Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Światła dzienne - sterowniki i LED

ranger
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów

Czy ktoś z Was montował światła dzienne w miejscach przeznaczonych na halogeny.

posiadam model Visia i chce wykorzystać te miejsca po zdjęciu zaślepek.

Może jakieś zdjęcia lub sugestie Koledzy prześlą co do miejsca montażu lub modelu lamp.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Temat był już poruszany naforum w temacie: "światła dzienne w NOTE".Podaję link do ilustracji montażu świateł w miejscu przeciwmigielnych. http://forum.nissank...te/page__st__20

post-35294-0-78202400-1321791251_thumb.jpg

Edytowane przez mist

• 4 tygodnie później...

Tylko przy ESP wspomniany wyżej moduł znajdzie w CANie potrzebne mu informacje.

CAN to tylko medium transportujące informacje, 2 druciki po których różne moduły prowadzą rozmowy.

Edytowane przez Pavvell

Chyba jednak nie do końca. W dokumentacji znajduje się min. zapis o wprowadzeniu obsługi samochodów grupy VW od 2001 r. Nie sądze, aby samochody z 2001 r. miały powszechnie stosowany układ ESP. Dalej uważam, że ESP nie jest tu do niczego potrzebny a jedynie magistrala CAN.

• 3 tygodnie później...

wyciąłem a można powiedzieć wypaliłem rozgrzanym brzeszczotem. Po wyjęciu środka wsadziłem ledy i je przykręciłem. Z daleka wyglądają tak.

wyciąłem a można powiedzieć wypaliłem rozgrzanym brzeszczotem. Po wyjęciu środka wsadziłem ledy i je przykręciłem. Z daleka wyglądają tak.

samej pracu z tym to 1 godzinka i tak jak pisze Dar1962 nie trzeba wymieniać ramek ,a i efekt niczego sobie. Dodam tyle ę pozostałości po dziurach od CKM chłodzą diody.

Witam,

Interesuje mnie ta opcja ''światła dzienne w miejsce halogenów" oczywiście jeśli jest to wersja notka bez. Ja taką mam. Mam również osłony vulkan. Zastanawiałem się jak zrobić, żeby niewiele zniszczyć i zamocować ledy okrągłe . Myślałem o ledach osram. Lampy te mają ok 7cm średnicy. Sprzedawane są na allegro z pierścieniami tzw. ring i z automatem do zmiany świateł. Jeśli chodzi o ramki do halogenów, rzeczywiście są troszkę drogie. Wydaje mi się, że tak zamontowane światła spełniają wymogi rozporządzenia i ładniej się komponują z autem niż te podłużne. Jak można coś więcej o montażu to byłbym wdzięczny. Np. do czego przykręcone są w środku? Czy trzeba coś wymontować? I takie tam techniczne porady. Dzięki z góry :) .

Jeszcze wrócę do światełek dziennych w miejsce na halogeny. Poszperałem w necie, na temat kupienia ramek lub zaślepek jakby coś nie wyszło i trzeba by wrócić do stanu wcześniejszego . Okazało się, że nie jest łatwo o te części. Znalazłem je na stronie alejasamochodowa.pl. Zaślepka kosztuje aż bagatela 165 zet. jedna, a ramka ok 110 zeta jedna. I raczej te części są niedostępne. Jest to więc robota w jedną stronę. Bo wydatek byłby spory na powrót. Chociaż jak pisałem wcześniej wygląda to ładnie i oryginalnie. Gdyby wyjąć zaślepki i włożyć ramki to koszt takiej operacji z własnoręcznym zamontowaniem równałby się np: światła ledowe osram 165 zł + 2 ramki po 110 zł =220 zł , razem 385 zet. Bez ramek tylko 165 zł. Zaślepki byłyby zachowane. A tak należałoby zakładać nowe za cenę ok. 330 zł. Warto się zastanowić bo jak piszecie smerfy lub miśki nie orientują się jeszcze , że to są światła do jazdy dziennej, a nie przeciwmgłowe. Przeciwmgłowe zapalą się przy włączonych mijania , a dzienne je wygaszają. Narazie

Edytowane przez janio

• 2 tygodnie później...

Wcześniej, przed napisaniem przeglądałem wszystkie opcje montażu światełek dziennych. Stąd moje obiekcje, jakby coś nie wyszło, powrót do poprzedniego stanu troszkę by kosztował. Pomyślę nad zamontowaniem świateł bliżej wiosny. Podoba mi się ten pomysł. Tylko gdyby zamontować oryginalne ramki , światła by można obsadzić głębiej. Wygląd byłby zbliżony do notka z halogenami. Taka opcja podnosi cenę montażu świateł. Chyba żeby szukać na szrotach ramek używanych, po samochodach rozbitych lub skasowanych. Tylko gdzie takie szroty są?

Edytowane przez janio

Tylko na szrotach,to nie są części odpowiedzialne za bezpieczeństwo,a Note jest w miarę młodym samochodem ,więc te elementy na pewno zużyte nie bedą ,a i ceny też niewygórowane.

• 2 miesiące temu...

jeżdżę z tymi swiatłami ponad cztery miesiące i są super a w dzień lepiej je widać niż światła mijania

Trochę odświeżam temat, ale sprawa jest zawsze na czasie, więc warto :). Vinotek prośba szczególnie do Ciebie. Wygląda na to, że zestaw Philipsa czterodiodowy jest najbadziej odpowiedni do Note :). Masz taki zestaw więc czy mógłbyś zamieścić jakieś foto, gdzie umieściłeś centralkę i jak puściłeś przewody? Metalowe uchwyty przekręcałeś do zderzeaka czy montowałeś to w inny sposób?

Może pokusiłbyś się o jakiś manual instalacji takich świateł w Note? Zostanie dla potomnych a Tobie będzie zapamiętane :).

Edytowane przez ranger

• 2 tygodnie później...
Gość Misiek87944567

Trochę się ten pan w serwisie pomylił. Nissan Note ma potrójną lampę główną. Te pierwsze od góry, ale i też najsłabsze, to właśnie światła do jazdy dziennej i one są standardem! Natomiast główne światła, długie i mijania, są na środku. Bliżej środka są kierunkowskazy, na dole-halogeny przeciwmgłowe.

Misiek,choba coś Ci się pokićkało.Lampa na samej górze zespolonej to są świata pozycyjne,obsługuje je żaróweczka W5W.Jak sama nazwa wskazuje ,nie mają wiele wspólnego ze światłami do jazdy dziennej.A już na pewno dyskwalifikuje je siła światła ,która jest określona w rozporządzeniu ministra transportu,a której muszą się trzymać producenci lamp do jazdy dziennej.Z żaróweczki W5W nigdy nie uzyskasz potrzebnej mocy,przez to w przypadku braku świateł do jazdy dziennej należy używać świateł mijania.

Obserwuję ostatnio "modę" na jeżdżenie na światłach pozycyjnych w ciągu dnia. Pewnie kierowcy stosujący taką praktykę są święcie przekonani o dopuszczalności takiego sposobu. Niestety nie jest to zgodnie z przepisami ze względów o których napisał Jacko. Świtła pozycyjne służą do czego innego i nie nadają się do stosowania jako oświetlenie dzienne.

W sumie warto wspomnieć, że oświetlenie pozycyjne w Note jest dość charakterystyczne. Mała zintegrowana z reflektorem głównym lampka sama w sobie świeci dość jasno jak na pozycję z żarówką W5W. Kto wie, czy jak by tam zamontował jakiegoś bardzo jasnego wielodiodowego leda, czy nie byłaby to wystarczająca jasność. Nie zmienia to jednak faktu, że takie rozwiązanie jest nie zgodnie z przepisami.

Inną "modą" jest jazda w dzień na światłach przeciwmgielnych. To dość nie głupi pomysł, bo w moim przekonaniu takie światła w dzień nikogo nie rażą a ich skoncentrowane świtało wg. mnie w dzień jest lepiej widoczne niż światła mijania. Ludzie pewnie w ten sposób próbują oszczędzać żarówki w światłach mijania - drogie H7 lub wybajerzone H4 jak ktoś sobie takie kupi i szkoda mu ich na dzień. Często problemem jest też wymiana żarówek w światłach mijania (na szczęście nie u nas :)). Pomysł też nie zgodny z przepisami - a szkoda :( bo są na rynku automaty opalające np. takie halogeny przeciwmgielne w trybie dziennym z odpowiednią mocą.

Sam przepis dotyczący jazdy w dzień na światłach uważam za nie trafiony. Nic to moim zdaniem nie wnosi do bezpieczeństwa ruchu. Sam fakt, że widzę samochód z bardzo dużej odległości nic nie wnosi do podejmowanej decyzji o np. wyprzedzaniu. Odległości, które wpływają na decyzję manewru są przeważnie takie, że samochód widać nawet bez świateł. Oczywiście są pewne sytuacje odstępujące od tej reguły - np. las, lub wyjazd z lasu. Ale jeżeli nie ma się pewności co do sytuacji, to nie podejmuje się manewru i tyle. Dobre przepisy mieliśmy wcześniej - obowiązkowa jazda na światłach mijania w okresie jesienno-zimowym i podczas złych warunków atmosferycznych.

Edytowane przez ranger

Trochę się ten pan w serwisie pomylił. Nissan Note ma potrójną lampę główną. Te pierwsze od góry, ale i też najsłabsze, to właśnie światła do jazdy dziennej i one są standardem! Natomiast główne światła, długie i mijania, są na środku. Bliżej środka są kierunkowskazy, na dole-halogeny przeciwmgłowe.

Instrukcja Note mówi, że są to "przednie światła boczne". Nie wiem dlaczego nie nazwane pozycyjne tylko boczne, ale trzeba przyjąć, że nie są to światła do jazdy dziennej. Do jazdy dziennej służą światła mijania. Chyba że jak niektórzy forumowicze już to zrobili, zamontujemy sobie dodatkowo światła do jazdy dziennej.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich,jestem nowy i dodam że "zielony" w elektryce samochodowej. Notkiem pomykam 4 lata (1,5 DCI, 100 tys. km., bez problemów). Od dłuższego czasu z przyjemnością przeglądam forum. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Wracając do tematu: mam zamiar zamontować światła led philipsa samodzielnie, chociaż samo podłączenie wole polecić jakiemuś elektrykowi. Mam pytanie: w moim samochodzie światła mijania zapalają się automatycznie po uruchomieniu silnika, bez względu na pozycję przełącznika "off" lub "auto". Więc podłączenie led będzie chyba wiązało się z wymontowaniem jakiegoś przekaźnika lub przeprogramowaniem komputera. Możecie coś dokładniej na ten temat napisać?

Sztyca,czy taki sposób odpalania świateł miałeś od początku?Bo to trochę dziwne,czy możesz te światła wylączyć?Choć z Twojego opisu wynika że chyba nie,bo działają niezależnie od przełączenia.

kolega zapewne pomylił,a chciał napisać ON lub AUTO,wtedy światła załączają się automatycznie(ON-zawsze,AUTO-jak się ściemnia,czujnik zmierzchu)Dzienne na pozycji AUTO działają doskonale,świecą same do momentu załączenia przez czujnik automatycznie świateł mijania.Pozycja OFF światła wyłącza.

Zasilanie należy podpiąć pod postojowe ,wtedy gdy przełącznik świateł w samochodzie, mamy na auto,dzienne zapalają się automatycznie po zapaleniu samochodu, jeżeli jest ciemno zapalają się mijania a dzienne gasną.

Edytowane przez manix

Koledzy! Muszę was poinformować, że samochód nabyłem w Austrii u autoryzowanego dielera. Auto miało wtedy rok i 17,5 tys. przebiegu na liczniku. W tym samochodzie nie da wyłączyć się świateł. Palą się w każdej pozycji przełącznika po włączeniu silnika. Czyli według mnie jest chyba zamontowany jakiś automat. Wiecie może coś na ten temat? Jeżeli tak, to napiszcie jak do tego podpiąć te ledy. ;)

Zapomniałem jeszcze dodać, że w pozycji off zapalają się światła mijania z przodu, z tyłu, tablica rejestracyjna i deska, ale nie działają długie. Działają one tylko na pozycji auto i mijania.

Edytowane przez sztyca

Masz najprawdopodobniej uaktywnioną funkcję oświetlenia dziennego. W każdym Note można to zrobić. Jednakże w Europie ze względu na rożne przepisy i stosunkowo małą przydatność zastosowanego rozwiązania, fabrycznie jest ta funkcja wyłączona. Trzeba podjechać do serwisu który ma możliwość podpięcia się do kompa w Note i dokonywania modyfikacji, odnaleźć funkcję z daylight w nazwie i ją odptaszkować. Od tej pory światła będą działały narmalnie - czyli da się je wyłączć :). Jak już będą działały w sposób "normalny", podłączysz ledy philisa bez problemu, podpinając przewód sterujacy automatu tych świateł do przewodu jednego ze świateł pozycyjnych w Note. Odpowiedni klips jest w zestawie.

Edytowane przez ranger