Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[T30] X-trail 2,2 dci 2004 problem z paskiem

Gość Johny1974
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tam koledze się udało. Spróbuj i Ty jeśli masz gdzie, i podziel się doświadczeniami ;)

Witam a wiec dziś zabrałem się za te piski i cwierkania

po pierwsze kupiłem łożysko takiej jak tu na forum jest zalecane koszt 10 zl

posiłkując się instrukcja z forum zabrałem się do roboty nie było zadnych trudności.

obawiałem się wybicia łożyska alenaprawde wyszło sprawnie tak jak jest pisane na forum nabicie jeszcze prostsze, tylko oczywiście trzeba uwazac aby nie uszkodzić rolki napinacza

po zdemontowaniu wszystko rozebrałem i wyczyściłem a następnie poskadałem i zamontowałem, pasek napiołem tak jak to się robi czyli od 0,5 do 1,5 cos w tym przedziale, i zobaczyłem ze pasek od alternatora wymaga korekty naciągu wiec to zrobiłem, do tej czynności bardzo przydały się wskazówki z forum opisujące ta procedurę i lokalizaujce sroby montażowe alternatora.

i tyle odpalenie i silnik idzie idealnie zadnych cwierkan czy pisków, normalna rególarna praca silnika.

polecam każdemu taka zabawe w naprawę bo naprawdę nie jest to skomplikowana sprawa.

poniżej kilka fotek niestety nie zawiele bo się upaprałem smarem i nie jak było złapać telefon

na koniec uradowany sukcesem zrobiłem jeszcze małe czyszczenie tej ze tak powiem blachy aluminiowej w komorze silnika, prawde mówiąc nie wiem do końca co to jest jakiś filter czy jak, ale denerwowało mnie ze jak dolewam płynu do spryskiwacza to widze taka brudna blache wiec ja wyczyściłem zalaczam zdjecie uważam ze wyszła całkiem niezle.

post-93518-0-39195400-1447709562_thumb.jpg

post-93518-0-38855800-1447709565_thumb.jpg

post-93518-0-85834200-1447709567_thumb.jpg

post-93518-0-07816200-1447709569_thumb.jpg

• Upvote 1

Ta blacha to obudowa intercoolera. Widzę że pod maską 2,2 di. Uzupełnij to w profilu i dodaj jeszcze rocznik :)

Taka moja sugestia/przytyk. Szkoda że producent nie wymyślił, by ta rolka dociskała pasek do góry. Pasek byłby lepiej naciągnięty, a raczej bardziej obejmował koła pasowe, a nie odciągał...

Pasek klinowy nie może być odginany od zewnętrznej strony, musiał by być pasek wielorowkowy. Co w sumie jest lepszym rozwiązaniem.

Pasek klinowy nie może być odginany od zewnętrznej strony, musiał by być pasek wielorowkowy. Co w sumie jest lepszym rozwiązaniem.

Można i jest często stosowane. Co prawda w samochodzie się nie spotkałem z tym rozwiązaniem, ale w przekładniach pasowych tak.

Prawdą jest że pasek wielorowkowy/klinowy to lepsze rozwiązanie.

W samochodach nie jest a o kombajnach i maszynach rolniczych nie mówimy.

Skoro w kombajnach i maszynach rolniczych da się odgiąć, to znaczy że jednak można :D

• 3 miesiące temu...

Witam cos mi od kilku lat cwierka kolo alternatora, glownie slyszalne na zimnym silniku oraz przybdodawaniu gazu jak ruszam na 1 czy 2 przy obciazeniu. Wymienili mi pasek,rolki, lozyska alternatora i dalej cos slychac, pomagalo naciaganie paska ale po jakims czasie znowu zaczyna cwierkac.

Co to mose byc bo jak maja mi pokoleji pol auta wymieniac to.....

Mial ktos stycznisc z takim czyms?

2.2 114km t30 2003r

Edytowane przez Glorusek

U mnie ćwierka, i jest to rolka napinacza paska klimatyzacji.

Ćwierka odkąd kupiłem. Po rozgrzaniu cisza.

Nagraj filmik, ja zrobię to samo i porównamy.

No wkrotce jak cos nagram ale to jest takie cwierkanie nierownowne nasila sie przy ruszaniu, jak juz sie rozbujam to nie slychac, nadiaganie paska pomagalo ale juz jest natyle naciagniety ze co bede ciagnal, pompe wody zaproponowano mi wymiane