Gość logis Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 A powiedzcie mnie koledzy dlaczego wylaliście oliwę ze skrzyni ?? i ile macie nakręcone na zegarach ?? Przede wszystkim dlatego,że nic w naturze nie jest wieczne .A tak naprawdę,zalecenia w manualu wymiany co 60.000 ,własne doświadczenia z mechaniką oraz to ,że olej jest tańszy od skrzyni.Motto nr 1: "Kto smaruje ten jedzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 zgadza się? wszystko się zgadza, faktycznie klika razy zdarzyło mi się zgrzytnąć biegami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shym_ON Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 No dobra więc co zalecacie nalać np do n16 QG18DE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 No dobra więc co zalecacie nalać np do n16 QG18DE ? Witaj Jak to już wielokrotnie napisano na tym forum: Każdy syntetyczny przekładniowy o specyfikacji od 75W do 90, API GL-4 do GL4+ a dokładnie 75W-90 i dalej tak jak podał kolega logis Pozdrawiam :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thanatos30 Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Witam wszystkich posiadaczy almery:) Mam mały dylemat. W instrukcji obsługi nissana jest podane że prawidłowym i zalecanym olejem do skrzynii jest olej 80w90 API GL4, natomiast na forum wszyscy piszą że uzywają 75w albo inne tego typu.Niestety zakupiłem już olej i nie wiem czy w końcu go zalewać tym bardziej że nie wiem co siedzi w środku:(((((Dziękuję za rady i wyrozumialość. Nissana mam dopiero od kilku dni. Lać czy nie lać oto jest pytanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kovalcik Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Witam. Również przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni. Po przeczytaniu postów stawiam na Castrol 75W90 - bo nie ma jak praktyka a nie puste słowa z instrukcji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Jeśli olej który zakupiłeś jest syntetykiem GL-4 do GL-4+,to różnica 5W nie odbije sie znacząco na eksploatacji samochodu.Lejemy 75W bo takie są zazwyczaj dostępne i ten olej lepiej się spisuje przy dużych mrozach.Ważne żeby olej był syntetykiem GL4 do GL4+ ( nie GL 5) i zawierał się w lepkości 75W-90. PS Nie zakładaj podwójnych postów z tym samym tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thanatos30 Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie:)))Czyli już wszystko jest jasne. Co do podwójnych tematów to drugi znalazl się tam gdzie nie trzeba i zostal przeniesiony, stąd powielanie tematu. Mam nadzieję, że jako nowy mogłem się chyba pomylić?Bardzo przepraszam za zamieszanie i dzięki za pomoc.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordagoga78 Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 a co powiecie na ten przyklad? http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/product.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodek05 Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 No dobra a macie gdzieś wiarygodne dane czy w Tino się wymienia olej? mam 1,8 benzynę chciałem zmienić po 105.000 ale serwis powiedział że tu się nie wymienia wcale -możliwe to? Że wymiana zalecana tylko w Primerce a tu szkoda kosztów ok 300zł Kurcze i wycofałem zlecenie dobrze zrobiłem? biegi chodzą ładniutko. Jak to możliwe że w Prince się wymienia a tu nie? różnice w produkcji, zużyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Wymieniamy.Czytaj jw. Edytowane 14 Listopada 2009 przez logis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTI Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 w autach z syntetykiem nie przewidują wymian oleju w skrzynce ja w primce przy 160 000 wymienilem no i stary zlewany byl przezroczysty jak nowy, nie trzeba bylo ale jak tu nie dbac o swoja slicznotke;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 w autach z syntetykiem nie przewidują wymian oleju w skrzynce ja w primce przy 160 000 wymienilem no i stary zlewany byl przezroczysty jak nowy, nie trzeba bylo ale jak tu nie dbac o swoja slicznotke;) Każdy olej ,nawet najlepszy syntetyk ulega procesom starzenia tracąc stopniowo swoje właściwości.Generalnie nikt nie każe bezwzględnie go wymieniać ,ale "Kto smaruje ten jedzie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordagoga78 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 w przyszly poniedzialek jade z moja almerka do serwisu na generalny przeglad... zastanawiam sie czy zmienic olej w skrzyni biegow - automat chociaz z drugiej strony to 25000 mil nie jest jeszcze powowdem do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 w przyszly poniedzialek jade z moja almerka do serwisuna generalny przeglad... zastanawiam sie czy zmienic olej w skrzyni biegow - automat chociaz z drugiej strony to 25000 mil nie jest jeszcze powowdem do tego Co 60.000km chyba ,że samochód pracuje w ciężkich warunkach np. częste ciągnięcie przyczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rygiello Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 My lejemy TEXACO GEARTEX 75w90 szukam tego oleju od kilka dni ..na allegro nie ma W mojej mieścinie Tczewie gdzie nie zajadę ( sklepy) to ludzie oczy otwierają że pierwsze słyszą o takim oleju Pytanie?? ktoś w okolicy pomorskie zna sklep z takim olejem Ewentualnie sklep internetowy Piszcie Dzięki z góry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin_B Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Witam wszystkich. A czy ktoś orientuje się może, ile oleju wchodzi do skrzyni biegów silnika 1.5 dCi K9K? Bo w ASO Nissana nie wiedzą biedacy... Czy można założyć, że tyle samo co do skrzyń silników benzynowych N16-tek czyli do 3 litrów??? Co do typu - będę zalewał Castrol Taf-X... Drogi okrutnie ale cóż... No i już sprawdziłem... Do skrzyni 1.5 dCi K9K wchodzi dokładnie 2.3 litra oleju. Moja nadgorliwość spowodowała, że zostały mi 3 nieruszone butelki Castrola Taf-X po 0.5 l. Jeżeli jest ktoś zaintersowany odkupieniem za dobre pieniądze (najlepiej z Wawy) to proszę o info na priva. Edytowane 28 Lutego 2010 przez Marcin_B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość macin Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ja wymieniałem jak kupiłem samochód przy niecałych 50 tyś km :-) - wymieniałem parę rzeczy to już stwierdziłem że zrobię wszytko. Rzeczywiście zaraz po wymianie skrzynia lepiej pracowała. W ASO wlali mi 3,3 l 75W80 MT-XZ. Wymiana z olejem to ok 200 PLN w Szczecinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi