wujek abdi Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 (edytowane) Witajcie, Jak szybko reaguje u was termometr wskazujący temperaturę zewnętrzną? Parkuję w garażu pod budynkiem, więc i zimą i latem jest spora różnica temperatur. W mojej 12-letniej Vectrze po wyjeździe z garażu termometr reagował od razu, wyświetlana temperatura rosła lub malała "w oczach" - po ok. 200-300m miałem już mniej więcej prawidłowe wskazanie. Tymczasem w QQ trwa to chyba wieki - muszę przejechać co najmniej ze 2 km, żeby wskazał w przybliżeniu prawidłową temperaturę. A i tak jakoś średnio ufam tym wskazaniom, przynajmniej przy krótkich przejazdach.. Edytowane 14 Lipca 2010 przez Wujek Abdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal510 Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Zdaje się że w instrukcji jest napisane reakcja czujnika na zmiany temp zewnętrznej odbywa się z opóźnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek abdi Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Wiadomo, nikt nie wymaga żeby to było 5 sekund. Ale mimo wszystko wydaje mi się, że w innych samochodach idzie to dużo szybciej. Pytam jednak czy u was też tak jest (czyli znów TTTM) czy też tylko u mnie się tak to dłuży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus-222 Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Witam! U mnie też się tak długo czeka na prawidłowe wskazanie, w moim starym samochodzie miałem termometr elektryczny kupiony w tesco i tam wskazanie temp. bylo na bierząco. Ciekawe czy w zimie jak temp spadnie miejscami do 0 i zrobi się gołoleć na jakimś odcinku drogi to termometr w nissanie jeszcze przez kilka kilometrów bedzie pokazywał temp. dodatnią i nie sygnalizował zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finchy Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Z ciekawosci zszedlem do garazu zeby zobaczyc jaka mam temperature po pol godziny wjzadu do garazu w ktorym tez jest chlodno. Efekt - 31 stopni. Co prawda to nie to samo co wyjazd na zimnym silniku, ale byc moze tu jest niuans konstruktorski - czujnik moze byc umiejscowiony w bardzo glupim miejscu (np bardzo blisko silnika, lub gdzies gdzie powietrze nie dochodzi na biezaco). Elektronice i tak nigdy nie wierze - jezdze na intuicje, a nie na to co pokazuja mi kontrolki (no chyba ze sie np kontrolka oleju zapali ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bacikb Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Faktycznie czujnik temperatury zewnętrznej jest umiejscowiony w Qashqaiu w mało fortunnym miejscu. Podczas obecnych upałów wyświetlacz pokazywał w pewnym momencie 51 st. C, gdzie w innym samochodzie zaparkowanym obok było 32 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMeN Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Mój termometr pokazuje zawsze temperaturę zawyżoną o 2 stopnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechu11 Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Witam. Mam to samo - o 2 st temp. zawyżona, porównywalem z Seatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janusz-pawlak Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) To jest rozbudowany algorytm, powiązanie z klimą itp. Wygląda na to, że priorytetem jest pomiar temperatury powietrza wlatującego do auta podczas jazdy a nie temperatura powietrza wewnątrz pojazdu. Opis sposobu pomiatu temperatury i umiejscowienia czujnika jest w pliku w http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/70585-problem-z-ogrzewaniem-w-qq2-20dci-4x4/ szukać należy w rozdziale OAT Sensor Doczytałem trochę. Podczas postoju de facto temperatura nie jest mierzona. Temperatura zewnętrzna jest mierzona w przepływie powietrza wlatującego. Sterowanie klimą jest z temperatury zewnętrzej, czujnika nasłonecznienia oraz pomiaru temperatury powietrza wewnętrznego w wymuszonym przepływie w specjalnym kanaliku. jp Edytowane 28 Października 2010 przez janusz-pawlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sceptyk Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 (edytowane) Witam. Mam to samo - o 2 st temp. zawyżona, porównywalem z Seatem. Dwa auta stoją przez noc obok siebie, w południe na jednym minus 4.5- opel, na drugim minus 2- QQ+2. Co bedzie w okolicach 0? Już zamarzanie, czy topnienie wg QQ? Na szczęście mruga przy +3 więc mieści się w odchyłce. Edytowane 30 Listopada 2010 przez sceptyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krakus Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Wkurza mnie ten czujnik. W innych autach pomiary były dokładne i w miarę bieżące a tu? Szkoda gadać!(raczej pisać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelsti Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 (edytowane) To ja napisze coś ciekawego - wsiadam dzisiaj w garażu do auta ( obecnie jeszcze polo 07' ) termometr pokazuje twardo -9.0st wyjechałem tylko za bramę garażu wskaźnik pokazuje -7.5 po prostu jaja jak berety * garaż blaszany więc temperatura w miarę możliwa ale ta różnica temp. po przejechanych 4 metrach Edytowane 1 Grudnia 2010 przez pavelsti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qaszkiet Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Witam A był może ktoś z Was w serwisie z tym tematem, ja mam QQ 1.6 Acenta z marca 2011 i objaw jest identyczny, na dworze ok 14 a termometr pokazuje 6. Przy takich wskazaniach źle działa klimatyzacja. Pytam o Waszą wizytę w serwisie bo sam mam do najbliższego ok. 100 km i jakoś nie mogę się zebrać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yukka Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 A ja się pochwalę, że jadąc ostatnio autostradą sprawdziłem, że wskazania pokładowe pokrywały się w 100% ze wskazaniami temperatury powietrza 3 kolejnych tablic elektronicznych przy drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek abdi Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) A ja się pochwalę, że jadąc ostatnio autostradą sprawdziłem, że wskazania pokładowe pokrywały się w 100% ze wskazaniami temperatury powietrza 3 kolejnych tablic elektronicznych przy drodze Rozumiem w takim razie, że nie masz garażu ani nie parkujesz na noc tuż przy autostradzie Termometry w QQ nie ściemniają w ogóle i zawsze, tylko na ogół strasznie wolno reagują na zmianę temperatury np. przy wyjeździe z garażu, w duże upały albo mrozy. Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez Wujek Abdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub501 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat. Jak zmusić termometr do działania? Odebrałem 3 dni temu QQ+2 i dopiero poznaję jego "ukryte" funkcje. Z braku czasu, w końcu dziś zacząłem czytać instrukcję. Na wyświetlaczu (w instrukcji) jest termometr. U mnie (w aucie) nie ma. Nie znalazłem opisu, w jaki sposób można go włączyć/wyłączyć? Czy można to jakoś zrobić, czy należy jechać do serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kokolino Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Jakub501 ogladaj od minuty 2.20 a około 3.31 będzie pokazane jak włączyć temp. Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez kokolino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc123456 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Tutaj jest pokazane jak włączyć mruganie wskazania termometru w okolicy 0 stopni C (ostrzeżenie o możliwości poślizgu). Sama wielkość powinna być wyświetlana cały czas i to chyba we wszystkich wersjach. Sugeruję kontakt z dilerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kokolino Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 W takim razie przepraszam. Ja na swojego QQ jeszcze czekam:/ i dlatego myslalem ze to jest rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc123456 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam.Wchodzisz w menu (settings) następnie ustawienia zegara, SET CLOCK, ON zegar włączony lub OFF wyłączony. I na podstawie aktualnej godziny i pory roku widocznej przez szyby możemy obliczyć sobie temperaturę zewnętrzną. Dokładniejsze obliczenia są możliwe gdy mamy wersję ze szklanym dachem bo widać stan zachmurzenia. :D Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez luc123456 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub501 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Dziękuję wszystkim za pomoc/chęć pomocy. Termometr powinien działać cały czas - nie da się go wyłączyć. Dzwoniłem do serwisu - kazali przyjechać W międzyczasie okazało się, ze nie działa spryskiwacz tylnej szyby Zastanawiam się czy już jechać, czy poczekać aż coś jeszcze wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan555555 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Witajcie, Jak szybko reaguje u was termometr wskazujący temperaturę zewnętrzną? Parkuję w garażu pod budynkiem, więc i zimą i latem jest spora różnica temperatur. W mojej 12-letniej Vectrze po wyjeździe z garażu termometr reagował od razu, wyświetlana temperatura rosła lub malała "w oczach" - po ok. 200-300m miałem już mniej więcej prawidłowe wskazanie. Tymczasem w QQ trwa to chyba wieki - muszę przejechać co najmniej ze 2 km, żeby wskazał w przybliżeniu prawidłową temperaturę. A i tak jakoś średnio ufam tym wskazaniom, przynajmniej przy krótkich przejazdach.. Czy ktoś może wie,gdzie jest umiejscowiony czujnik temperatury zewnętrznej w QQ ? podkreślam zewnętrznej, a nie ten do pomiaru temp. wewnętrznej na potrzeby klimy. Ja mam te same spostrzeżenia, tzn. muszę przejechać kilka kilimetrów, w czasie ok. 10min aby temperatura po wyjeździe z garażu+ 21st obniżyła się na wyświetlaczu do rzeczywistej temp. zewnętrznej +10st. Może dałoby się ten czujnik gdzieś przemieścić aby lepiej pokazywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3759 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) Czujnik temperatury zewnętrznej jest umieszczony prawie za logo Nissana z przodu. Moim zdaniem to bardzo niefortunne miejsce blisko chłodnicy itd.Po za tym nie pokazuje temperatury gruntu a to jest najważniejsze w okresie jesienno-zimowym. W niektórych samochodach innych marek czujnik jest montowany w lusterku bocznym. Np Fabia ma czujnik zamontowany przy lewym halogenie i to jest moim zdaniem najlepsze miejsce - wpływ temperatury komory silnika jest najmniejszy bo ciepłe powietrze idzie do góry i blisko powierzchni drogi, żeby wykryć gołoledź. Edytowane 20 Września 2012 przez darek3759 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Z drugiej strony umiejscowienie nie jest takie bez sensu. Jak auto jedzie, pada na niego powietrze z zewnątrz (wlot powietrza do chłodnicy) a dodatkowo nie jest obarczony błędem rozgrzania w słońcu. Porównując wskazania tego czujnika z temperaturami pokazywanymi na tablicach informacyjnych przy niektórych drogach, zawsze stwierdzałem, że są dość precyzyjne. Czasem miałem wątpliwości - bo na zewnątrz wydawało się ciepło a czujnik wskazywał np. 17 stopni. Pomiar przenośnym termometrem potwierdzał wynik czujnika. Po prostu stojąc w na słonku subiektywne odczucie temperatury były zupełnie inne. Można dyskutować o rozmieszczeniu czujników w różnych samochodach. W moim odczuciu w Nissanach nie jest złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareq Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 (edytowane) jak dla mnie ten czujnik to tragedia, czekac na zmiane po wyjezdzie z garazu czeka sie wieki, umiejscowienie wg mnie za wysoko, przeciez jego glowne zadanie to ostrzeganie przed gololedzia wiec powinien umieszczony byc jak najnizej. u mnie blad przy rozgrzaniu promieniami slonecznymi wystepuje i jest znaczny. Edytowane 21 Września 2012 przez Dareq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi