Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki olej do Qashqaia?

Gość Krisbu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie od stanu technicznego silnika : )

co ile km robisz przeglad (wymieniasz olej)?

a co do samego Motula to gdzies czytalem ze w trakcie jazdy 'autostradowej' lubi nieco odparowac, takie wlasciwosci

@ Perlaziomal, z Twoich postow wynika ze zmiany oleju byly robione co 20 000 km, troche duzo i jak widac mogl to byc czynnik ktory nie wyszedl Twojemu autu na zdrowie, bo uzupelnienie 2 l oleju na 12 000 km przebiegu nie swiadczy dobrze o kondycji silnika : /

pozdrawiam

Wiem że od stanu technicznego silnika ale czasami nowe samochody biorą olej a w ASO twierdzą że "ten typ tak ma" :) Ja przeglądy robi e co 15 tysięcy.

Wszystkie oleje. podczas długiej jazdy "odparowują". Ale to nie olej odparowuje tylko benzyna która przedostaje się do oleju :). Ze wszystkimi olejami jest podobnie.

Uważam że cena jest dobra. U mnie płacę 180 PLN za 5 litrów. Chyba zdzierają :)

Od nowości nie dolałem miedzy przeglądami ani kropli oleju. Nie wiem od czego to zależy? Oczywiście raz na tydzień sprawdzam i jest O.K.

Wiesz co troche siedzialem na tym olejem glownie na allegro;  i Chlopy z gdanska;

podaje linka dla innych chetnych;

http://allegro.pl/motul-8100-eco-clean-5w30-c1-5l-dpf-i6161423683.html

na moje pytanie zamowienia mailowego oleju 5l dostalem propozycje ceny; 130 +10.50 przesylka=140zl za olej ;-) micha mi sie uśmiecha a w dodatku nie jakies partactwo bo na 28600 tys komentarzy 100%  pozytywne.

Zamowie jutro wiec podesle szczegoly jak przeszla tranzakcja.

Kupując olej na allegro trzeba bardzo uważać na podróbki bo jest tego tam pełno. Szczególnie niska cena powinna dawać do myślenia.

Edytowane przez Robert.Byd

na moje pytanie zamowienia mailowego oleju 5l dostalem propozycje ceny; 130 +10.50 przesylka=140zl za olej ;-)

ponad 20% rabatu, no, no

W. Buffett powiada ze 'nie ma darmowych obiadow'

pozdrawiam

Edytowane przez borge

Wiesz co troche siedzialem na tym olejem glownie na allegro;  i Chlopy z gdanska;

na moje pytanie zamowienia mailowego oleju 5l dostalem propozycje ceny; 130 +10.50 przesylka=140zl za olej ;-) micha mi sie uśmiecha a w dodatku nie jakies partactwo bo na 28600 tys komentarzy 100%  pozytywne.

Zamowie jutro wiec podesle szczegoly jak przeszla tranzakcj

Powodzenia :)

Witam,

Wiesz co troche siedzialem na tym olejem glownie na allegro; i Chlopy z gdanska;

na moje pytanie zamowienia mailowego oleju 5l dostalem propozycje ceny; 130 +10.50 przesylka=140zl za olej ;-) micha mi sie uśmiecha a w dodatku nie jakies partactwo bo na 28600 tys komentarzy 100% pozytywne.

Zamowie jutro wiec podesle szczegoly jak przeszla tranzakcja.

Też u nich kupowałem Motul-a, tylko ja brałem Synergie 6100 10W40. Jeżdżę na tym oleju i wszystko jest OK.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Witam,

Też u nich kupowałem Motul-a, tylko ja brałem Synergie 6100 10W40. Jeżdżę na tym oleju i wszystko jest OK.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Dzieki bardzo .

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie,

Sprzedawca poinformował mnie że olej Shell helix ultra ect c3 5W30 będzie w porządku do mojego Qashqaia 2,0 benzyna  MR20DE  EURO 5.

Chaciałem lać standardowy Shell helix ultra 5W30 jednak nigdzie w serwisach go nie było a sprzedawcy mówili że już go nie ma.

Wiem że ten ETC C3 jest do diesli z dpf  i benzyn z trójdrożnym katem.

Co sądzicie o oleju którym mi zalali ? Czy jest odpowiedni ?

Pozdrawiam

Miałem ten sam dylemat z Shell 5W30 nie dostępny czy wszędzie dostępny 5W30 ETC i olałem Shella :)

Kupiłem Elf 5W30 SXR i po problemie bańie mają 5l w lux cenie!   i jakość oleju bardzo dobra  :spoko:

Pierwszą wymianę oleju w Pulsarze zrobiłem przy pierwszym przeglądzie tj. po 20k km. Teraz zbliżam się do kolejnych 10 i zastanawiam się nad kolejną wymianą, dla świętego spokoju.

I teraz mam dylemat: ostatnio kupiłem Elfa i w sumie jestem zadowolony. Ale ASO proponuje mi:

Olej 5W40 Castrol                          260 zł

Filtr oleju Nissan                             61,80 zł (-5% rabatu od podanej ceny z tytułu Y+N)

Podkładka Nissan                           1,96 zł (-5%  rabatu od podanej ceny z tytułu Y+N)

Wymiana                                            63,00 zł*

*Przy zakupie oleju wraz z filtrem u Nas wymiana oleju jest gratis

Myślicie, że warto na ich częściach to zrobić np ze względu na gwarancję itp? Bo cena wydaje mi się nieznacznie wywindowana.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Pierwszą wymianę oleju w Pulsarze zrobiłem przy pierwszym przeglądzie tj. po 20k km. Teraz zbliżam się do kolejnych 10 i zastanawiam się nad kolejną wymianą, dla świętego spokoju.

I teraz mam dylemat: ostatnio kupiłem Elfa i w sumie jestem zadowolony. Ale ASO proponuje mi:

Olej 5W40 Castrol                          260 zł

Filtr oleju Nissan                             61,80 zł (-5% rabatu od podanej ceny z tytułu Y+N)

Podkładka Nissan                           1,96 zł (-5%  rabatu od podanej ceny z tytułu Y+N)

Wymiana                                            63,00 zł*

*Przy zakupie oleju wraz z filtrem u Nas wymiana oleju jest gratis

Myślicie, że warto na ich częściach to zrobić np ze względu na gwarancję itp? Bo cena wydaje mi się nieznacznie wywindowana.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Oleje i filtry własne nie maja wpływu na gwarancje byle by parametry były odpowiednie. Przekalkuluj. Zobacz ile zapłacisz kupując je w sklepie.

Oleje i filtry własne nie maja wpływu na gwarancje byle by parametry były odpowiednie. Przekalkuluj. Zobacz ile zapłacisz kupując je w sklepie.

Dokladnie. Napewno zostanie Ci na krate browarka ;-)

Serwis musi zarobic...

Miałem ten sam dylemat z Shell 5W30 nie dostępny czy wszędzie dostępny 5W30 ETC i olałem Shella :)

Kupiłem Elf 5W30 SXR i po problemie bańie mają 5l w lux cenie!   i jakość oleju bardzo dobra  :spoko:

Edek a dlaczego nie kupiłeś 5w40? czy 5w30 jest lepszy?

Bo 5W30 SXR jest ekstremalnie szybki i z dużą lepkością  :D

wg oznaczeń olejowych  to 5w40 ma większą lepkość od 5w30 i tworzy też grubszy film olejowy (zapewnia lepszą ochronę silnika ),

wytłumacz bo nie rozumiem dlaczego preferujesz jednak 5w30

Ja preferuje tylko SXR bo jest bardzo dobrej jakości -A5/B5, dodatek przeciw zatarciowy i duża lepkość ,przejechałem już 4000km miasto-autostrady i na bagnecie jest klarowny :)

Kolor tego oleju jest żółty a nie miodowy przelany do buteleczki i podgrzany zachowuje się jak tłusta woda :)

Kozak nie łolej :D

Na 1000km nie dolałem nawet kropelki. .

Może nie grubszy :)

attachicon.gifOleje.jpg

z zamieszczonej przez Ciebie tabelki wynika że lepkość kinematyczna 5w40 jest wyższa niż 5w30 (co wynika już z samych oznaczeń olejowych )

czyli  5w40 zapewnia też lepszą ochronę silnika w normalnej temp. pracy (100-110 stopni)

z zamieszczonej przez Ciebie tabelki wynika że lepkość kinematyczna 5w40 jest wyższa niż 5w30 (co wynika już z samych oznaczeń olejowych )

czyli  5w40 zapewnia też lepszą ochronę silnika w normalnej temp. pracy (100-110 stopni)

Dokładnie. To chyba najbardziej optymalny olej w naszych warunkach

Dokładnie. To chyba najbardziej optymalny olej w naszych warunkach

też tak uważam, no chyba że ktoś preferuje "ostrą" jazdę to wtedy nawet 5w50

Lałem 5w50 od 97r do wszystkich mych silników a trochę ich było, jest bardzo dobry ale nie z Polskiej rozlewni !!!!!!

Z rozlewni z Holandii wytrzymywał w normalnym silniku  7500km i tracił właściwości z Lotosa 3000 km  i silnik klepie!!

Dlatego przeszedłem na 5W30 SXRa bo jest rozlewany w Holandii .

Mało tego mój silnik ciszej pracuje na 5W30 SXR niż na 5W50 M1 ,  stan oleju  na bagnecie trzymam do kreski  MAX aby silnik był w pełni chroniony  :spoko:

bagnet_640.jpeg

Jak ja bym miał taki stan na bagnecie to nie wyjechał bym na Miasto a co dopiero na Trase kaplica ......

A tu pięknie pachnący i jaki żółciutki SXR....

post-72509-0-48134900-1465132669_thumb.jpg

Ja wymieniałem dopiero 2 raz i teraz dorwałem na promocji Shell Helix 5w40 do mojej benzynki. Wygląda OK

Niestety między wymianami przy szybkiej jeździe autostradowej trochę mi podjada - ok. 2-2,5ltr na 13-15kkm

BTW, o co chodzi z tym poziomem oleju blisko górnej granicy ? 

Czy przypadkiem nie zaczoł ci podjadać oleju po zamontowaniu LPG???

HR16DE nie nadaję się do gazu !!

O co chodzi z olejem do Max a no oto że większa ilość oleju w misce lepiej chroni silnik jak krecisz silnik wysoko lub jeździsz po Autostradach.

Stan oleju na maxa nie wyjdzie silnikowi na dobre, takie są opinie jak jest naprawdę nie wiem ale staram się trzymać oleum na trzy czwarte miarki.

Tak tak Kubalon mniejsza ilość oleju lepiej chroni silnik ..... :spoko:

Z połową na bagnecie to można jeździć po bułki do sklepu a nie po trasie i autostradzie .

A w ASO to już oszaleli z tym laniem oleju bo przecie taka ilość oleju jaką leją starczyła by na dwa takie same silniki nie????

To i jak z ćwaniakami wulkanizatorami i pompowaniem opon do 2.2Bar- opona mniej się będzie zużywała od przegrzewania ???

Tego się trzymam i żaden silnik nie miał awarii czy wycieków  :D

post-72509-0-79580100-1465193551_thumb.jpg