Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki olej do Qashqaia?

Gość Krisbu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

w lutym zalalem silnik Penrite Enviro+ C-4 5W30, nie wiem co bylo w silniku poprzednio (ASO)

przed zmiana oleju wyplukany, do oleju dodany AR9100

silnik jak pracowal kulturalnia przed zmiana dalej tak pracuje

_awc.blogi-1765848355-1.jpg

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam,

Wszyscy leją 5W30... Mój od początku był zalewany w ASO, ale 10W40 i co? Nic, silnik nadal pracuje dobrze.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...

Mam wersje 1,6 benzyna, w instrukcji pisze 5W30, dla rozbawienia ogółu powiem ze w serwisie w miescowosci Z----E nie umieli podać parametrów oleju, jedynie byli zgodni ze ELF, ale powiedzieli ze zaleją mi czym bede chciał.

A koledzy czym zalewają?

Witam

Najlepiej japoński olej ja mam MR20DE czyli 2.0b, olej  Eneos Hyper Multi S z normą A1/ B1- A5/B5 oraz C2 będzie odpowiedni tym bardziej że tylko ten producent oferuje olej o parametrach 0W-20 stosowanych w najnowszych silnikach toyoty czy hondy. 

Mnie serwis zaproponował 10W40 , ale że to półsyntetyk , postanowiłem iść na kompromis i zalałem 5W40 + "dodatek" .

Mam wrażenie że silnik pracuje "jedwabiściej" to jedyne dobre słowo które odpowiadałoby dźwiękowi jakie dobiega do mych uszu .

57 000 zrobione i 3 razy olej wymieniany Shell 5w30 a stan przebiegu 153 000 i wszystko hula jak trzeba zaznaczam ze 57 tys zrobione oczysiscie na samym gazie... .

Od początku zalewam olej syntetyczny MOTUL 8100 Eco-Clean+ 5W30. Silnik chodzi cicho i dolewek, od przeglądu do przeglądu, nie robię.

Od początku zalewam olej syntetyczny MOTUL 8100 Eco-Clean+ 5W30. Silnik chodzi cicho i dolewek, od przeglądu do przeglądu, nie robię.

Mozesz podeslac linka do tegoz oleju i powiedziec mi coz to znaczy + 5w30 w dopisie do watku ???

Mozesz podeslac linka do tegoz oleju i powiedziec mi coz to znaczy + 5w30 w dopisie do watku ???

Ten plusik to do "Clean" a nie do 5W30

https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-eco-clean-5w30--2

To ja już wole mój aktualny Plusik w 5W30 -Formułe IMF-

Ale co najlepsze ,jak pisałem już dawno  5W30  to przeżytek ,pewnie za bardzo im się lepi na testach..... 

Do  aktualnych jednostek silnikowych Nissan w książkach teraz zalecają 0W20 dobrzy są  :D

To ja już wole mój aktualny Plusik w 5W30 -Formułe IMF-

Ale co najlepsze ,jak pisałem już dawno  5W30  to przeżytek ,pewnie za bardzo im się lepi na testach..... 

Do  aktualnych jednostek silnikowych Nissan w książkach teraz zalecają 0W20 dobrzy są  :D

Już dawno temu, nieoceniony kolega PABA pisał na forum, że jeździł (bodajże w Toyocie) na 0W20.

Edytowane przez Yan_2007

Paba lubi experymętować z olejami.

Ale co się stało Nissanowi że obraził się na 5w30 i teraz zaleca lanie 0W20?

Ja zalałem Motulem 5w-30 Renault 0720 C4.

Też go kupiłem zgodnie ze stroną motula. Co prawda za 10l zapłaciłem 300pln... ale liczę, że będzie ciszej i przede wszystkim dobrze dla dpf i egr...

Czy mowimy o tym samym oleju; 
Motul 8100 ECO-CLEAN + C1 

Na stronie allegro roznorodnosc za***ista. C1 badz C2 badz C3 ...

Poprawka juz wiem o ktory olej chodzi.

Poprawka juz wiem o ktory olej chodzi.

Załączyłem link do tego oleju. W 100% syntetyczny olej silnikowy (Low-SAPS) opracowany do doładowanych silników Diesla oraz benzynowych także z wtryskiem bezpośrednim. Specjalnie opracowany do silników EURO IV oraz EURO V wymagających oleju ACEA C1,

Co do Allegro to raczej oleju tam nie kupuję.

Załączyłem link do tego oleju. W 100% syntetyczny olej silnikowy (Low-SAPS) opracowany do doładowanych silników Diesla oraz benzynowych także z wtryskiem bezpośrednim. Specjalnie opracowany do silników EURO IV oraz EURO V wymagających oleju ACEA C1,

Co do Allegro to raczej oleju tam nie kupuję.

A mozesz przekazac jakis dobry kontakt do kupna tegoz oleju... z gory dzieki.

A mozesz przekazac jakis dobry kontakt do kupna tegoz oleju... z gory dzieki.

W każdym mieście jest dystrybutor MOTUL'a więc nie jest to problem.

Nowy Sącz

ul. Paderewskiego 18. Znalazłem w necie :)

Edytowane przez Author53

W każdym mieście jest dystrybutor MOTUL'a więc nie jest to problem.

Nowy Sącz

ul. Paderewskiego 18. Znalazłem w necie :)

Wiesz co panie albo ja zle szukam ale najswiezsze ogloszenia z tegoz adresu z olejem motul wyskakuja z 2013 roku.. 

wypatrzylem w tarnowie na ulicy orkana 116 a za 158.98 zl za 5 litrow i ze mam  rodzine z pod tarnowa to pokusic sie o kupno???

zaznaczajac ze w ciagu 12 tys zrobionych km dolalem ok 2 litry...

Wiesz co panie albo ja zle szukam ale najswiezsze ogloszenia z tegoz adresu z olejem motul wyskakuja z 2013 roku.. 

wypatrzylem w tarnowie na ulicy orkana 116 a za 158.98 zl za 5 litrow i ze mam  rodzine z pod tarnowa to pokusic sie o kupno???

zaznaczajac ze w ciagu 12 tys zrobionych km dolalem ok 2 litry...

Uważam że cena jest dobra. U mnie płacę 180 PLN za 5 litrów. Chyba zdzierają :)

Od nowości nie dolałem miedzy przeglądami ani kropli oleju. Nie wiem od czego to zależy? Oczywiście raz na tydzień sprawdzam i jest O.K.

Od nowości nie dolałem miedzy przeglądami ani kropli oleju. Nie wiem od czego to zależy? Oczywiście raz na tydzień sprawdzam i jest O.K.

Gdy jeżdżę ,po mieście (max50km/h) taki klimat i trochę autostrady tak z 20 minut max 120km/h też taki klimat :( to nie bierze nawet mililitra !

Ale ...gdy jechałem do Polski to po 1870km i ciągłej jeździe przez 20 godz z prędkosciami 130-140 km/h i temp powyżej 30*C to po tym dystansie musiałem dolać ponad 1 L oleju .

Od nowości nie dolałem miedzy przeglądami ani kropli oleju. Nie wiem od czego to zależy?

pewnie od stanu technicznego silnika : )

co ile km robisz przeglad (wymieniasz olej)?

a co do samego Motula to gdzies czytalem ze w trakcie jazdy 'autostradowej' lubi nieco odparowac, takie wlasciwosci

@ Perlaziomal, z Twoich postow wynika ze zmiany oleju byly robione co 20 000 km, troche duzo i jak widac mogl to byc czynnik ktory nie wyszedl Twojemu autu na zdrowie, bo uzupelnienie 2 l oleju na 12 000 km przebiegu nie swiadczy dobrze o kondycji silnika : /

pozdrawiam