Picek Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Średnie jak w mordę strzelił jest 8.7l , minimalne w trasie da się zejść poniżej 6l - prękość 80km/h na 6 biegu , max w mieście to około 11l - wszystko zależy od nogi. przejechane 110 tyś , przy 97 tyś wymieniony silnik na koszt nissana ( mimo że po gwarancji ) poprostu się zużył i rozsypał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Ale Panowie w moim QQ automat jest bardzo podobnie. Miasto 8-9, trasa 150km/h 7-8, lekka trasa do 120km/h potrafi zejść poniżej 6,5 i to na automacie. Zależy jak jeździcie oczywiście. To nie 1,4 TDI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kortyzon Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 może mi pomożecie. Mam od 2 tygodni X z 2009 r, przebieg 90 000 poj. 2.0 i tej parszywy gad pali mi w mieście .... uwaga.... 11,6 l !!! Żadnych szaleństw, spokój, anioł za kierownica i coś takiego? Coś w nim jest nie tak. Od czego zacząć sprawdzanie? Nie wiem czy to ważne, ale zanim przyjechał do mnie to stał 3 miesiące, potem 400 km w trasie i teraz 3 tydzień w mieście. Co robić? Co sprawdzić? Najpierw komputer, spalanie czy zaciski na kołach - totalnie nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 2.0 - co? benzyna czy diesel? Jeśli Pb - to spalanie całkiem normalne. Przy D zakładam że jest to zakres tolerancji zależny od sposobu jazdy jak i odcinków, które pokonujesz. Jeśli to przreloty po 5km (Wawa) na jeden strzał to spalanie też raczej w normie. Jak długo stoisz w korkach?, ile podróżujesz? Sprawdź (wymień): filtr powietrza, paliwa, oleju (wraz z olejem). Na jakich oponach jeździsz? (rozmiar, zużycie, marka, ciśnienie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) może mi pomożecie. Mam od 2 tygodni X z 2009 r, przebieg 90 000 poj. 2.0 i tej parszywy gad pali mi w mieście .... uwaga.... 11,6 l !!! Żadnych szaleństw, spokój, anioł za kierownica i coś takiego? Coś w nim jest nie tak. Od czego zacząć sprawdzanie? Nie wiem czy to ważne, ale zanim przyjechał do mnie to stał 3 miesiące, potem 400 km w trasie i teraz 3 tydzień w mieście. Co robić? Co sprawdzić? Najpierw komputer, spalanie czy zaciski na kołach - totalnie nie mam pojęcia. Moim skromnym zdaniem najczęściej winny jest DPF za nadmierny apetyt auta na paliwo. Edytowane 22 Maja 2013 przez piotrek3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 To prawda - szczególnie kiedy zbiera się do wypalenia.... potem X-trail pali tyle co nic... Niestety jest istotna i wyraźna różnica w spalaniu X-traila z takim samym silnikiem ale z DPF lub bez niego. X-trail z DPF nawet ma inne wtryski ,które dozują wieksza ilość paliwa. Dopóki filtr jest drożny to spalanie X-traila z DPF jest średnio większe o ok.1-1,5 litra/100km. Kiedy filtr zaczyna się zapełniać i zaczynają się cykle wypalania to spalanie gwałtownie zwieksza się nawet i do 5 litrów na setke więcej. Najgorsze ,ze spora ilośc paliwa przedostaje do oleju silnikowego rozrzedzająć go .przez co dramatycznie spadają właściwości smarne oleju a w konsekwencji przyśpieszone zużycie silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Trochę zrobię OT bo ma T30 Mój dzisiejszy wynik:' Na pierwszy rzut oka to żadna rewelacja... ale należy uwzględnić kilka dodatkowych parametrów:zimowe wielkie kapcie, aerodynamikę stodoły, jak i dodatkowe kręcenie tylnego wała... No i trasa długości około 60km pokonana w obie strony, gdzie najdłuższa prosta (bez zakrętów, podjazdów i zjazdów) miała może z kilometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dąb'13 Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Mam T31 2.0Dci 173KM Gdy odbierałem (jestem II właścicielem) go od pierwszego miał 6.5l/100km. Docisnąłem na jeździe próbnej zdrowo, ale i tak nie doszło do 6.8. Nie wiem, jak taki wynik można wykręcić? Mam 8l/100KM na jakieś 250km od resetu liczników, świeżo po pełnym, w ASO przeglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekm Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 T30, 2.0 benzyna, 140KM. Co bym nie robił, gdzie bym nie jechał i jak bym nie jechał - nie pali mniej jak 10l/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qzynka Edyta Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 T31, 2.0 dci, 173KM: 4700km po autostradach europy (120-140km/h), box na dachu, bagażnik po dach załadowany, 5 osób, średnie spalanie 8,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frantic_1 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 T-31, 2.0 cdi, 173KM średnie spalanie w mieście 7,6-8,0 l/100km na krótkich odcinkach, w trasie ok. 7,2 l/100km (lubię docisnąć). Ostatnio w strugach deszczu (szybciej niż 100km/h się nie dało), na 100 km odcinku, uzyskałem na komputerze 6,3 l/100km, nie przekraczając 2000 obr/min. Bardzo istotne jest ciśnienie w ogumieniu. Przy zbyt niskim o 0,2-0,3 bara, różnica w spalaniu ok. 0,5 l/100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) T31D będzie palił od 0-30l/100km. Co robić by palił najmniej? Szybko rozpędzać się do 70-80 (można mniej ale wtedy niewygodnie na najwyższym biegu) i utrzymywać tę prędkość jak tylko to możliwe. Wtedy obroty spadają do 1500 i spala 6-7 l średnio. Chwilowo (choć nawet przez wiele metrów) może nawet nic nie palić. Szczególnie z górki wtedy gwarantowane zero przy wrzuconym biegu i puszczonym sprzęgle. U mnie przy takiej jeździe t30B zszedł do 8 (średnio). Jeśli chodzi o ciężkie auta to literek można zdjąć z setki jeśli się zmieni łożyska i sprawdzić zaciski. Edytowane 19 Września 2013 przez karibox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastia1 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Panowie, pamiętajcie że mamy DPFy i nie można bić rekordów spalania dieslem uprawiając PJS. Ojciec mojego kupla pracujący w ASO Nissana w Chorzowie powiedział mi, że X-em T31 na trasie najlepiej nie schodzić poniżej 2.000 obrotów bo wtedy dobrze się DPF wypala pasywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekD Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Panowie, pamiętajcie że mamy DPFy i nie można bić rekordów spalania dieslem uprawiając PJS. Ojciec mojego kupla pracujący w ASO Nissana w Chorzowie powiedział mi, że X-em T31 na trasie najlepiej nie schodzić poniżej 2.000 obrotów bo wtedy dobrze się DPF wypala pasywnie Bardzo trafna uwaga i niezwykle istotna rada! T31 dCi należy jeździć tak, aby podczas zmiany biegu na wyższy obroty nie spadały poniżej 2000. Jeżdżę w ten sposób i przez 4,5 roku tylko raz musiałem "gasić" kontrolkę DPF-a. Inna sprawa, że rekordy jazdy na kropelce to niech sobie biją właściciele Octavii tdi i później opowiadają głupoty przy piwie. Pozdrawiam Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boku Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Witam. Jestem posiadaczem Xa T31 2.0 150kM od kilku miesiecy pierwsze baki to poszły na naukę przesiadka z benzyniaka Ostatni bak 7,7l /100,a wskazania kompa trudno je zrozumiec dla tego lubię się sugerowac srednią z całego baku. Edytowane 27 Września 2013 przez boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalWaw Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 T31 2.0D Automat 165KM - przejechane 4000km - średnia z wyświetlacza 11,3L/100km Jak wyjechałem w trasę i pogoniliśmy go po 130-150 ale równomierna i płynna jazda - zeszło do 9,8L/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastia1 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 T-31 2.0 Diesel 150 KM, codziennie do pracy drogą ekspresową 44 km w jedną stronę przy prędkości około 120-130 km/h + trochę po mieście 7,8 l/100km, po akcji serwisowej dla T-31 7,2 l/100km - wskazania komputera odpowiedno: 8,4 l i 7,9 l - czyli ładne przekłamanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość roces4 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Witam czy komputer w nissanie pokazuje aktualne spalanie? bo nie wiem jak to sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedri Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) moje spalanie trasa 7l, miasto 8,5-10l, autostarda 8-10l 2 pytania: 1) jaki dystans do kolejnego tankowania po napełnieniu zbiornika na full pokazuje wam komputer podładowy ? mój pomiędzy 700-900 km (max 995km) 2) jaki ON tankujecie i czy odczuwacie to w realnym spalaniu ? (chodzi mi oczywiście o podstawowy - tańszy ON lub drozszy_nazwy różne na poszczególnych stacjach) dzięki za odpowiedzi Edytowane 18 Lutego 2014 przez niedri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastia1 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 T-31 2.0 Diesel 150 KM, codziennie do pracy drogą ekspresową 44 km w jedną stronę przy prędkości około 120-130 km/h + trochę po mieście 7,8 l/100km, po akcji serwisowej dla T-31 7,2 l/100km - wskazania komputera odpowiedno: 8,4 l i 7,9 l - czyli ładne przekłamanie. Wczoraj trasa w dwie strony łącznie 439 km, średnie spalanie wg komputera 6,9 litra, prędkość 80-130 km/h, temperatura +10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinok Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Mi pali 6,5-7,0 l (trasa + niewielkie miasto), Autostrada 130 = 7,5 l (mówię o wskazaniach komputera)Tankuje zawsze normalne paliwo na dużych stacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirasik1 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Witam ponownie. Mówiąc o spalaniu podajecie Panowie przy jakiej jest prędkości. A czy ktoś może sprawdzał poprawność wskazania prędkościomierza - . Mój licznik wskazuje o 15 km/h więcej niż nawigacja i tak jestem w stanie rozpędzić go do 210 km/h (AutoBahn Niemcy). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinok Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgadza się, we wszystkich autach zegar pokazuje większą prędkość niż się jedzie, tylko, że X-Trailach to przekłamanie jest wyjątkowo duże. Producenci specjalnie zawyżają wskazania predkosciomierza. Lepiej aby on dodawał a nie odejmował bo wtedy mieli by sporo problemów tym bardziej, że do tego samego samochodu producent dopuszcza różne wielkości opon. Ja mam oponki o większym profilu i mam różnice chyba 5km/h przy 140. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ookami Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wczoraj trasa 580 km ok 360 km zwykłe drogi, spory ruch prędkośc 70-100 ok 220 km autostrady - prędkośc 120-150 spalił wg tankowań 6,9 l/100km jak dla mnie rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dąb'13 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Osobiście używam kalkulatora spalania, to fajna aplikacja dla tel. na Androidzie. Średnio za okres 9 mies. 7,2 l/100km, komputer przekłamuje ok. 0,5l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi