manix Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Kenobi ma 100% racji. Można ew. tarcze przetoczyć .Co do trwałości dawnych klocków , to dwa czynniki to zmieniły. Pierwszy to zakaz stosowania azbestu , a drugi , wyśrubowane normy skuteczności hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Stosują przetaczanie niektóre serwisy,ale nie polecam tego ze względu na wątpliwe oszczędności Tarcza nowa ma 22,2mm do zużycia,załózmy,ze ubyło z 10mm i wystąpiły bicia,przetaczamy,pół biedy kiedy to robi serwis na gwarancji,jeżeli nie to koszty,zdjęcie tarcz,koszt przetoczenia.Niech tokarz zbierze ze dwa trzy mm i w drogę.A co jeśli efektem zwichrowania było przegrzanie? tego nie wiemy.Taka tarcza jest już odhartowana i nikt nie da gwarancji ze te 10mm które zostało pozwoli spokojnie jechać.W moim rozumowaniu są to pieniądze wyrzucane w błoto.Lepiej kupić nówki i wymienić,a to na pewno szybciej i bez zbędnego tracenia kasy i czasu w serwisach. Edytowane 25 Listopada 2014 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Też tak uważam. Kiedyś jak nie było łatwego dostępu do części, naprawiało się co się dało. Dziś, to raczej mało sensowne a oszczędnosci nie wielkie. Czasem warto tego spróbować - są samochody w których, żeby zmienić tarcze trzeba zdjąć piastę, rozebrać zwrotnicę itp. Przy rozłożeniu piasty raczej trzeba też wymienić łożyska, bo drugi raz identycznie nie da się tego złożyć. Robi się nieprzyjemnie drogo. Są serwisy, które proponują przetoczenie tarczy na samochodzie, bez zdejmowania. W takim przypadku, może to dać efekt i oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Miałem na myśli rant , a nie zwichrowane tarcze i to w przypadku jeśli ktoś ma dostęp do tokarki . W innym przypadku gra nie warta świeczki Jacku do zużycia ma tylko 2.2 mm , jakby tokarz zdjął po 2,3 mm to już kosz Edytowane 25 Listopada 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 No fajnie...rozpędziłem sie z tymi mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El_Diablo Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Z tej firmy są fajne, dobre opinie słyszałem: http://www.mikoda.pl/mikoda/ Są różne wersje np. nacinane, nawiercane i malowane no i można nawet kolor malowania wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Polski producent tanich tarcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 O Mikodach też wiele dobrego słyszałem. Ceny mają konkurencyjne,oby jakość też szła w parze z konkurencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Ta... Już jedne super wynalazki testowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 No ja! Ale tu piszę ,ze słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Mikody nawiercane pękają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 A kto do Note nawiercane kupuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El_Diablo Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ja chciałem, ale odpuściłem na rzecz zwyczajnych TRW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Ja miałem w Almerze Mikody nacinane i nawiercane przód i tył i klocki TRW super hamowała . Największa wada stal kiepska bo po lekkim deszczu rdza wyłaziła taka że szok. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El_Diablo Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Ładnie wyglądają Najważniejsze, że po deszczu nie krzywiły się bo wtedy to już gorzej by było. Na chwilę obecną nie muszę wymieniać więc narazie problem z wyborem przesunięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Ja jak je kupowałem to były tanie bo gość dał mi rabat bo kupowałem komplet. Nie wichrowały się nie pękały ale one muszą pracować z miękkimi klockami. One nie tylko ładnie wyglądają ale hamowanie na nich towarzyszył fajny efekt dźwiękowy ,nacinana tarcza ma też ogromny plus bo odświeża klocek. Bardzo dobrze hamowały zupełnie inaczej jak pełne, pełne zanim zaczną brać trochę minie czasu a tu od razu . Największa ich wada to za dużo węgla w stali bo straszne rdzewiały zawsze na wiosnę musiałem je czyścić z rudy Bardzo kusi mnie założyć Mikody GT do Tiidy. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piranha4 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam 38000 km i tarcze do wymiany,mam zamiar montować tarcze Brembo 09.9078.10 i klocki Ate ceramic.Mam nadzieje że zestaw pochula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dlaczego nie pełen zestaw ATE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piranha4 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Miałem kiedyś w passacie tarcze brembo,wytrzymały cztery zestawy klocków-lucas,jurid,przejechałem ponad 50000 km na tych tarczach i sprzedałem auto,co do tarcz ate niemam wiedzy na temat ich wytrzymałości.Z tego co wiem to w note fabryczne tarcze to Trw a klocki to chyba ferrodo,a umnie taki zestaw troche mało wytrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 W Note fabryczne hamulce to kompletny zestaw TRW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piranha4 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Klocki dla TRW produkuje Ferodo,zamieszczam link http://www.motofakty.pl/artykul/kto-produkuje-klocki-hamulcowe.html.Ciekawy artykuł o klockach. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez piranha4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zapewne wiesz, że brembo powstają na taśmie boscha ,m.i. w PL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piranha4 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Kiedyś ktoś mówił ze Mikoda robi odlewy tarcz dla Brembo,ale ile wtym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Kiedyś klocki wytrzymywały 100-140kkm , od kiedy poszli w ekologię i wyścig skracania drogi hamowania , to są coraz mniej trwałe , ale zestaw tarcz ATE i klocków TRW w K12 ,sprawdza się u mnie wyśmienicie , a to dokładnie ten sam układ co w note. W tiidzie mam akebono i sumitomo i tu zupełnie inna bajka(tarcze są dużo większe) w ori są juridy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szembor Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Przyszła na mnie pora, ktoś mógłby zaproponować jakiś link do konkretnych części? Potrzebuje komplet. Pozdrawiam. Edytowane 4 Marca 2016 przez szembor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi