seed Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 (edytowane) Jakie oleje stosujecie do silnika w temacie? Ja od kilku lat w Audi stosuje Motula kupowanego w Niemczech (zreszta w Polsce nie ma rozlewni i każy ori Motul jest sprowadzany). Do Pathfindera tez chcialbym go zastosowac, tym bardziej ze mam juz dostawce kompetentnego i spore znizki. Druga sprawa tyczy się skrzyni automatycznej: jaki olej najlepiej i co ile wymiana? Katalog Motula mówi, ze najlepszym wyborem bedzie 8100 X-cess 5W-40. Co do skrzyni: wg zaleceń producenta. sorry, ze w tym watku ale silnik i skrzynia to to samo, a zdecydowanie wiekszu tu ruch niz w dziale Pathfinder. Auto to Pathfinder R51 2005. Edytowane 20 Września 2009 przez seed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 sorry, ze w tym watku ale silnik i skrzynia to to samo, zdecydowanie wiekszu tu ruch niz w dziale Pathfinder. Auto to Pathfinder R51 2005. Śmiem twierdzić, że skrzynie są różne. Nie wiem jaki to ma wpływ na olej ale skrzynia w Pathu jest inna. Zaznaczam, że stwierdzam to tylko organoleptycznie na podstawie samochodu w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 witam temat już był opisywany, olej nissan matic j znalazłem zamiennik mobil 1, ale jest w Stanach i jest to tegoroczny olej kosztuje coś koło 10 dolarów i chyba będę zamawiał, jeszcze nie wiem kiedy ale na pewno niedaleki termin https://www.mobiloil.com/USA-English/MotorOil/Other_Products/Mobil_1_Synthetic_ATF.aspx jak ktoś wie gdzie taki olej kupić w Europie a nawet ba może w Polsce niech da tu znać ps. a co do skrzynimyślę że nissan się nie bawił inne do patha a inne do navki... jak silnik taki sam ta i skrzynia też będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwol Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Odradzam stosowania w skrzyni automatycznej innego oleju niż ten z Nissana. Temat ten wałkowałem od miesięcy i akurat tej informacji jestem pewien. Co do pytania kiedy co wymieniać to już się na tym forum w tym temacie produkowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Odradzam stosowania w skrzyni automatycznej innego oleju niż ten z Nissana. Temat ten wałkowałem od miesięcy i akurat tej informacji jestem pewien. Co do pytania kiedy co wymieniać to już się na tym forum w tym temacie produkowałem. prosba do Barwola: poprodukuj sie noch einmal. nie moge znalezc tego info. Edytowane 4 Sierpnia 2009 przez seed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwol Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Się robi Temat mocno sprawdzony na różnych forach, w jedynym słusznym serwisie od automatów (w Krakowie)i po dłuuugiej korespondencji z działem technicznym Nissana. Założeniem dla poniższego cyklu wymian jest ciągnięcie przyczepy (jest od dawna) i/lub jazda w terenie (to drugie też już jest; płyty alu chronią cały spód, a w planach na przyszły rok jest podniesienie zawieszenia + kółeczka AT) ==== Piszę jeszcze raz ponieważ poprzednia wiadomość nie przeszła. Jeżdżę Pathfinderem z 2007 roku i z tematem wymiany oleju walczyłem 2 miesiące. Procedury są następujące: 1. automat: co 60.000 km; zlewasz ze skrzyni i z kurka pod chłodnicą; zejść musi około 6/7 litrów oleju; stosujesz TYLKO oryginalny olej Nissana; wymiany dokonaj w serwisie od skrzyń a nie w autoryzowanym serwisie (nie mają pojęcia jak to się robi; mi nie dolali 0,5 litra oleju!!) 2. przedni dyfer (i w moim przypadku centralny): co 60.000 km 3. tylny dyfer: co 30.000 km Ja przyjąłem ostatecznie zasadę, że w silniku wymiana następuje po 15.000 km, a resztę wymieniam po 60.000 km. W automacie jest sitko a nie filtr. Sitko czyści się przy remoncie skrzyni (pełny demontaż) ===== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 dzieki serdeczne. powiedz mi tylko jakie oleje: do skrzyni rozumiem Nissan Matic J. do dyfrów: ? chce uniknać niedomowien w serwisie. jaki jest calosciowy koszt olejów i wymiany w zakładzie od skrzyń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwol Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Ja mam auto jeszcze na gwarancji więc z olejami nie kombinuję. Wejdź na stronę www.punksgarage.pl i porozmawiaj z Darkiem. Oni motają (np. moje płyty od silnika po bak-SUPER!!!!!) + serwisują głównie Nissany. Po zakończeniu gwarancji będą działać przy moim smoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwe Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Miałem ten sam problem rok temu.... Nissan Matic J - w serwisie (bo tylko tam można kupić) 90zł za litr - masakra. Po przeanalizowaniu "milionów..." stron internetowych, opinii i danych, zdecydowałem się na http://sklep.autofirmowe.pl/valvoline_atf_max_life_1_litr_1127_17911.html Kosztował 28 zł/litr,w cenie dostarczyli do domu, od roku jeżdżę Pathfinderem 2,5dCi w różnych warunkach na tym oleju i nie ma najmniejszych problemów. Wymianę oleju w skrzyni można zrobić samemu (no powiedzmy lepiej z kumplem - jeden w aucie, drugi w kanale). Kupić dwa litry więcej, bo przy przepompowywaniu lepiej trochę stracić, ale pozostawić w skrzyni tylko nowy olej. Olej w automatycznej skrzyni biegów jest inny niż olej do silnika - inna funkcja do spełnienia. Mimo, iż ja nie mam problemów z Valvoline Maxlife ATF, to każdy z Was leje do skrzyni na swoją odpowiedzialność. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 17 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 (edytowane) ok panowie. nadszedl cz\as wymiany olejów. zdecyduje sie na ten Valvoline MaxLife ATF. Rzeczywiście jest polecany na forach Nissana jako spelnijący normę Matic J. ile nalezy kupic? 11L? jaki olej do dyfrów i ile? Z katalogu Valvoline wynika, ze w przedni most wchodzi 1 litr, a w tyl 2 litry. Nie za malo? Najlepszy to ponoc Valvoline HP GL-5 80W-90. Edytowane 18 Września 2009 przez seed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 a jaki masz silnik i rok? poszukaj manuala do autka na google, tam wszystko jest co gdzie ile... mnie wymiana oleju mostów, dyfra i hamulcowego wyszła jakieś 400 zł z robocizną na mobilu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) wszystko jest podane w 1 poscie. 400 zl to b. podejrzanie mało. wiesz co nalali ci do skrzyni? sam olej do skrzyni zamiennik kosztuje niecale 500 PLN Powiedzcie mi jeszcze czy ja mam mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu (LSD) czy standardowy mechaniz różnicowym??? od tego zalezy rodzaj oleju. Edytowane 18 Września 2009 przez seed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) ja w skrzyni nie wymieniałem jeszcze wyszło ile wyszło, oleje sam kupuję bo mam zniżki i robiłem u kumpla co się zajmuje tylko tego typu autami, może 2 h robił mi wszystko. a teraz będzie automat i przy okazji silnik już znowu już widzę w temacie że diesel. jak znajdę podam Ci tutaj Edytowane 18 Września 2009 przez szczureczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwe Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Tutaj znajdziecie manuala do R51. http://www.nissanclub.cz/manuals.php?lang=cze&ddlb_year=2005&ddlb_model=23&ddlb_category=&cb_ok=+OK+ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 21 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 (edytowane) super. dzieki za tego manuala. to nie jest zwykły manual. to Service Manual do R51. W serwisie za wymiane oleju w silniku, automacie, skrzyni rozdzielaczowej, mostach oraz plynu hamulcowego i chlodzacego - chcą 3200 PLN ze wszystkim. ja w serwisie od skrzyn zamkne sie ze wszystkim w 1300 PLN. Oleje do mostów skrzyni - Valvoline. Silnik, hamulce - Motul. Edytowane 21 Września 2009 przez seed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomcio15 Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 super. dzieki za tego manuala. to nie jest zwykły manual. to Service Manual do R51. W serwisie za wymiane oleju w silniku, automacie, skrzyni rozdzielaczowej, mostach oraz plynu hamulcowego i chlodzacego - chcą 3200 PLN ze wszystkim. ja w serwisie od skrzyn zamkne sie ze wszystkim w 1300 PLN. Oleje do mostów skrzyni - Valvoline. Silnik, hamulce - Motul. witam wszystkich użytkowników Pathfinder na forum Navary w kwestii olejów pooooolecam Motul od p. Leszka z Łodzi www.hamulce.net On wie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) Pozwoliłem sobie zrobić mały tutorial w pdf`ie dotyczący wymiany płynów i filtrów w silniku 2.5 dCi(YD25DDTi). Dotyczy zarówno Pathfindera R51 jak i Navary D40 w automacie. http://www.sendspace.com/file/wrhha2 PS Zamienniki ori oleju do Diesla 2.5: Bez DPFa - Motul 8100 X-cess 5W-40 Z DPFem - Motul 8100 x-clean c3 5W-30 Edytowane 11 Stycznia 2010 przez seed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Niestety jakiś problem z linkiem. "System odsiebie.com napotkał problem Wygasła ważność linku Możliwe powody błędu: - używasz niedozwolonego oprogramowania do pobierania pliku - od momentu wygenerowania linku minęło ponad 5 minut " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Ja właśnie ściagnąłem i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Teraz faktycznie działa. Może był jakiś problem na serwerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Poprawiłem. Jest nowa wersja pdf`a z rys nr 9 (odpowietrznik Ukł chłodzenia), którego zapomniałem dodać wcześniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 i szykuje wymianę, jak automat śmiga na tym valvoline? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 rewelacja. zreszta przed wymianą przejrzałem mase zachodnich i ruskich forów internetowych i to mnie w przekonaniu utwierdziło co do MaxLifa. Na Motula mam też dobry kontakt także jak trzeba to podam telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 olej już ma zakupiony, jutro wymiana, tylko tak pytam aby uświadczyć się w przekonaniu z dobrego zakupu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seed Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 sam wymieniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi