Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350z] Sprzęgło

worm#21
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w uk dałem 490 funtów czyli około 2500 zł za komplet sprzęgła i dwumas. Ebay.co.uk

Ok, dzięki. Daj znać po montażu - jak się ten zestaw sprawuje itd..

Na torze zwykle sprzęgło daje rade ja u siebie mam exedy zamiennik nie zadne Stage1 i zero problemów. ..
Na tor za to porzadne klocki hamilcowe trzeba dac i tłusty olej jak nie ma sie chlodnicy oleju. Tłusty to jedyny słuszny Motul 20w60...

Edytowane przez Coobcio

Ebc redstuff plus stalowy oplot hel u mnie wjedzie bo teraz mam redstuff na tyle ale na przodzie jakieś gówno od trw...

post-75063-0-51654600-1404554047_thumb.jpg

• 9 miesięcy temu...

Witam.

W moim nissanie ostatnio zaczęło ślizgać się sprzęgło. W postach została poruszona regeneracja sprzęgieł. Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat? Szukałem sporo w internecie i jak można się domyślić, z jednej strony firmy, które wykonują takie usługi, zachwalają pod niebo rozwiązanie, z drugiej, że nasze auta (dość mocne) nie powinny być w ten sposób naprawiane.

Czy może któryś z Was zna namiar na warsztat, który zajmuje się takimi sprawami, najlepiej z województwa łódzkiego (ewentualnie bliskie wielkopolskie np. Kalisz). Dzwoniłem do firmy Rem-Mot z Łodzi, jednak Pan powiedział, że już się tym nie zajmują. Również zadzwoniłem do firmy AVANTI (na stronie było napisane, że wykonują to w Sieradzu, ale jednak nie) z Kielc, Pan powiedział że: 

Regenerują, usługa trwa ok. trzech godzin, robią to od ręki, można im to zawieźć lub wysłać. Koszt takiej usługi to odpowiednio: 150zł zmiana okładzin, 100zł regeneracja docisku, coś tam jeszcze 50zł itd., czyli generalnie, wpierw trzeba je wyciągnąć i pooglądać.

Nie ukrywam, że w porównaniu do ceny nowego sprzęgła oferta jest kusząca. Chciałbym, żeby cała wymiana była dość sprawna (nie chcę, żeby po wyciągnięciu sprzęgła z samochodu, wisiał on na podnośniku 2 tygodnie i czekał na zregenerowaną część), bo jak widać pogoda sprzyja kabrioletom;]

Pozdrawiam.

Takie same ceny jak w stolicy :D

Ja przy regeneracji stosuje okładziny wzmocnione kevlarem, koszt jak powyżej ale przynajmniej wiadomo że jak ktoś lubi strzelać ze sprzęgła to nie zerwie okładziny...

Trzeba mieć na uwadze że nie każde sprzęgło nadaje się do regeneracji zależy to od stanu docisku - czy nie ma zbyt głebokich wrzerów, nie jest przegrzany i czy nie ma wytartego słoneczka w miejscu styku z łożyskiem oporowym no i czy tarcza nie ma luzów na wieloklinie i czy sprężyny nie są sklepane i pobcierane po bokach.

Jak ktoś chce nowe sprzęgło kupić to broń cię panie boże VALEO !!!

Pracuje ciężko i przenosi znacznie mniej mocy, do tego błyskawicznie siada w nich słoneczko.

• 1 rok później...

Cześć,

Dziś odebrałem swoją Ztke i jedna rzecz mnie martwi. Pedał sprzęgła. 

A działa on dokładniej jak w tym filmiku.

W skrócie, pierwszych kilka centymetrów po wciśnięciu nie stawia prawie oporu,

Później zaczyna się miejsce gdzie sprzęgło 'łapie', też nie jest to duży odcinek.

I tak mniej więcej od połowy aż do podłogi jest już ta martwa strefa.

Ogólnie sprzęgło chodzi ciężko,  łapie na samej górze i to gdzieś na odciunku 1/4 całego ruchu sprzęgłem.

No i ten początkowy luz też dziwny.

Mimo to pedał zawsze wraca na swoją pozycję. Samo sprzęgło też się nie 'ślizga' więc jest raczej ok.

Da się to jakoś wyregulować ?

Edytowane przez Yorb

• 2 tygodnie później...

Zależy od firmy między 8,2 a 8,5mm

Minimum dla tarczy to moim zdaniem 7mm

Mam 6 mm  :devil:

Na dodatek miałem bardzo miłą niespodziankę po zdjęciu skrzyni... Komplet Exedy z lekkim kołem. Jakiś żabojad jednak coś zainwestował  :dribble:

Wszystko poszło do sprawdzonego warsztatu na sprawdzenie i obicie tarczy kevlarem, do tego nowe łożysko koyo już idzie... Będzie się działo :P

Edit: 

Jedziemy z koksem! Dziś odebrałem komplet od majstra po regeneracji. Do tego przy okazji zważyłem koło zamachowe.. 6.4 kg przy wolnossaku  :rofl:  

W weekend walczymy ze składaniem  :dribble:

post-96289-0-95602600-1489690960_thumb.jpg

Edytowane przez filipm87

• 2 tygodnie później...

Filipm to jest exedy 250mm? Jak Twoje odczucia z jego używania? Ciężko chodzi? Dobre do jazdy na codzień po miescie?

Wyglada na kolo Z1 motorsports, nie myle sie? Tez chce takie kupic i Coobcio mowi ze sprzeglo i docisk z DE bedzie ok nawet na tor.

Okazało się że już miałem Exedy na pokładzie tylko żabojad na pół sprzęgle jeździł :P do tego w komplecie lekkie koło zamachowe 6.4 kg! :D

Tarcza została obita kevlarem  i reszta spasowana do kupy. Bardzo przyjemniej się jeździ na takim zestawie. Na duży plus czucie. Pedał jest dość twardy ale ładnie sprężysty :P

Jeśli chodzi o różnice to mnie lepiej nie pytać bo kupiłem już z taką niespodzianką tylko że tarcza była zjechana i aż dziw że u mniej rok jeszcze wytrzymała :)

Wyglada na kolo Z1 motorsports, nie myle sie? Tez chce takie kupic i Coobcio mowi ze sprzeglo i docisk z DE bedzie ok nawet na tor.

Oglądałem z każdej strony zamach i żadnych napisów więc jak dla mnie NoName, aczkolwiek bardzo solidnie wykonane. Waga 6.4 kg to bardziej pod turbo Zetki się nadaję. Tak przynajmniej Coobcio pisał. 
Ale wskazówka obrotomierza zapierdziela po blacie aż miło. Tylko czasem jeszcze nie trafię w obroty przy redukcji z międzygazem :P
Edytowane przez filipm87

Jakubie350 spróbuj wymienić płyn w układzie sprzęgła, pamiętaj do niego leje się DOT3.

A co się stanie po zalaniu DOT 4 ?