Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Chcesz kupić Maximę - pytaj tutaj!!!

Gość LEMUR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wyglada na jakis problem z elektrozaworami, sterownikiem, moze byc pierula na przeniesieniu drazek skrzyni wodziki, ale tak naciagaja ze skrzynie Ci wyremontuja za 4 klocki. Podzwon sie dowiesz. Powinnes szukac a32 latwiej z czesciami, nowszy silnik pali nie za duzo jak na osiagi prawie sportowe

Edytowane przez Kazik_R52

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie,

Jestem zainteresowany zakupem Maximy A32 3.0 w automacie z poniższej aukcji:

https://www.otomoto.pl/oferta/nissan-maxima-nissan-maxima-qx-3-0-v6-193-km-zadbany-godny-uwagi-ID6yXzM9.html#2f2460a5b7

Czy ktoś z Was zna może ten egzemplarz lub może ewentualnie podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy oględzinach? Na pierwszy rzut oka wygląda ok, jedynie ta blacharka do poprawy i trochę niski przebieg jak na ten rocznik. 

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję :)

Edytowane przez Maxima97

Przebieg wiadomo ze fake, ale nie patrz na to, zaloz ze ma 400tysi i tak sprawdzaj silnik i skrzynie, zeby ci pojezdzil jeszcze ze 100tysi. Jnhaczej naprawa silnika i skrzyni to 15tysi

Przebieg wiadomo ze fake, ale nie patrz na to, zaloz ze ma 400tysi i tak sprawdzaj silnik i skrzynie, zeby ci pojezdzil jeszcze ze 100tysi. Jnhaczej naprawa silnika i skrzyni to 15tysi

Dzięki za odpowiedź. Byłem wczoraj obejrzeć auto i nie wygląda to rewelacyjnie. Blacharka do roboty. Na gazie w okolicach komory silnika coś wpada w wibrację. W trakcie przełączania biegów na postoju szarpie i delikatnie stuka. Po mocnym przyspieszeniu jak odpuści się gaz również mocno szarpie. Po zużytym wnętrzu widać, że prawdziwy przebieg z pewnością w okolicach 400 tys albo więcej. Potencjalnie zainteresowanym nie polecam. 

• 1 miesiąc temu...

Witam Wszystkich 

W związku z tym że przymierzam się do zakupu Maximy 3,5l z 2006r do roku 2008r

Prosiłbym o informacje na co mam zwrócić uwagę przy zakupie auta.

Druga sprawa jak jest z eksploatacją Maximy, chodzi mi przede wszystkim ( koszty wymiany olejów, płynów, rozrząd czyli to co trzeba zrobić zaraz po zakupie ), a czy ktoś by mi powiedział jak te auta znoszą gaz, jakie jest spalanie i czy lepiej kupić zagazowane czy lepiej samemu założyć gaz.

Jak jest z dostępem do części zamiennych i czy można wykonywać część napraw samemu ( np w Fordzie to większość rzeczy robię sam; rozrząd, hamulce, wymiana sprzęgła, czy w Maximie też jest to w miarę proste.) 

Ostatnia sprawa, jak wiadomo 90 % to auta z USA, Kanady, czy to przekłada się na panującą informację że to rozbitki klepane w Polsce.

Z góry dziękuję za odpowiedz, jeżeli trzeba by było dodać, dopisać coś z mojej strony to proszę o zadawanie pytań , jeszcze raz dziękuję 

Pozdrawiam Robert 

Witam ponownie

Czy nikt z kolegów nie udzieli mi informacji na powyższe pytania 

Witaj. Maxima to nie auto z KOSMOSU czy innej galaktyki. Jeżeli potrafisz wymienić klocki w Ford ie to w nissanie też dasz rady. Rozrząd dość kosztowna naprawa i do najprostszych nie należy. Temat części zamiennych:pojawia się tego coraz więcej, znajdziesz jeżeli dobrze poszukasz, poza tym prywatne firmy sprowadzają ewentualnie różne graty albo e-bay USA. Tam kupisz dosłownie wszystko do maximy. Poczytaj sobie kolego trochę w dziale Maxima, dużo można znaleźć tu odpowiedzi na Twoje pytania. LPG polecam koncept LPG VQ35. Pozdrawiam

jak kolega napisal maxima nie jest autem z kosmosu i w porownaniu z konkurencja nie ma jakis pneumatyczno autopoziomujacych zawieszen, gdzie komplet amorow kosztuje 10tys., skomplikowanego systemu hamulcowego , gdzie zeby wymienic klocki trzeba komputer podlaczyc, czy zamknietego systemu diagnostyki gdzie tylko serwis za

gruba kase to ogarnia. Wedlug mnie jest to jedno z najtanszych serwisowo aut na swiecie w klasie E.

Dzięki za formację, prosiłbym jeszcze o informacje  na co zwrócić   uwagę przy zakupie, ( czy malowane to sprawdzę ) chodzi mi bardziej o techniczne rzeczy. 

Najwazniejsze sprawdzic skrzynia biegow, silnik to Podstawa, bo naprawa silnika powyzej 10tys. , skrzynia ok. 5-6tys. Zawieszenie jest dosc tanie w naprawie, osprzet tez.

Dokładnie to co Kazik napisał. Automat to podstawa, na manuala nie licz bo mało ich wyprodukowali z racji małego zainteresowania. (ale się trafiają). Poza tym zwróć uwagę na to samo jak Forda kupowales. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Witam serdecznie forumowiczów,

Właśnie przymierzam się do zakupu samochodu i natrafiłem na Nissana Maxime 3.0. Niestety nie znam tych samochodów, pierwszy raz go widzę i stąd moje pytanie tutaj do Was. Czy pakować się w taki typ samochodu czy może szukać czegoś innego? 

Samochód można zobaczyć TUTAJ

Co możecie poradzić i na co zwrócić uwagę? Jak z częściami do tego modelu?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Edytowane przez nemus

Dzień dobry,
Szukając daily trafilem na to, co kolega wyzej, wiec podepne sie do pytania.
Trafilem tez na takiego ancymonka: https://www.otomoto.pl/oferta/nissan-maxima-sportowa-limuzyna-v6-3-0-skora-climatronic-podgrzewane-fotele-bose-ID6z4Wd1.html#1916cd1330

Po chwili znalazłem jeszcze tego:  https://www.olx.pl/oferta/prawdziwa-okazja-klasyk-w-idealnym-stanie-z-lpg-polecam-100-CID5-IDpnfL5.html#3a7d54d679

Czy ktokolwiek może mi powiedziec cokolwiek o ktorymkolwiek z powyzszych? :) Nie bede ukrywal, ze nigdy nie mialem do czynienia z amerykancami i nie mam pojecia jak jest z czesciami np. (wiem, ze ten WPI ma blotnik przod do wymiany i tylny do roboty, bo rdza)

Dzieki i pozdrawiam :)

Witam. Mam taki samochód ponad 2 lata i będę obiektywny. Robiłem szczotki w rozruszniku, paski klinowe, alternator, amortyzatory , czujnik spalania stukowego (standardowa usterka) . Wszystko w aucie działa bez wyjątków jeśli chodzi o wyposażenie. Co do części blacharskich do wersji amerykańskiej to jest bardzo trudno. Reszta do dostania normalnie. W wersja poliftingowych , awarie cewek, rozciągające się łańcuchy rozrządu. Jeśli chcesz jeździć tym autem na co dzień a nie jesteś obeznany z mechaniką samochodową albo nie masz czasu na drobne naprawy to odpuść sobie i kup coś nowszego :) .  Ale jeśli chcesz jeździć taki Unikatowym samochodem ( a to daje satysfakcję ) to polecam bo zadbany egzemplarz nadal jest w miarę bezawaryjny szczególnie porównując go do samochodów z tamtego okresu ;) . Te auta do których podałeś linki wymagają pracy i nakładów i osobiście wolał bym poszukać czegoś w lepszym stanie ,gdyż jeśli auto miało wymieniany łańcuch to ma już sporo kilometrów za sobą . A poza tym ile byś nie włożył i tak masz samochód wyeksploatowany ;) . No chyba że będziesz wymianiał wszystkie łożyska , półosie,chłodnice,silniki od klap nawiewów,spawał podłużnice itd .Większość nigdy o tym nie myśli a to wszystko się kiedyś zużyje, czy zepsuje. Tzw-studnia bez dna. Ja swoją maxi kupiłem w super stanie jak na te lata a i tak musiałem co chwilę coś naprawiać (szczególnie blacharka) . Pozdrawiam!

Aha i nie zapomnijmy o regulacji zaworów co w silniku zasilanym lpg jest obowiązkowe, a auta które są w linkach pewnie nie mają tej ze instalacji od wczoraj zamontowanej ;) . Taka przyjemność jest kosztowna i pracochłonna. A jej pominięcie jeszcze bardziej . Dla ścisłości zawory są regulowane płytkami .

Edytowane przez Oskr5

Oskr5 napisał sporo prawdy, nie kupuje się tego auta mają 5tyś  w kieszeni..., remont silnika VQ to jakieś minimum pewnie z 8tysi , skrzynia pewnie 4-5tyś. zawieszenie od paru stówek do pewnie ze 2tyś, zestrojenie LPG, ew. wymiana wtrysków, parownika też z 1000zł,  klima jak padnie też z 1000zł, ....

to segment aut Mercedesa E, BMW 5, w praktyce tańszy od nich sporo w utrzymaniu, a realnie większe problemy z częściami

jak nie mechanikujesz , nie interesujesz się techniką, motoryzacją, naprawami odpuść sobie.

Tu trzeba ebay, allegro, czytać fora

dla przykładu końcówka wahacza w sieci kupisz za 50zł, u mechanika 200zł ....

jest jeszcze inna opcja , znałem  osoby co tak robią, (zwłaszcza za wschodniej granicy, pracujące w Polsce) kupują taką maxi na chodzie i ją zajeżdża, nic nie robiąc,  poza totalnym minimum (klocki, dużo drutu..) i to się jakoś trzyma nawet 2-3 lata

Witam wszystkich, jestem nowy i zarejestrowałem się w Waszej kopalni wiedzy o Nissanie żeby uzyskać informacje o samochodzie, który bardzo mnie zainteresował, a mianowicie o Maximie. Jestem na etapie szukania samochodu dla siebie i to ogłoszenie wpadło mi w oko:
https://www.otomoto.pl/oferta/nissan-maxima-3-5-v6-lpg-ID6yOjpH.html 
Czy ktoś może zna/oglądał egzemplarz? Może sprzedający jest na forum?
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Czy ktoś zna/oglądał? Może sprzedający jest na forum? 
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

O masz! A wisiało co najmniej tydzień, ale dopiero wpadłem na to żeby tu wkleić :I

Hm dziwne, bo klikając mój link faktycznie wygląda jakby wygasło lub zostało usunięte, natomiast dalej jest na allegro/otomoto to auto pod tym adresem za 26500.

Jesli ta z Poznania to obejrzyj ja dokladnie ale wedlug mnie ona ma nalatane razy 2, lub to przebieg w milach, wymienione lozyska,  dodatkowo klocki sport, opony sport, sprezyny obnizajace sport !!!, kierowca super sport formula 1.

Dodam tylko, że zderzak tylny od wersji przedliftowej, pewnie walona w d... Stoi już ze cztery miesiące. Cena na początku była 32 tysie.

Tak o tę mi chodziło, ech.. Czyli wygąda na to, że mogła być dobrze pałowana - wszystko usportowione. Poza tym stoi 4 m-ce. Szukam samochodu od pół roku i jak coś wygląda ok lub w miarę, znika w 2-7 dni. Chyba, żeby podjechać i zabrać to auto do ASO, bo sam nie ogarniam na tyle mechaniki żeby nie dać sobie wcisnąć dobrego kitu. Dzięki za szybkie odpowiedzi.

• 3 tygodnie później...

Z tego co wiem już długo wisi :)

Hej.

Mam pytanie do fanów marki, jak wygląda eksploatacja w tych Maximach?

Chodzi mi w stosunku do accorda VII 2.4? Bo właśnie takim jeżdżę a że potrzebuję 2 autko to pomyślałem o maximie :) myślę że komfort jest duuuuzo większy to samo z miejscem w środku.

Ale jak koszta? Ktoś się orientuje czy podobnie jak w accordzie?

Pytam bo będę kupował taka Maxime a33 od gościa odemnie z miasta 3.0 z navi kremowa skóra i gaz :)

Człowiek jest diagnosta na stacji diagnostycznej więc podejrzewam że auto zrobione na tip top. Ale na co głównie zwrócić uwagę?

auto jazdziło na 19"kolach i miało założone sprężyny obniżające. Tak czy inaczej, jeżeli gość jeździł 8 lat a Ty szukasz maximy to warto obejrzeć. Pzdr