Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Mam tłumik UPGrade - REWELACJA!!! (sound clip inside ;-)

Gość Xzandafer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze bardziej zadecyduje kwestia gustu, bo wszystkie tlumiki sa uniwersalne. Jesli chodzi o nieco dluzsza trase to nie powinno byc zadnego problemu z tlumikiem typu Revolver S czy innego podobej wielkosci. Jesli jezdzi sie z wkladka to nie ma zadnego halasu urywajacego glowe. Dzwiek jest podobnego natezenia z lekkim nieglosnym basowym pomrukiem. Nie wiem jak wyglada sprawa z tlumikami bez silencera i z tymi wiekszymi, majacymi wkladke.

Gość WOJTUSMAXIMUS02
  matta napisał:
Mam ochotę na ten tłumiczek, lecz nie chcę, żeby po dłuższej jeździe łeb mi rozsadzało. Może macie już jakieś doświadczenia z dłuższych tras?

Aha, i jeszcze pytanie dot. średnicy, bo widziałem, że są różne. Chciałbym zamontować do N16 1.8. Czy to może zależy od gustu, bo w warsztacie i tak wszystko przyspawają bez względu na rozmiar?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

ci powiem jak chcesz miec takie tlumniczek to sie musisz liczyc ze bedzie chuczalo , bedziesz sie musial przyzwyczaic , ale niekazdy to lubi jak mu rura chuczy ,ale jak zalozysz sam tlumnik to az tak glosno niebedzie , no chyba ze wywalisz katalizator to juz bedzie glosno , ale moge ci doradzic ,wywal katalizator a tlumnik zostaw ktory masz to tez bedzie fajnie chuczalo ..tak coniektorzy maja tak zrobione......a reszte to sam musisz zdecydowac , a w moim przypadku to zmienialem juz 3 tlumniki az znalazlem ten ktory mi odpowiada...........pozdr... :wink:

hehe polak gratuluje wybory, mamy ten sam model (wczoesniej opisywalem i dalem zdjecia), tlumiczek jest rewelacyjny, ja jezdze z wkladka ale odkrecilem regulacje, na dluzsze trasy bede zakrecal ;)

generalnei sprawuje sie tlumiczek rewelacyjnie, i tak pieknie gada.

Kurcze mam w miare dobry sprzet audio w aucie a czesto go wylaczam zeby posluchac thunderballa :D

• 2 tygodnie później...

No i po Bugarii:) U mnie po zamontowaniu subiektywnie osiagi sie minimalnie polepszyly ( a moze mi sie tak wydaje przez ten dzwiek :D ). Biegi zmieniam przy wyzszych obrotach, od 4 tys ciagnie lepiej i wjezdzam pod gorke na trojce a nie jak kiedys na dwojce :D Ale zauwazylem tez pewien problem. Na benzynie czasami przy 2,5tys obrotow silnik tak przez ok 2 sek sie zastanawia czy dalej przyspieszac i idzie powolutku w gore a potem dalej normalnie sie rozkreca. NA gazie ten problem nie wystepuje i dodatkowo obroty na luzie mi troche wzrosly

mam pytanko , macie katalizatory ? bo ja nie mam i zastanawiam sie nad tym tlumikiem , bo po wyjeciu kata auto chodzi żałośnie , czy doda mi basu bo mam juz dosyc tego piskliwego chrobolenia ???

Xzandafer napisał:
Przyszedł czas na wymianę mojego zdezelowanego tłumika końcowego, więc przez ostatni miesiąc bardzo dokładnie sprawdziłem oferty większości porducentów "w rozsądnej cenie"... Kupiłem (chyba jako jeden z pierwszych) w Polsce tłumik uniwersalny firmy Upgrade. I co??? REWELACJA!!! Ale po kolei:

Wygląd jest naprawdę wypasiony - typowo japoński/motocyklowy kształt jak produkty M-Techa czy KM Turbo. Końcówka 9cm jest optymalna zwłaszcza, że można wstawić także wkładkę wyciszającą i optycznie końcówka się pomniejsza.

Dźwięk to najlepsza strona tego tłumika. Z wkładką dźwięk jak w BMW serii M :) - lekki basowy pomruk i nic więcej, cicho jak z seryjnym tłumikiem niezależnie czy obroty niskie czy wysokie. Idealny na długie trasy, bo nic nie męczy. Dedykowane Ultery są jedne z cichszych (kumpel ma taki) ale Upgrade jest cichszy!!!

Bez wkładki ten sam basowy pomruk tylko nieco głośniejszy, z kolei wraz ze wzrostem obrotów zwieksza się też natężenie dźwięku - już mniej basu a bardziej racingowy dźwięk. Starszy ma Remusa Racing w Focusie i Upgrade'a można porównać do niego, zarówno pod względem tonu jak i natężenia dźwięku. Znacznie cichszy od M-Tech'a (przesada z tym hałasem) i nie pierdzi jak KM Turbo w stylu Poloneza. A co najważniejsze czuć, że tak samo dobrze ciągnie z wkładką jak i bez... miło :) Poprawiła się także kultura pracy - mam na myśli to, że po zmianie biegu autko niezwykle dobrze i szybko reaguje na gaz.

Ostatnia rzecz to cena... niska! 279zł zapłaciłem za tłumik. To najtańszy z ich oferty i jesen z najtańszych wogóle. Droższe "karbonowe" modele kosztują w granicach 550zł.

Jakby ktoś z Was się zainteresował to podaję linka do ich strony www.tuningo.net ; mam także od nich cennik tłumików, więc jeśli ktoś by chciał, to niech mi poda maila (najlepiej na PW).

A oto jak to wszystko wygląda, PIĘKNE! :)

IMG_0837.jpg

IMG_0844.jpg

IMG_0841.jpg

dla mnie bomba :P rewelacja :P jak skonczy mi sie moj tlumik to moze pomysle nad czyms takim :P tylko jak to bedzie chodzic w 2.0 diesel :shock:

Gość WOJTUSMAXIMUS02
  boocik napisał:
  WOJTUSMAXIMUS02 napisał:
mnie sie podoba :wink:

Dzwiek jak dla mnie jest zaje.....fajny!!!!

I do tego ladnie wyglada!!!!

CZyli wszystko jest na swoim miejscu!~!!!

Gratulacjaones!!!!

dokladnie niema to jak posluchac jak cylinderki graja , nawet radio wylaczam jak wjade jaki tunel albo podmostem pocisne , to ladnie gra silniczek :wink:

sr20di napisał:
mam pytanko , macie katalizatory ? bo ja nie mam i zastanawiam sie nad tym tlumikiem , bo po wyjeciu kata auto chodzi żałośnie , czy doda mi basu bo mam juz dosyc tego piskliwego chrobolenia ???

Ja tez nie mam kata... Z wkladka basowy pomruk, a bez wkladki racing prawie jak rajdowka.

WielkiWac napisał:
jrdnakze ciekawe jakby on brzmial na moim V6, wydaje mi sie ze byloby glosno, za glosno :(

Z ta glosnoscia to moze byc roznie. W moim slabiutkim 1.4 ladnie buczy (wszystkim kumplom sie podoba :D ) ale wedlug mojej dziewczyny jest za glosny i kaze mi demontowac :)

• 2 tygodnie później...
  Polak napisał:
Czy wyciszenie bagaznika (w sedanie N15) uciszy troche rozwrzeszczanego Ugrade'a? :) Jakie maty polecacie do wyciszania? Jak sie je montuje? Gdzie najlepiej kupic? :)

Proponuje zalozyc nowy temat... Najlepiej w Car Audio.

• 2 miesiące temu...