Jerzy Fiuk Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 rozbieżności prędkościomierza w QQ moim zdaniem są kategorycznie za duże jak na auto nowe,które w większości wypadków jeżdżą na fabrycznych oponach... ciekawe czy poza błędnymi wskazaniami prędkości licznik dobrze pokazuje dystans jaki auto przemierza-bo to oznacza że QQ spala więcej niż wychodzi z obliczeń -co w porównaniu z innymi autami daje fałszywe poczucie ekonomiczności ??? dla porównania w mojej vectrze C przy 100km/h GPS wskazuje 100km/h natomiast przy 200km/h GPS pokazuje 198km/h czyli rozbieżność mniejsza niż 1% w dodatku każde 100m które auto pokonuje w realu = 100m drogi.... szykuję się do zmiany autka na QQ ale w tym momencie dotarło do mnie że parametry spalania i przyspieszenia nie będą realne przy takich błędach co oznacza że QQ do 100km/h może przyspieszać wolniej o ponad 1s i spalać więcej w praktyce nawet o 10-15% niż wychodzi z samych obliczeń komputera (jeżeli komputer odczytuje prędkość i dystans zawyżając o 10% to spalanie będzie o 10% większe niż w praktyce) czy we wszystkich modelach QQ są duże błędy w wskazaniach prędkości? czy ktoś sprawdzał czy faktycznie QQ pokazując 100km dystansu przemierzył 100km drogi według GPS? Fakt nawigacja pokazuje około 10 km miej przy prędkościach rzędu 90-100. Wydaje mi się jednak, że nie ma związku pomiędzy wskazaniami szybkościomierza a wskazaniami dystansu. przynajmniej w licznikach analogowych. Kiedyś taki mi się zawiesił (paproch w liczniku kilometrów) i mechanik musiał go wyjąc i rozebrać, widziałem to. potem jak składał to miał problem, bo nie zaznaczył ustawienia wskazówki i nakładając ją musiał zrobić na czuja. Wykorzystaliśmy GPS i po przy trzeciej próbie udało się tak osadzić wskazówkę, że było dokładnie tak jak w GPSie. od tej pory spokój. Wskazania na obu identyczne, a licznik kilometrów dalej pokazuje te same odległości na znanych mi stałych trasach, no i spalanie nie podskoczyło po tej zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huling Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 To u mnie nie jest tak źle. Jeśli prędkościomierz w QQ pokazuje 130 km/h, to na nawigacji (z telefonu Nokia 5800) jest 123 km/h. Po przyspieszeniu do 137, nawigacja pokazuje 130 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perinoid Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 To u mnie nie jest tak źle. Jeśli prędkościomierz w QQ pokazuje 130 km/h, to na nawigacji (z telefonu Nokia 5800) jest 123 km/h. Po przyspieszeniu do 137, nawigacja pokazuje 130 km/h. Masz "normanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oldszop Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Mam (jeszcze:) Nissana N14 Sunny 1,4 1991 r. gaźnik - licznik mechaniczny na linkę. Opony felgi zgodne z fabrycznymi. Prędkości na liczniku i nawigacji IDENTYCZNE. Teraz mam Nissana Almere N15 1,4 Competence 1998 licznik elektroniczny wyświetlanie elektroniczne. Opony felgi tak jak z fabryki. Prędkość na liczniku zawyżana o około 8 % ( 100 na liczniku - nawigacja (ta sama) - 92) Muszę jeszcze porównać licznik km na takiej samej ( dokładnie) trasie. I tu pytanie jeżeli producenci stosują celowo zawyżanie to dlaczego w N14 Sunny jest identycznie a w N15 zawyża... I drugie pytanie: skąd są brane elektroniczne impulsy do licznika. pozdrowinia Old Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość QQfan Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Dziwi mnie brak odpowiedzi użytkowników QQ .Czyli szybkość waszych aut jest taka jak należy .Dzięki za zainteresowanie tematem braciom z innych aut.Hej witam piszesz ze masz inna predkosc na predkosciomierzu i w nawigacji. powiedz mi gdzie nawigacja pokazuje predkosc bo u siebie jej nie widze ? co do przemierzonych kilometrow moja nawigacja pokazuje je bardzo dokladnie (chociaz ostatnio mam problem o czym pozniej). jezdze w rodzinne strony gdzie mam ok 320 km i zarowno trasa ustawiona w nawigacji jak i faktycznie pokonany dystans zgadzaja sie co do km. co do zawyzania predkosci to rowniez nie zgadzam sie z waszymi przypuszczeniami. czytajac wasze wpisy sprawdzilem wskazania predkosciomierza z trzema innymi autami i predkosci sa identyczne. wskazania sprawdzalem z fordem focusem, vw, oraz reno scenic. jezeli predkosc jest zawyzona to w kazdym z tych aut rowniez nie wiem tez czy predkosc max na youtube jest zawyzona, sw qq jechalem juz blisko 180 km/h i mysle ze smialo doszedlbym do 200 km/h. co do spalania komputer rowniez wskazuje prawidlowe wartosci, zawsze po tankowaniu sprawdzam spalanie ze wskazaniem komputera i wartosci sa takie same. dodam ze mam qq 1.6 bede wdzieczny za wskazanie gdzie wyswietla sie predkosc w nawigacji. teraz o tym z czym mam problem. otoz ostatnio nawigacja nie dzila tak idealnie jak zwykle. z tego co zauwazylem nie przelicza dokladnie odleglosci np trasa k-ce - warszawa to np 230km a nie ok 300, k-ce gdansk to 482km a nie 600 jak w rzeczywistosci itd poprostu znacznie zaniza odleglosci. nie zmienia sie tez dynamicznie czas dojazdu lub godzina przybycia na miejsce. wyswietla sie np 10.40 mimo ze do celu jest 5km i 10 min jazdy, a aktualny czas to 8.10. Czy ktos z was miał podobne problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piorun Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 witam piszesz ze masz inna predkosc na predkosciomierzu i w nawigacji. powiedz mi gdzie nawigacja pokazuje predkosc bo u siebie jej nie widze ? co do przemierzonych kilometrow moja nawigacja pokazuje je bardzo dokladnie (chociaz ostatnio mam problem o czym pozniej). jezdze w rodzinne strony gdzie mam ok 320 km i zarowno trasa ustawiona w nawigacji jak i faktycznie pokonany dystans zgadzaja sie co do km. co do zawyzania predkosci to rowniez nie zgadzam sie z waszymi przypuszczeniami. czytajac wasze wpisy sprawdzilem wskazania predkosciomierza z trzema innymi autami i predkosci sa identyczne. wskazania sprawdzalem z fordem focusem, vw, oraz reno scenic. jezeli predkosc jest zawyzona to w kazdym z tych aut rowniez nie wiem tez czy predkosc max na youtube jest zawyzona, sw qq jechalem juz blisko 180 km/h i mysle ze smialo doszedlbym do 200 km/h. co do spalania komputer rowniez wskazuje prawidlowe wartosci, zawsze po tankowaniu sprawdzam spalanie ze wskazaniem komputera i wartosci sa takie same. dodam ze mam qq 1.6 bede wdzieczny za wskazanie gdzie wyswietla sie predkosc w nawigacji. teraz o tym z czym mam problem. otoz ostatnio nawigacja nie dzila tak idealnie jak zwykle. z tego co zauwazylem nie przelicza dokladnie odleglosci np trasa k-ce - warszawa to np 230km a nie ok 300, k-ce gdansk to 482km a nie 600 jak w rzeczywistosci itd poprostu znacznie zaniza odleglosci. nie zmienia sie tez dynamicznie czas dojazdu lub godzina przybycia na miejsce. wyswietla sie np 10.40 mimo ze do celu jest 5km i 10 min jazdy, a aktualny czas to 8.10. Czy ktos z was miał podobne problemy ? Nikt nie pisał, że to na fabrycznej nawigacji weryfikować prędkość... NC niestety nie pokazuje aktualnej prędkości. Mam wrażenie, że odległości czasem podaje w linii prostej jak jestem poza drogą, która jest naniesiona na mapie, kilka razy też już się z tym spotkałem. Zresztą nawet w trasie potrafi zgubić sygnał ( cz też trasę raczej ) i wtedy pokazuję odległość w linii prostej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payne79 Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Nikt nie pisał, że to na fabrycznej nawigacji weryfikować prędkość... NC niestety nie pokazuje aktualnej prędkości. Mam wrażenie, że odległości czasem podaje w linii prostej jak jestem poza drogą, która jest naniesiona na mapie, kilka razy też już się z tym spotkałem. Zresztą nawet w trasie potrafi zgubić sygnał ( cz też trasę raczej ) i wtedy pokazuję odległość w linii prostej. Odświeżam temat. Fabryczna nawigacja pokazuje prędkość rzeczywistą ale tylko trybie serwisowym. U mnie różnica wskazań nawigacji i prędkościomierza przy 100 km/h wynosi 6 km na kołach 17 cali. Jestem ciekawy jak jest u was na 16 tkach i 18 tkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi