Vito8282 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Ja wiem jedno , kortanin f to jest zmodyfikowana komunistyczna kortanina którą stosowano w latach 1977-2000 i fakt faktem trzeba to umieć nakładać . Nakłada się bezpośrednio na rdzę {tworzy szklistą powłokę}, gdy rdza nie występuje i mamy do czynienia z czystą żywą blachą należy rozrobić 5% roztwór kwasu azotowego z wodą po tym procesie należy zainicjować proces utleniania poprzez zwilżenie mokrą gąbką lub szmatką planowanego miejsca renowacji i odczekać przez około 10 min aż do pojawienia sie ognisk korozji dopiero gdy wystąpią zauważalne ogniska{zabrania się przelewania przez profil TŁ {do wnętrza np progu} W/W należy wytrzeć miejsca z pozostałości po kwasie zwilżoną ściereczką i osuszyć farelką następnie można bezpiecznie nakładać kortaninę . tyle wiedziałem na temat konserwacji do czasu zakończenia mojej pracy w zawodzie blacharz-lakiernik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Jeszcze zostaje tradycjny Fosol. Działa w podobie jak Kortanil i/lecz jest przezroczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vito8282 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Fosolu też używaliśmy to były czasy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Jak u siebie w Tino odnawiałem belkę to też używałem Fosolu. http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/63496-tino-rdza/ Edytowane 4 Lipca 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vito8282 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Ciekawi mnie jak działają te nowe środki takie jak brunox epoxy . Używam sprayu do czyszczenia i konserwacji broni brunoxa tyle że nie tylko do broni a konkretnie to wszystkie zamki i zawiasy w nysce zapryskałem no i oczywiscie stacyjkę to było jesienią tamtego roku i muszę przyznać że się spisał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 FERTAN i nic wiecej, albo corr-active. Fertan stosuje mój kolega lakiernik i jest to skuteczne, drugi kolega cale podwozie w fordzie transicie ma tym zrobione i 2 lata i nie ma nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 http://fertan.pl/zastosowanie/fertan-konwerter-rdzy/ poczytałem i może być ciekawy. Ale zawsze musi być jakieś ale ale czekać trzeba aż 24 godziny. Natomiast corr-aktive, byłby odpowiednikiem dawnego Kortanilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi