo pomalowałem tą ich rurę podobno fi55 "hamerajtem", coby nie zeżarło jej tej zimy. Skasowali mnie też nieźle mimo wczesniejszych ustaleń, musiałem dopłacic dodatkowo 40 zł.I nic nie pomogło, że jestem z NKP.(koniec OT)

No wleciało to czego tak pragnąłem w tym aucie:) Sunny odelżony o jakieś 10kg, cichszy może się nie zrobił (goła blacha i jeden tłumik przelotowy na końcu) ale za to zupełnie inne brzmienie no i czuć że na górze się poprawiło...

poel-tecu1.jpg

poel-tecu2.jpg

weź mnie nie strasz wszytko nowo w zawieszeniu i niedawno co zbierzność ustawiana - wreszcie auto się prowadzi jak należy :D

Ps. pewno obiektyw nieco zniekształcił... Jutro postaram się zamieścić parę fotek z bezspawowego wydechu od spodu :D

Jak byłem u ciebie to nie zauważyłem tego. Faktycznie, pewnie to aparat :)

Mnie też czeka wymiana zawiasu bo setka mojej kobiety prowadzi się przy moim Sunny jak gokarcik. Musisz uderzyć na rolki i sprawdzić przyrosty na wydechu. Ciekawy jestem.

[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 22:11 ]

acha, ile płaciłeś za zbieżność przód i gdzie robiłeś :?:

Za Zbierzność płaciłem 70zł a to było niedaleko hurtowni motoryzacyjnej Hipol, Lukas z pewnością będzie w stanie lepiej wytłumaczyć to miejsce jak Ja...

A co do wydechu to jak dla mnie cena była bardzo atrakcyjna w końcu już parę lat z Wojtkiem żyjemy... Tobie bym polecił wersję z odrobiną spawów i tym samym znacząco obniżyć koszt, myślę że od kolektora do samiuśkiego końca wraz z tłumikiem zamkniesz się w kwocie 1500zł.

Ps. Rolek się już nie mogę doczekać - puki co mam jeden wyznacznik kolegi zawydechowane Subaru Impreza GT, wcześniej dostawało lekkie baty teraz są zdecydowanie bardziej widoczne nie wiem czy to zasługa dodatkowej mocy płynącej z wydechu czy może że te paręnaście Kg za jego pośrednictwem wyszło z auta :P

• 2 tygodnie później...

IMG_8275.jpg

No To Bandit dowiózł mnie z czasem 14,441sek na pierwsze miejsce w klasie Profi MAX DRAG :D

W związku z tym że okres ćwairtkowy się skończył czas na jakieś rajdowanie, najbliższe 18.10 Puchar Jesieni - oby mi tylko kręg poprawnie nastawili :diabel:

• 2 tygodnie później...

No dorobiłem się stada 190Kuni i to silnik zachowuje niemal seryjną kulturę, nic się nie trzęsie, ma stabilne wolne, nie chla jak opentaniec, przy 2500obr.min ma więcej Nm jak seria przy 4800 i to wszystko bez zmiennych faz :P

WP09314.jpg

A jeszcze mam trochę planów co do silniczka...

- lekkie większe koła pasowe coby pompy i alternator kręciły się wolniej i mniej mocy wpieprzały...

- jakiś porządny dolot a nie stożek walnięty w ciepły niewentylowany kąt

- no i marzy mi się kolektor wydechowy Hot Shot 6 gen

Myślę że do 200KM z malutkich haczykiem jest do ugrania :)