Gość Piotrek83 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Witam, Mam takie pytanie, czy ktoś z Was powie mi gdzie najwygodniej w pobliżu deski wczepić się do stałego + akumulatora (tam gdzie napięcie jest nawet bez kluczyka w stacyjce). Chodzi mi o wiązkę przewodów, ewentualnie miejsce jakieś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 W kostce do radia masz stałe +12V, czerwony przewód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekch Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 można napięcie zciągnąć z przewodu od włącznika świateł awaryjnych. Mam tak podpiętą pamieć od radia. napięcie jest nawet powyjęciu kluczyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gazelek Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Jesli nie potrzebujesz duzo pradu, to mozna sie wpiac w stacyjke, koloru kabla niestety nie pamietam, ale zrob sobie taki patent: wez stara igle do szycia, przez ucho przeciagnij kabel, koncowke zalutuj i zaizoluj. Kabel sobie podpinasz do jakiejs zarowki, drugi kabel od zarowki do masy, a igla dotykasz po kolei przewodow - w koncu zarowka sie zaswieci, a Ty masz znalezione +12 bez rozcinania izolacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek83 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Dzięki za podpowiedzi! Jeszcze pytanie dotyczące masy, w każdym miejscu na karoserii podkręcając przewód pod zwykły blachowkręt uzyskam masę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Rz Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Jesli nie potrzebujesz duzo pradu, to mozna sie wpiac w stacyjke, koloru kabla niestety nie pamietam, ale zrob sobie taki patent: wez stara igle do szycia, przez ucho przeciagnij kabel, koncowke zalutuj i zaizoluj. Kabel sobie podpinasz do jakiejs zarowki, drugi kabel od zarowki do masy, a igla dotykasz po kolei przewodow - w koncu zarowka sie zaswieci, a Ty masz znalezione +12 bez rozcinania izolacji. Tak, a potem te dziury w przewodach po igle robią za zwarcie i auto płonie. Kable koloru czerwonego to z regóły + Podpinanie do awaryjnych to też zły pomysł bo jak urządzenie które będziesz podpinał wywali ci bezpiecznik, to nie będziesz miał migaczy ani kierunkowskazów. Najbardziej bezpiecznym miejscem jest podpięcie się pod zasilanie zapalniczki, lub ewentualnie jeżeli posiadamy takie umiejętności, to przeciągamy dodatkowy plus ( na którym zaraz przy aku. zakładamy odpowiedni bezpiecznik) A masa jeż na każdej metalowej powierzchni która styka się z karoserią samochodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gazelek Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Jeszcze pytanie dotyczące masy, w każdym miejscu na karoserii podkręcając przewód pod zwykły blachowkręt uzyskam masę? Z tym blachowkretem to ja bym zrezygnowal, zawsze to dodatkowy otwor w aucie i w dodatku niefabryczny - a jak porzadnie nie zabezpieczysz to zacznie kiedys rdzewiec (nie czarujmy sie, wilgosc jest wszedzie). Mase znajdziesz analogicznie, zarowke podpinasz pod plusa, a drugim kablem macasz po srubach, na ktorejs w koncu znajdziesz mase Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryk1e Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 zadne blachowkrety. normalna metryczna sruba, oczko na przewod i przykrec gdzies. stałe za bezpiecznikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walti Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Kolego Piotrek83, jeżeli potrzebujesz więcej prądu to nie ryzykuj z podpinaniem się do innych odbiorników, bo będą ci się palić bezpieczniki. Zajrzyj na ten link, opisałem tam montaż gniazda zapalniczki: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/43638-k11-montowanie-zapalniczki/page__p__576049__fromsearch__1entry576049 Może się przydać... Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.