borge Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 w lutym zalalem silnik Penrite Enviro+ C-4 5W30, nie wiem co bylo w silniku poprzednio (ASO) przed zmiana oleju wyplukany, do oleju dodany AR9100 silnik jak pracowal kulturalnia przed zmiana dalej tak pracuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeRŁAziomal Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 cENA 200 ZL ZA SAM OLEJ NIECO ODSTRASZA... ;O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Witam, Wszyscy leją 5W30... Mój od początku był zalewany w ASO, ale 10W40 i co? Nic, silnik nadal pracuje dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Witam, Wszyscy leją 5W30... Od razu wszyscy ja od niedawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto18 Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Mam wersje 1,6 benzyna, w instrukcji pisze 5W30, dla rozbawienia ogółu powiem ze w serwisie w miescowosci Z----E nie umieli podać parametrów oleju, jedynie byli zgodni ze ELF, ale powiedzieli ze zaleją mi czym bede chciał. A koledzy czym zalewają? Witam Najlepiej japoński olej ja mam MR20DE czyli 2.0b, olej Eneos Hyper Multi S z normą A1/ B1- A5/B5 oraz C2 będzie odpowiedni tym bardziej że tylko ten producent oferuje olej o parametrach 0W-20 stosowanych w najnowszych silnikach toyoty czy hondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 0w20 to już wielu ma to żadna sztuka zrobić taki olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Mnie serwis zaproponował 10W40 , ale że to półsyntetyk , postanowiłem iść na kompromis i zalałem 5W40 + "dodatek" . Mam wrażenie że silnik pracuje "jedwabiściej" to jedyne dobre słowo które odpowiadałoby dźwiękowi jakie dobiega do mych uszu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeRŁAziomal Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 57 000 zrobione i 3 razy olej wymieniany Shell 5w30 a stan przebiegu 153 000 i wszystko hula jak trzeba zaznaczam ze 57 tys zrobione oczysiscie na samym gazie... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Od początku zalewam olej syntetyczny MOTUL 8100 Eco-Clean+ 5W30. Silnik chodzi cicho i dolewek, od przeglądu do przeglądu, nie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeRŁAziomal Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Od początku zalewam olej syntetyczny MOTUL 8100 Eco-Clean+ 5W30. Silnik chodzi cicho i dolewek, od przeglądu do przeglądu, nie robię. Mozesz podeslac linka do tegoz oleju i powiedziec mi coz to znaczy + 5w30 w dopisie do watku ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Mozesz podeslac linka do tegoz oleju i powiedziec mi coz to znaczy + 5w30 w dopisie do watku ??? Ten plusik to do "Clean" a nie do 5W30 https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-eco-clean-5w30--2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 To ja już wole mój aktualny Plusik w 5W30 -Formułe IMF- Ale co najlepsze ,jak pisałem już dawno 5W30 to przeżytek ,pewnie za bardzo im się lepi na testach..... Do aktualnych jednostek silnikowych Nissan w książkach teraz zalecają 0W20 dobrzy są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeRŁAziomal Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Ten plusik to do "Clean" a nie do 5W30 https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-eco-clean-5w30--2 I powiedz mi jest opcja ze nie bedzie mi bral oleju...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) To ja już wole mój aktualny Plusik w 5W30 -Formułe IMF- Ale co najlepsze ,jak pisałem już dawno 5W30 to przeżytek ,pewnie za bardzo im się lepi na testach..... Do aktualnych jednostek silnikowych Nissan w książkach teraz zalecają 0W20 dobrzy są Już dawno temu, nieoceniony kolega PABA pisał na forum, że jeździł (bodajże w Toyocie) na 0W20. Edytowane 18 Maja 2016 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Paba lubi experymętować z olejami. Ale co się stało Nissanowi że obraził się na 5w30 i teraz zaleca lanie 0W20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jkostek Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Ja zalałem Motulem 5w-30 Renault 0720 C4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniujr Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Ja zalałem Motulem 5w-30 Renault 0720 C4. Też go kupiłem zgodnie ze stroną motula. Co prawda za 10l zapłaciłem 300pln... ale liczę, że będzie ciszej i przede wszystkim dobrze dla dpf i egr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeRŁAziomal Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Ten plusik to do "Clean" a nie do 5W30 https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-eco-clean-5w30--2 Czy mowimy o tym samym oleju; Motul 8100 ECO-CLEAN + C1 Na stronie allegro roznorodnosc za***ista. C1 badz C2 badz C3 ... Czy mowimy o tym samym oleju; Motul 8100 ECO-CLEAN + C1 Na stronie allegro roznorodnosc za***ista. C1 badz C2 badz C3 ... Poprawka juz wiem o ktory olej chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Czy mowimy o tym samym oleju; Motul 8100 ECO-CLEAN + C1 Na stronie allegro roznorodnosc za***ista. C1 badz C2 badz C3 ... Poprawka juz wiem o ktory olej chodzi. Załączyłem link do tego oleju. W 100% syntetyczny olej silnikowy (Low-SAPS) opracowany do doładowanych silników Diesla oraz benzynowych także z wtryskiem bezpośrednim. Specjalnie opracowany do silników EURO IV oraz EURO V wymagających oleju ACEA C1, Co do Allegro to raczej oleju tam nie kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeRŁAziomal Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Załączyłem link do tego oleju. W 100% syntetyczny olej silnikowy (Low-SAPS) opracowany do doładowanych silników Diesla oraz benzynowych także z wtryskiem bezpośrednim. Specjalnie opracowany do silników EURO IV oraz EURO V wymagających oleju ACEA C1, Co do Allegro to raczej oleju tam nie kupuję. A mozesz przekazac jakis dobry kontakt do kupna tegoz oleju... z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) A mozesz przekazac jakis dobry kontakt do kupna tegoz oleju... z gory dzieki. W każdym mieście jest dystrybutor MOTUL'a więc nie jest to problem. Nowy Sącz ul. Paderewskiego 18. Znalazłem w necie Edytowane 19 Maja 2016 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeRŁAziomal Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 W każdym mieście jest dystrybutor MOTUL'a więc nie jest to problem. Nowy Sącz ul. Paderewskiego 18. Znalazłem w necie Wiesz co panie albo ja zle szukam ale najswiezsze ogloszenia z tegoz adresu z olejem motul wyskakuja z 2013 roku.. wypatrzylem w tarnowie na ulicy orkana 116 a za 158.98 zl za 5 litrow i ze mam rodzine z pod tarnowa to pokusic sie o kupno??? zaznaczajac ze w ciagu 12 tys zrobionych km dolalem ok 2 litry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Wiesz co panie albo ja zle szukam ale najswiezsze ogloszenia z tegoz adresu z olejem motul wyskakuja z 2013 roku.. wypatrzylem w tarnowie na ulicy orkana 116 a za 158.98 zl za 5 litrow i ze mam rodzine z pod tarnowa to pokusic sie o kupno??? zaznaczajac ze w ciagu 12 tys zrobionych km dolalem ok 2 litry... Uważam że cena jest dobra. U mnie płacę 180 PLN za 5 litrów. Chyba zdzierają Od nowości nie dolałem miedzy przeglądami ani kropli oleju. Nie wiem od czego to zależy? Oczywiście raz na tydzień sprawdzam i jest O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Od nowości nie dolałem miedzy przeglądami ani kropli oleju. Nie wiem od czego to zależy? Oczywiście raz na tydzień sprawdzam i jest O.K. Gdy jeżdżę ,po mieście (max50km/h) taki klimat i trochę autostrady tak z 20 minut max 120km/h też taki klimat to nie bierze nawet mililitra ! Ale ...gdy jechałem do Polski to po 1870km i ciągłej jeździe przez 20 godz z prędkosciami 130-140 km/h i temp powyżej 30*C to po tym dystansie musiałem dolać ponad 1 L oleju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Od nowości nie dolałem miedzy przeglądami ani kropli oleju. Nie wiem od czego to zależy? pewnie od stanu technicznego silnika : ) co ile km robisz przeglad (wymieniasz olej)? a co do samego Motula to gdzies czytalem ze w trakcie jazdy 'autostradowej' lubi nieco odparowac, takie wlasciwosci @ Perlaziomal, z Twoich postow wynika ze zmiany oleju byly robione co 20 000 km, troche duzo i jak widac mogl to byc czynnik ktory nie wyszedl Twojemu autu na zdrowie, bo uzupelnienie 2 l oleju na 12 000 km przebiegu nie swiadczy dobrze o kondycji silnika : / pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi