Gość szpara Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 do gniazda zaplniczki rozgałęziacz, a do rozgałęziacza CB A co jest podłączone do drugiego gniazda rozgalęźnika? Powstają straszne szumy Hmm.... odpowiadając na moje pierwsze pytanie to pewnie podłączona jest do drugiego gniazda nawigacja. inni mówią że źle mnie słyszą W rozgałęźniku mogą być dość liche połączenia przez co wydajność prądowa spada i 'siada' nadawanie. Planuję pociągnąć pod bezpieczniki osobno CB Prawidłowo, a jeszcze lepiej pod akumultor. Czy można wtedy jakoś dodatkowo obłożyć czymś CB, aby je ekranować W tym przypadku nie ma takiej potrzeby. Lepiej, szybciej i wygodniej podłączyć radio bezpośrednio pod akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gumiś Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 podpiołem cb bezposrednio pod akumulator i jest połowe mniej zakłucen a filtry wystarczy dobrze wyregulowac i bedzie git sam niestety niemoge tego zrobic bo nieposiadam odpowiednich narzedzi ale zaprzyjazniony elektronik da rade:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szpara Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 a filtry wystarczy dobrze wyregulowac i bedzie git Niestety filtrów NB/ANL nie reguluje się. Oczywiście można ingerować w ich budowę(wymiana poszczególnych elementów) jednak odbije się to negatywnie na jakości sygnału użytecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krystek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ostatnio udało mi się jeszcze zredukować szumy pomogło przestawienie anteny ze środka dachu na tył samochodu.... w każdym razie teraz jestem zadowolony z zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SantaClaus21 Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 1) Podłączona nawigacja często wprowadza duże zakłócenia! (po co nawigacja jak ma się radio ?!). Zakłócenia są zależne od modelu. 2) W dieslach zawsze lepiej sprawdza się radio niż w benzyniakach (wynika to z instalacji elektrycznej). 3) Nie przestawiajcie anten "na oko" ze środku na bok itd., tylko pożyczcie od znajomego SWR metra i nastrójcie sobie dobrze antenę. Instrukcje ogólnie dostępne w sieci. 4) Czasami warto wymienić kabel antenowy w "seryjnych" antenach, ponieważ często te mają bardzo kiepski ekran, co powoduje łatwe przedostawanie się zakłóceń na radio. 5) Podłączcie radio bezpośrednio do instalacji i załóżcie anteny montażowe - o wiele wygodniej na co dzień i estetyczniej. 6) Przeczytajcie do czego służy SQ i RFG zanim zaczniecie pisać, że "słychać szumy". Dziękuję za chwilę uwagi i pozdrawiam :mikolaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wieko Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Witam! Poproszę o kontakt Forumowiczów, posiadaczy N15 z PRAWIDŁOWO działającym CB ..... Mam Presidenta Johny II i antenę Presidenta Giorgia (króciutka - ok.40cm. ). Zasilanie pociągnięte prosto z akumulatora (wcześniej było wpięte w instalację...) Objawy wiadomo jakie.... silnik wyłączony - jest ok. Włączasz zapłon - katastrofa ....... w radiu słychać jak pracuje pompa paliwa, ponadto masakryczne szumy..... Uruchomisz silnik - słyszysz obroty, wycieraczki i inne dobrodziejstwa..... słyszysz wszystko tylko nie to co powinno być słychać..... No ale to temat z forum znany. Jak można wyekranować CB żeby instalacja elektryczna samochodu nie zakłócała go aż tak bardzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 forum cb-radio lub cb-forum się kłania tam znajdziesz wszystko na temat cb miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kim1987 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Możliwe że wszystko zależy od autka. U mnie jest podłączone bezpośrednio do kabli od zapalniczki i wszystko gra jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Minerwa Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 U mnie też, ale odkąd kupiłam porządną antenę Presidenta Missouri. Kolega z pracy mówił, że odbiór jest lepszy niż z dłuższej (ta ma ok 70 cm), zresztą sprzedawca mówił to samo. I nie narzekam, jest naprawdę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz1049 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 ja juz znalazłem sposób : mam tez unidena 520 + nawigacja lark 354.7 ten sam problem szumy w radiu rozwiazalem nastepująco: kupujemy cos takiego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=829552552, mamy tam port usb no i ladujemy nawigacje przez usb , zerooo szumów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi