Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Projektujemy i budujemy kolektor wydechowy

Gość wujek_trzcina
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Taki wylot jest lepszy niż by strumienie gazów miały spotykać się w zwężce jaką jest to stożkowa puszka. Ale ja się na tym nie znam

Gość wujek_trzcina
Wujek, nie podoba mi się ten stożęk... co on ma za kratke w środku ? 4 otworki... każdy odpowiada za 1 wylot z cylindra ?

A widziałeś Fujitsubo VVL? ;)

Taki wylot jest lepszy niż by strumienie gazów miały spotykać się w zwężce jaką jest to stożkowa puszka. Ale ja się na tym nie znam

Zgadza się Bodek. W stożku jest przegroda rozgraniczająca przepływy (aby się nie wymieszały).

Jak Coobcio powróci z wyścigów i pojeżdżawek to mam nadzieję że to w końcu przymierzy i temat będzie się kręcił dalej.

Ready2Burn? :diabel2: :diabel2: :diabel2:

Gość wujek_trzcina
Czyli co to zwężenie ma na zadaniu podtrzymać trochę ciśnienie w kolektorze zanim ucieknie w rure ?

Zwiększyć prędkość wypływu spalin kosztem ciśnienia = wydychać spaliny łatwiej :)

Witam

Panowie potrzebuję kolektor 4-1 bądź 4-2-1 do nissana primery p10 2.0 16v czy ma ktoś namiary bądź może załatwić Pozdrawiam

"nie bić jestem nowy"... To wszystko wyjaśnia :kosci:

Elo, do pomiarów użyczę ci belkę, wraz z poduszkami i mocowaniami do bloku - poskrecaj to a będzisz mieć idealny wzorzec do wszystkich SR20...

Na tę chwilę obecny prototyp nie pasuje opiera się o belkę...

Ba mogę CI jeszcze udostępnić oryginalny kolektor wraz z dwururką cobyś sobie to wszystko zwymiarował tak aby pasowało bez pośrednio do katalizatora.

Gość wujek_trzcina

No to była walka. Wielkie dzięki Adasiowi za otwarcie garażu i pomoc. Zdalnie, z Lublinkowa, patronował Coobcio. Efekty dzisiejszej walki możecie podziwiać na zdjęciach. Jedno jest pewne - jak na prototyp, wyszło moim zdaniem zaje... Można powiedzieć prawie plug 'n' play.

dsc00004vse.jpg

dsc00006zce.jpg

dsc00007okf.jpg

dsc00003oet.jpg

dsc00008cpq.jpg

dsc00009hjx.jpg

dsc00010ciz.jpg

dsc00011txd.jpg

dsc00012tcy.jpg

dsc00014d.jpg

dsc00016ahs.jpg

dsc00017f.jpgdsc00018gmb.jpg

• 2 tygodnie później...

czerwona do dyspozycji, bo i tak stoi w Falenicy. Zaczynam dopiero przekomarzanie z Linkiem. Bardzo za mało dają. A halogen szt. wycenili na 16 PLN :kosci: Niestety wałki tylko SR16VE, a reszta motora seria. Ale wydech 2,5 :one: Hamownia aż się prosi.

Na N1 trzeba będzie poczekać. :one: A jakby toto wlazło w nową czerwoną :kosci: a potem turbo.... masakra :D

ja raczej proponowałbym to shamować na sr20VE z wałkami tłokam z N1 i z 2,5 calowym wydechem oraz 3 calową rynną i porównać to samo do SSAC

to też ok pomysł .....ale ja myśle o hurtowym zakładaniu do serii,,,,

to też ok pomysł .....ale ja myśle o hurtowym zakładaniu do serii,,,,

po co do serii... bezsens w seryjnym wozie najlepszy jest gruby żeliwny bo jest cicho

W takim ustrojstwie chodzi o osiągi. Polepszanie serii można zrobić na 100 sposobów, od EGR zaczynając :P Niech się Autor ;) - no nie ten co myślicie - tylko wujek_trzcina sam się wypowie.

przecież nie chodzi mi o samo zakładanie takiego kolektora chodzi mi oto ile sam kolektor poprawi nawet przy wąskim wydechu (jak w serii ) i

wiadomo że przy poprawionej serii uwolni większy potencjał to oczywiste ..

ja tam Egra nie mam kata brak

żeliwo 4-2-1 Dolot zimnego powietrza ze zderzaka MADE By ToFu Prawie 3"

Fajnie że już się zmaterializował ...

Gość mapeciontko
przecież nie chodzi mi o samo zakładanie takiego kolektora chodzi mi oto ile sam kolektor poprawi nawet przy wąskim wydechu (jak w serii )

... bezsens całkowity bo kolektor jest gruby i tam dochodzi do rozprężania spalin co poprawia wydech spalin a jeśli zaraz za nim założymy zwężkę do reszty serii wydechu to mamy proces odwrotny czyli sprężanie i w tym momencie mogą się spaliny zachować nie tak jak chcemy.

moim zdaniem jeśli to sprawdzać najbardziej podobnie do serii to wymiana samego wydechu ale kompletnego o jednakowej średnicy a całą resztę pozostawić bez modyfikacji a najwyżej w późniejszych testach można dodać następne mody ;) np. proszący się dolot o większą średnice i zimne powietrze :)

Gość wujek_trzcina

Czołem Panowie.

Jeśli chodzi o kolektor, liczony był na wałki Cooby czyli Brian Crower 264/112/12.09 mm więc pasowałoby ten wynalazek stestować właśnie na tych wałkach. Rozmawiałem z Kubą i chętnie zarzuci ten wynalazek do swojej Almery GT (ale nie wiem na jakich wałkach) jednak w tym momencie tak naprawdę nie wiadomo czego się spodziewać kiedy kolektor liczony był pod jedne wałki a w Almerze jakie będą - nie wiem. Więc serio, nie wiem co Wam odpowiedzieć na pytanie w jakim setupie to testować gdyż to zależy tak naprawdę od wałków i Coobcia. Jeśli chodzi o temat kolektora, wracamy z nim po chorobie osoby która mi to prowadziła od strony produkcji, 2 tygodnie nosił na zwolnieniu kamienie w nerkach stąd delayna szczęście jest już w pracy

[ Dodano: Czw 09 Lip, 2009 22:20 ]

przecież nie chodzi mi o samo zakładanie takiego kolektora chodzi mi oto ile sam kolektor poprawi nawet przy wąskim wydechu (jak w serii )

... bezsens całkowity bo kolektor jest gruby i tam dochodzi do rozprężania spalin co poprawia wydech spalin a jeśli zaraz za nim założymy zwężkę do reszty serii wydechu to mamy proces odwrotny czyli sprężanie i w tym momencie mogą się spaliny zachować nie tak jak chcemy.

moim zdaniem jeśli to sprawdzać najbardziej podobnie do serii to wymiana samego wydechu ale kompletnego o jednakowej średnicy a całą resztę pozostawić bez modyfikacji a najwyżej w późniejszych testach można dodać następne mody ;) np. proszący się dolot o większą średnice i zimne powietrze :)

Oczywiście będziemy wsadzać kolektor + rura z przegubem siatkowym + całość dalej na pusto ew. z tłumikami pod konkretnie ten wydech bo zapychanie seryjną średnicą nie ma kompletnie sensu.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Gość wujek_trzcina

jakieś nowości z pola walki?

Sezon ogórkowy powoli dobiega końca. Sorry chłopaki za to że temat podupadł ale w wakacje bez kitu opór materii jest największy.

Wracamy z tematem w następnym tygodniu, wszyscy którzy powinni wrócą już z urlopu

• 2 tygodnie później...
Gość wujek_trzcina

A co zwydechem pod turbo?? Jakby powstał prototyp to bede chetny na testy :D

Czolem Bombel, wydech pod turbo bedzie, to jest nastepny projekt ktory juz bede robil w wiekszosci sam (ciecie rur, dobor kolanek) bo mnie ten outsourcing za***iscie wk.... z terminami. Zebyscie nie mysleli ze temat upadl: za***iscie k...wa NIE UPADL. I jest pelne cisnienie na to. Chodzi o to, ze jak czlowiek samemu nie zrobi to ch.... (przepraszam ale jestem wk....ny przeokrutnie za to ze rzezbe 5-dniowa robia ponad 6 m-cy)