Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Projektujemy i budujemy kolektor wydechowy

Gość wujek_trzcina
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wujek_trzcina

Coobcio wrajtnął:

2) ja sobie reguluje wałki...

Musze mieć ten kąt Coobciu. Jaki masz teraz? Kąt między krzywkami decyduje o długości trwania rezonansu, musze znać wartość, czegoś się zaczepić. Przy różnej wartości X kąta między krzywkami, różna jest wartość obrotów silnika przy którym doładowanie to zaczyna działać.

12.06 mm

A większych nie było? :) Im wyższy wznios zaworu, tym większa musi być średnica wydechu. Im większy kąt między krzywkami, tym rezonans działa dłużej. Podaj mi swoją największą wartość (ekstrema) na której jeździsz. Zrobiłem kalkulację (wstępną). Powiem tak:

TEN WYDECH NIE BĘDZIE NALEŻAŁ DO CICHYCH :) :) :)

Osiedle i sąsiedzi będą się wk... jak będziesz tam latał między blokami :)

wujek_trzcina, Na angielskim się nie znam ale producent wałków jeszcze podaje np. takie coś 112* może to jest kont obrotu wału przez ile zawory są wspólotwarte no i ja tą wartość mogę zmieniać w granicach mniej wiecej +/- 5*

Gość wujek_trzcina
Jestem i mam głoiwce rozerbaną - można wpaść i dokonać dokładniejszych pomiarów

Dobra, ale poczta glosowa jakos mi sie wlacza jak dzwonie do Ciebie?

Mam jedna prosbe - badz dzisiaj w domu, podjade autem po powrocie z pracy, musimy troszke nad tym tematem podebatowac. Przyniose lapka i pokaze Ci co jest grane i co wychodzi z obliczen.

Gość wujek_trzcina

Mówię Ci, nie zasnę dzisiaj :) :) :) Stary wieeeeelkie dzięki za konsultacje :)

Kuba, jedno pytanie: czy z punktu widzenia uproszczenia konstrukcji, możemy wywali siatkę na rurze za kolektorem? Jak to byłoby z montażem gdyby nie było tej siatki?

Silniki w autach FWD pracują tył przód jak nie będzie siatki to może pękać kolektor albo wydech od nadmiernej pracy/wstrząsów...

Siatka to nie duzy wydatek ok 50zł taka długosci 15cm pod 2,5"...

Gość wujek_trzcina

No dobra to mamy pierwsze fotki flanszy. Jeszcze bez modów na otwory.

flanszawujekgf6.jpg

flanszawujek2vb3.jpg

09.02.2009 TOTALNA WERSJA ALFA, bedzie jeszcze przerabiana i to grubo.

Tak się zacietrzewiłem tego wieczora, że efekt możecie podziwiac na obrazku ponizej :)

Rurki przeginaja sie na razie tak sobie ale to i tak ma byc tylko pogladowe...

flanszawujekvn8.png

11.02.2009

Okay, sytuacja wygląda następująco:

- beta model (na zdjęciu powyżej) został wysłany do miejsca przyszłego wykonania z zapytaniem o możliwość wykonania jak i technologię tejże

- wczoraj wieczorem dzięki uprzejmości wujka Coobcia wszedłem w tymczasowe posiadanie głowy od SR20DE do której dzisiaj będę przymierzał flansze wyciętą z rysunku technicznego - będą fotki.

11.02.2009 cd

Oto wspomniana głowa której pożyczył mi wujek Nismo ;) zaraz zabieramy się do czyszczenia a potem przymierzymy flanszę.

p2110110ml8.jpg

11.02.2009 cd 2

No i jesteśmy po pomiarach ;) Na ich podstawie wniosę poprawki tj przesunę oś symetrii oraz przemieszczę górne otwory pod szpilki. Zresztą - oto fotki:

69142902bh2.jpg

56378099tf2.jpg

97321686aw6.jpg

77875192us0.jpg

81427250qx2.jpg

82924645fz5.jpg

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 23:41 ]

Rozmiary i rozstawy wszystkich otworów i kanałów uważam za poprawione i zmierzone na żywym organiźmie. Jutro kolejna przymiarka i oczywiście foty. Tym razem spodziewam się że flansza będzie spasowana profi.

[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 22:42 ]

Witam ponownie.

Niestety fotek z przymierzania flanszy dzisiaj nie będzie, powód: wróciłem na chatę o takiej porze że już nie pozostało nic tylko iść w kimkę. Ale mam za to dobre wieści:

Inżynier z zaprzyjaźnionej firmy metalowej już główkuje jak i co pospawać żeby było dobrze. Więcej wieści na ten temat prawdopodobnie w następnym tygodniu a tymczasem jutro już na pewno będą foty flanszy. Obiecuję ;)

• 3 tygodnie później...

Kanały widzę że z zapasem wyszły :D

No Flanszę próbną mógłbyś zrobić - odrazu zrobić w niej fazki pod średnicę 48,5mm coby łatwiej rury się przykładało i ładnie w lini były...

Gość wujek_trzcina

foster dzięki za słowa wsparcia :)

Jakie wieści mam dla Was na dzisiaj? Całkiem niezłe! Flansza zbliża się do ideału. Myślałem że będzie idealnie spasowana już dzisiaj ale jeszcze potrzeba przesunąć środkowe kanały. Zapas na kanały zniwelowałem i teraz przejście głowic --> flansza jest chyba bardziej sensowne zresztą - oceńcie sami. Na zdjątkach widać planowane poprawki.

p2140105qo1.jpg

p2140106zg5.jpg

p2140107tm1.jpg

p2140108ph8.jpg

Cześć

TAk się zastanawiałem jaki wpływ mają różne połączenia ze sobą ( w różnej kolejności) rur 4 na 2.

Np. Czy duża będzie różnica między połączeniem 1 i 2 cylinda, 3 i 4, skrajnie 1 i 4 cylinder, i 2 i 3 ceylinder; no i na przykład 1 i 3 cylindra, 2 i 4. Chyba najczęściej stosowany jest ten ostatni przypadek.

Z flanszą sporo miałeś do poprawiania, z kolektorem będzie jeszcze więcej przyjemnej zabawy, ale wierzę, że Ci/Wam/(nam :D) się uda :).

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Przyglnia poszła ciąc się na plaźmie

a gdze będziesz giąć rurki? ... bo wydaje mi się że każdy kolektor będzie inny... :)

trzeba by było giętarkę ustawić pod konkretną robotę... a to koszt i zanim wyjdzie wzorzec to 10m rury minimum pójdzie na przetop :/

spawany z kolan chyba nie będzie taki fajny jak mandrel bent

Gość wujek_trzcina

Yo,

Bedzie zrobione stanowisko na ten wyrob zeby byl powtarzalny. Jesli chodzi o rurki tez wolalbym giete ale zalezy to od technologii jaka posiada zaklad ktory ma to zrobic. Zaraz sie zapytam :)

Cały czas kibicuję projektowi. Jak już się rozpocznie seryjna produkcja, to wrzuci się temat na zagraniczne fora użytkowników SR20 i posypią się zamówienia (płatne w walucie wymienialnej) ;)

Bynajmniej to nie wazeliniarstwo. Widzę jak naukowo podszedłeś do tematu. Niedawno miałem w ręku chiński kolektor wydechowy do CA18DET. Niedoróba jak z radzieckiej fabryki czołgów T-34. Czekam na ten forumowy kolektor i dopiero z nim rozpocznę tuning silnika i budowę wydechu. Nie możesz nas zawieść wujek_trzcina!

Cześć

Tak sobie czytam ten wątek i zastanawiam sie jak mogę Wam pomóc Nie ukrywam również iż sam mam problem z kolektorem bo mam nissana primere 2.0 rok 95 w kombi i niestety popękany układ wydechowy a między innymi kolektor wiec pytanie co robić czy szukać gdzieś używki czy czekać az zrobić a może swoją pracą jakąś wspomóc Was by szybciej udało sie zbudować ten kolektor

Pozdrawiam

Paweł

Jesli chodzi o wykonanie to znam właściciela zakładu który naprawia kolektory dla motocyklistów, robił też kolektory od początku do końca zgodnie z wzorem. Ma maszyny do gięcia rur i z tego co wiem to robi to dobrze bo ma wiecznie zawalone terminy. Może warto by było z nim skonsultować czy da sie wygiąć tak rury oraz cenę gotowego kolektora. W razie czego służę kontaktem telefonicznym/mailowym.