Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

bagażnik na relingi do qashqai

waszka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.01.2011 o 19:33, BB77 napisał:

Teoretycznie można zdjąć całość, bez odkręcania boxa od poprzeczek. Aczkolwiek ja nie zdejmuję poprzeczek, można z tym bagażnikiem jezdzić cały czas. Jest cichy, wygląda ładnie (dobrze komponuje się z relingami), można z nim wjeżdzać do myjni automatycznej.

BB77 i dubik77 jeszcze raz dziękuję za inormacje od was.

Za Waszą pomocą decyzja podjęta i dzisiaj zakupiłem taki komplet:

- poprzeczki Prorack Whispbar

- adaptery T ( Thule )

- box Thule Spirit 780 black

Liczę na to, że ten komplet pozwoli podróżować dość komfortowo ( czytaj: w miarę cicho ).

Biorąc pod uwagę długość dachu QQ+2 i Thule Spirita to box zamontowany maksymalnie do tyłu nie powinien wystawać przed przednią szybę co pozwoli skierować strumień powietrza z szyby ponad box. Dodatkowo na plus opływowe i nie wystajace poprzeczki oraz bardzo nisko osadzony box względem dachu. Ale jak to będzie to zobaczymy po montażu i pierwszych próbach.

Edytowane przez tomi-ei

W dniu 17.01.2011 o 10:20, BB77 napisał:

Myślę, że szerokość belek nie powinna mieć znaczenia.

Jam mam bagażnik rowerowy Mont Blanc Barracuda:

A jak się sprawdza ten bagażnik rowerowy? dobrze trzyma?

W dniu 17.01.2011 o 16:40, BB77 napisał:

Trzyma świetnie, sprawdzony już na A2 przy 170km/h

Z rowerami?

Edytowane przez JACEK1952

To ciekawe ktory lepszy i ktory lepiej trzyma rowerey ciekawe czy można gdzieś znaleźć jakies porownania i testy bagażników rowerowych?

W dniu 19.01.2011 o 21:34, yasiorr napisał:

To ciekawe ktory lepszy i ktory lepiej trzyma rowerey ciekawe czy można gdzieś znaleźć jakies porownania i testy bagażników rowerowych?

Z tego co wiem, to z tych dwóch modeli lepiej trzyma Discovery

W dniu 17.01.2011 o 13:08, tomi-ei napisał:

BB77 i dubik77 jeszcze raz dziękuję za inormacje od was.

Za Waszą pomocą decyzja podjęta i dzisiaj zakupiłem taki komplet:

- poprzeczki Prorack Whispbar

- adaptery T ( Thule )

- box Thule Spirit 780 black

Liczę na to, że ten komplet pozwoli podróżować dość komfortowo ( czytaj: w miarę cicho ).

Biorąc pod uwagę długość dachu QQ+2 i Thule Spirita to box zamontowany maksymalnie do tyłu nie powinien wystawać przed przednią szybę co pozwoli skierować strumień powietrza z szyby ponad box. Dodatkowo na plus opływowe i nie wystajace poprzeczki oraz bardzo nisko osadzony box względem dachu. Ale jak to będzie to zobaczymy po montażu i pierwszych próbach.

Pierwsze jazdy z boxem zaliczone i czytając wcześniej dość dużo o boxach to muszę powiedzieć, że nie spodziewałem się, że będzie tak dobrze ( czytaj: cicho ).

Box ma obniżoną podłogę i po zamontowaniu na poprzeczkach wygląda jakby leżał na dachu, w najniższym punkcie ma około 5mm do dachu, nawet przy prędkości 150km/h jest cicho. Wysokość QQ+2 z tym boxem wyszła coś około 205cm.

post-34954-0-54523300-1295717031_thumb.jpg

post-34954-0-96757200-1295717033_thumb.jpg

post-34954-0-82560200-1295717036_thumb.jpg

post-34954-0-94373200-1295717038_thumb.jpg

post-34954-0-72110200-1295717040_thumb.jpg

Ale to belki tak tobie się przygięły do dachu czy taka odległośc jest między belkami a dachem?? Jakie masz belki ??

W dniu 22.01.2011 o 22:52, yasiorr napisał:

Ale to belki tak tobie się przygięły do dachu czy taka odległośc jest między belkami a dachem?? Jakie masz belki ??

Nie wiem czy jakikolwiek producent pozwoliłby sobie na wyprodukowanie poprzeczek, które mogłyby się przygiąć.

Dokładniej te poprzeczki opisane zostały w poprzednich postach.

pozdr

W dniu 22.01.2011 o 17:24, tomi-ei napisał:

Pierwsze jazdy z boxem zaliczone i czytając wcześniej dość dużo o boxach to muszę powiedzieć, że nie spodziewałem się, że będzie tak dobrze ( czytaj: cicho ).

Box ma obniżoną podłogę i po zamontowaniu na poprzeczkach wygląda jakby leżał na dachu, w najniższym punkcie ma około 5mm do dachu, nawet przy prędkości 150km/h jest cicho. Wysokość QQ+2 z tym boxem wyszła coś około 205cm.

5mm?, czy to nie za mało.Przecież box jest elastyczny i pracuje pod obciążeniem i na wstrząsach - możesz niestety mieć kontakt z dachem. Przeanalizuj to dokładnie.

Życzę powodzenia. Ja jeżdzę z boksem już kilkanascie lat i uważam ,że nic lepszego nie wymyślono do transportu sprzętu sportowego na dachu.Boks jest cichy ,szczególnie jak zapakowany - pusty jednak lekko rezonuje.

pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez JACEK1952

W dniu 22.01.2011 o 17:24, tomi-ei napisał:

Kurcze ładnie to wszystko wygląda i jest spasowane, no i trochę za to wszystko trzeba zapłacić :( (ale zestaw pierwsza klasa). Będę musiał przeanalizować i zestawić koszty zestawu z niższej półki do twojego zestawu. W moim przypadku to boksa może jedynie z raz góra dwa razy w roku założę na wakacyjny wypad więc czy opłaca się wydawać taką kasę ... (oczywiście wiem że kasa to pojęcie względne :)).

No i jeszcze inna sprawa ... będę musiał pomierzyć i sprawdzić czy też tak ładnie się spasuję na długości przy zwykłym QQ (bez +2).

Zauważyłem że do tyłu ogranicza antena ale powiem wam że ostatnio na parkingu przed moją firmą oglądałem QQ Acente po FL i miała na dachu antenę podobną do płetwy co mają niemcy na swoich bryczkach. Kurcze a może za słabo się przyjrzałem i po prostu bat był wykręcony ???? Eee chyba nie...

Pozdr

A jednak to był wykręcony bat, bo dzisiaj lepiej się niemu przyjrzałem... :)

Edytowane przez Lutenet

W dniu 23.01.2011 o 11:56, Lutenet napisał:

Kurcze ładnie to wszystko wygląda i jest spasowane, no i trochę za to wszystko trzeba zapłacić :( (ale zestaw pierwsza klasa). Będę musiał przeanalizować i zestawić koszty zestawu z niższej półki do twojego zestawu. W moim przypadku to boksa może jedynie z raz góra dwa razy w roku założę na wakacyjny wypad więc czy opłaca się wydawać taką kasę ... (oczywiście wiem że kasa to pojęcie względne :)).

No i jeszcze inna sprawa ... będę musiał pomierzyć i sprawdzić czy też tak ładnie się spasuję na długości przy zwykłym QQ (bez +2).

Zauważyłem że do tyłu ogranicza antena ale powiem wam że ostatnio na parkingu przed moją firmą oglądałem QQ Acente po FL i miała na dachu antenę podobną do płetwy co mają niemcy na swoich bryczkach. Kurcze a może za słabo się przyjrzałem i po prostu bat był wykręcony ???? Eee chyba nie...

Pozdr

niestety w konfiguracji z trumną oryginalny bat anteny uderza o scianę box-u/jest ustawiony asymetrycznie na prawą stronę/.Musiałem wkręcić krótki aluminiowy sztywny bacik z supermarketu - oczywiście radio działa gorzej na trasie, ale ponieważ słucham głównie MP3 więc to nie problem.

W dniu 23.01.2011 o 10:51, JACEK1952 napisał:

5mm?, czy to nie za mało.Przecież box jest elastyczny i pracuje pod obciążeniem i na wstrząsach - możesz niestety mieć kontakt z dachem. Przeanalizuj to dokładnie.

Życzę powodzenia. Ja jeżdzę z boksem już kilkanascie lat i uważam ,że nic lepszego nie wymyślono do transportu sprzętu sportowego na dachu.Boks jest cichy ,szczególnie jak zapakowany - pusty jednak lekko rezonuje.

pozdrawiam

Jacek

Można box ustawić inaczej na relingach, bardziej do przodu i będzie wyżej względem dachu, ale to już będzie coś innego niż zakładałem, tak jest zamontowany najbardziej optymalnie ( dla mnie ). Dzisiaj pierwsza jazda z załadowanym boxem i jak narazie box nie ma kontaktu z dachem. I faktycznie jest tak jak napisałeś, załadowany box jest o wiele cichszy.

Ogólnie mogę polecić, montaż takiego boxa to naprawdę fajna sprawa. Taka jeszcze mała uwaga, jeżeli ktoś planuje zakup boxa to polecam dwustronnie otwierany jest o wiele praktyczniejszy zarówno przy załadunku jak i zakładaniu pasów mocujących szczególnie, że QQ jest podwyższony.

• 4 miesiące temu...

Czy ktoś ma taki bagaznik?

http://moto.allegro.pl/whispbar-nissan-qashqai-bagaznik-bagazniki-i1630242908.html

albo NISSAN'owski KE732-JD010

Jesli tak to prosze o plusy i minusy.

Pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
  W dniu 21.01.2012 o 19:40, dubik77 napisał:

Koledzy ... z jakimi prędkościami jeździcie mając box na dachu ?

Mam THULE Motion 600. Jeżdziłem z nim 150km/h i nic sie nie działo. Żadnych wibracji i szumów powietrza.

W dniu 21.01.2012 o 19:55, Author53 napisał:

Mam THULE Motion 600. Jeżdziłem z nim 150km/h i nic sie nie działo. Żadnych wibracji i szumów powietrza.

Eno, eno ... fajna nowa seria Thule ... fajny ten box. Dałbyś tutaj zdjęcie QQ z tym boxem bo zastanawiałem się jak się prezentuje. Czy 800 nie za długa, a 600 jaką masz czy nie za wąska. Ja śmigam z Thule Spirit 780 i jak patrzę przez okno w dachu to przód lekko drży ... i dlatego nie jadę szybciej niż 140 km/h.

Boks ułożony tak ...

post-32905-0-49055400-1327177862_thumb.jpg

W dniu 21.01.2012 o 20:31, dubik77 napisał:

Eno, eno ... fajna nowa seria Thule ... fajny ten box. Dałbyś tutaj zdjęcie QQ z tym boxem bo zastanawiałem się jak się prezentuje. Czy 800 nie za długa, a 600 jaką masz czy nie za wąska. Ja śmigam z Thule Spirit 780 i jak patrzę przez okno w dachu to przód lekko drży ... i dlatego nie jadę szybciej niż 140 km/h.

Boks ułożony tak ...

post-32905-0-49055400-1327177862_thumb.jpg

Jutro wrzuce zdjecia. Różnica jest niewielka ale zawsze to 30 litrów.

Thule Spirit 780 ma wymiary 196x78x33 i 380 litrów

THULE Motion 600 ma wymiary 190x67x42 i 350 litrów. Jest węższy ale mozna wrzucić jeszcze rowerek

W legnicy jest sklepik gdzie można go kupic o 300 PLN taniej niz na Allegro. Na Allegro jest coraz częściej drożej niz w sklepie.

Pozdrawiam P :)

Obiecane zdjęcia. Na oko nie różni się kształtem od Thule Spirit 780

post-43265-0-18014600-1327312145_thumb.jpg

post-43265-0-65775400-1327312165_thumb.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Author53

W dniu 23.01.2012 o 16:09, paba napisał:

fajna trumna :)

A montaz to bajka :). Żadnych cybantów. Od srodka jest pokretło którym reguluje sie rozstaw i zaciska "szczęki" zaciskajace sie na belkach.

post-43265-0-09837300-1327338597_thumb.jpg

post-43265-0-84382700-1327338612_thumb.jpg

Author53, słowny z Ciebie facet. Powiedziałeś że dasz na następny dzień i dałeś ;)

Szerokość trumny okej ... myslałem że jest dużo węższa. Wydaje mi się tylko że mógłbyś na czas jazdy z trumną zamienić antenę na krótszą i cofnąć ją do tyłu. Ja tak zrobiłem i lepiej się prezentuje kiedy trumna nie wystaje z przodu (i jej tak nie podwiewa).

W dniu 23.01.2012 o 19:55, dubik77 napisał:

Author53, słowny z Ciebie facet. Powiedziałeś że dasz na następny dzień i dałeś ;)

Szerokość trumny okej ... myslałem że jest dużo węższa. Wydaje mi się tylko że mógłbyś na czas jazdy z trumną zamienić antenę na krótszą i cofnąć ją do tyłu. Ja tak zrobiłem i lepiej się prezentuje kiedy trumna nie wystaje z przodu (i jej tak nie podwiewa).

Tak zamierzam zrobić. Ten box zamontowałem po zakupie i tak juz jeżdżę z nim od pewnego czasu na narty, a ze ciagle w Legnicy leje wiec jest jak jest :)

• 10 miesięcy temu...

Troszkę na dachu pozmieniałem. Czarnego Spirita wymieniłem na Dynamic w kolorze tytanowym, a bagażnik na relingi na Prorack Whispbar. Jasny box przy jasnym kolorze auta bardziej się zgrywa (według mnie)

post-32905-0-10340600-1356297192_thumb.jpg

post-32905-0-77808900-1356297228_thumb.jpg

W dniu 23.12.2012 o 21:14, dubik77 napisał:

Troszkę na dachu pozmieniałem. Czarnego Spirita wymieniłem na Dynamic w kolorze tytanowym, a bagażnik na relingi na Prorack Whispbar. Jasny box przy jasnym kolorze auta bardziej się zgrywa (według mnie)

post-32905-0-10340600-1356297192_thumb.jpg

post-32905-0-77808900-1356297228_thumb.jpg

No pięknie. Kolorystycznie sie zgrywa a i belki są super. Nie wystają na zewnatrz. Moje Nissanowskie podobnie wygladają. Gratulacje :)