JACKO29 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 To tylko się ciesz i korzystaj z tak tanich usług,bo nie wszyscy mogą z tego korzystać.Faktycznie patrząc na ten cennik również bym się skusił a nie robił sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Wracając do właściwego tematu, przypomnę: OLEJ CASTROL EDGE 5W-30 bańka 4l - 132,99zł -FILTR OLEJU BOSCH - 17,78zł -FILTR POWIETRZA KNECHT (LX1270) - 45,18zł Filtr powietrza wymieniłem sam - trochę trzeba było się nagimnastykować (może tylko przez to, że nowy filtr był trochę grubszy od oryginalnego), ale nie jest to trudna czynność. Dziś byłem wymienić olej w warsztacie należącym do sieci Q-Service - koszt wymiany oleju 25zł i dostałem jeszcze pieczątkę w książce gwarancyjnej (może przy odsprzedaży samochodu się przyda). Obsługa bardzo miła, przy okazji sprawdziliśmy kilka innych rzeczy, które mnie zastanawiały. Wyszło, że trochę poci mi się silnik - widać to od dołu z tyłu silnika. Może to pozostałość po uszczelnianiu pokrywy zaworów, może coś innego - mam jeździć i obserwować, bo nie cieknie, tylko na razie się poci. Druga rzecz, to korodowanie układu wydechowego - najszybciej trzeba wymienić taką obejmę łączącą rurę i tłumik. Pan zajrzał też do klocków, ogólnie sprawdził obejrzał zawieszenie - wszystko w ramach tych 25zł. Podsumowując - przegląd po trzech latach (51000km) kosztował mnie 220,95 zł. PS. Wskazanie komputera "ile zostało do przeglądu" zresetowałem sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 dobra cena - jak już mówiłem - można i tanio i solidnie - trzeba tylko omijać aso z daleka kiedy tylko to możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Tak się składa ,że moja gwarancja kończy się za miesiąc...i nie mam zamiaru płacić za "wymianę oleju" 1400zł.Byłem na przeglądzie rejestracyjnym,poogladałem wszystko dokładnie,wytrzepali i okazało się że wahacze do wymiany,zgłosiłem ...serwis wymienił,ustawili zbieżność,w ub roku wymieniony płyn hamulcowy...więc? Pojadę do serwisu(obok mnie)Fiata,wymienią mój olej i mój filtr i podbiją przegląd za o wiele niższą cene.Gdyby chodziło o dalszą gwarancje na podzespoły to w tedy jednak bym skorzystał z nissana,ale teraz jak gwara się już kończy? Aha zapomniałem dodać....cena robocizny przy przeglądzie...488zł,filtr p.pyłkowy 106 zł,olejowy 46 zł,olej 136zł(za 3.4l)Zastanawia mnie czy on ma opiłki złota że taki drogi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 (edytowane) drogi ten kabinowy - poza aso francuski(Valeo) kosztuje 45-50 zet.Ten biały japoński ok 55 zł. Droższy (ok 70 zł też Valeo) jest węglowy ale nigdy takiego nie montowałem. Olejowy (Mann) też kosztuje koło 20 zet. W aso "trzech diamentów" też nieźle sobie śpiewają - za filtr w pudełku z logo mitsubishi bodajże 76 zet Edytowane 26 Października 2010 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Ceny ściągnąłem z tablicy z cennikiem usług...ciekawe jak długo ona tam powisi,może się zorientują że straszą ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 (edytowane) taką trochę śmieszną a trochę straszną politykę cenową uprawia większość aso wychodząc widać z założenia,żeby wycisnąć z klienta jak najwięcej, puki przywiązany jest do nich gwarancją jak pies łańcuchem do budy, o ile pamiętam, fiat i opel mają nieco mniej z kosmosu kalkulowane koszty Edytowane 26 Października 2010 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Mając gwarancje zawsze zastanawiałem się jakie koszta musza ponosić Ci którzy mają Hyundai'e z 7 mio letnia gwarancją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 (edytowane) albo w Kia. Tam wprawdzie przeglądy są nieco tańsze (np dla Kia Venga pierwszy po 12m-cach ok 600 zł) ale mnożąc razy 7... Te długie gwarancje to w dużej mierze fikcja - klient niejako z góry i na zapas opłaca ewentualne przyszłe naprawy gwarancyjne buląc za nakazane książką obowiązkowe przeglądy. No i dochodzi do tego mnóstwo wyłączeń - praktycznie wszystko, co się w ciągu tych pierwszych kilku lat zużywa Edytowane 26 Października 2010 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Poodobno nissan ma wejść w opcje przedłużania gwarancji za opłatą. Ciekawe ile będą wołać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Ostatnio chyba w Auto-moto(przy okazji bycia w serwisie)czytałem że m.innymi Nissan przymierza się do wdrożenia jeszcze w tym roku systemu przedłużania gwarancji o następne 3 lata.Tam był Nissan,Renault i chyba Mitsu...czytał to ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piteq Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Mam do Was prośbę, czy możecie mi opisać jak się wymienia Filtr przeciwpyłkowy? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 (edytowane) ten temat był wałkowany, wystarczy poszukać na forum, opis wymiany filtra powinien być wydrukowany na opakowaniu. Jeśli robisz to pierwszy raz - proponuję wymontować wnętrze schowka (odkręcić śruby - bodaj 4, wcześniej wyciągnąć ten kominek chłodzenia schowka - jeśli taki masz - jest mocowany na wcisk, trzeba go delikatnie podważyć) Po wyjęciu schowka masz dobry widok i dostęp do filtra. Stary wyjąć da się "na chama", ale włożenie nowego, bez jego załamania i uszkodzenia jest bardzo trudne.Należy też pamiętać ponownie przykręcając schowek,żeby nie przesadzić, bo można "przekręcić" wkręty - rozkalibrować ich gniazda Edytowane 17 Listopada 2010 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piteq Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 (edytowane) Do Dar1962: Bardzo Ci dziękuję za pomoc . Edytowane 18 Listopada 2010 przez Piteq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Mój koszt przeglądu po trzecim roku-olej shell 5W30 4l, 106 zł+filtr 20zł+przegląd z wymianą 120zł,ot co aha! i pieczątka z ASO Fiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 jeśli wszyscy kombinują podobnie, to nic dziwnego, że ASO Nissan drze skórę z "niewolników" gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) jeśli wszyscy kombinują podobnie, to nic dziwnego, że ASO Nissan drze skórę z "niewolników" gwarancji A wystarczyłoby zmienić politykę cenową. Przy rozsądnie skalkulowanych cenach, ASO miałoby swoją klientelę. A tak rabują w okresie gwarancji ile się da, bo wiedzą, że koryto szybko wyschnie. Producenci też przeginają z cenami części i z tzw. zakupem wiązanym. Chcesz kupić przepływomierz - proszę bardzo ale tylko z przepustnicą Najdziwniejsze jednak w tym wszystkim jest to, że całkiem sporo ludzi naprawia swoje samochody w ASO. Edytowane 29 Listopada 2010 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szunaj58 Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Witam! Czy ktoś robił juz przeglad po 36 miesiacach ? Jaki jest koszt takiego przeglądu, słyszałem, że około 1200,00zł. Czy ktoś juz robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) Witam! Czy ktoś robił juz przeglad po 36 miesiacach ? Jaki jest koszt takiego przeglądu, słyszałem, że około 1200,00zł. Czy ktoś juz robił? Masz odpowiedź tutaj: "Opiszę jak ja to zrobiłem. Otóż na pierwszy przegląd pojechałem do ASO, ze względu na gwarancję. Na drugi nie jeździłem. Zakupiłem olej, filtr oleju. Podjechałem do stacji ASO w pobliżu miejsca zamieszkania(nie nissana), wymienili przyłożyli pieczątkę i to wszystko. Ponieważ nissanik przeszedł przegląd rejestracyjny bez uwag, chodziło mi o stempel przeglądu ASO. Jedynie brak mi stempla dot. przeglądu corocznego karoserii. Olej zastosowałem shell helix ultra 5W40 syntetyk. A filtr oleju został zamówiony przez znajomego mechanika w inter-carsie po podaniu marki, rocznika, pojemn. silnika notka. Nie zastanawiałem się czy on taki czy inny. Pozostałe materiały i części jak filtr p/pyłkowy, filtr powietrza płyny wymieniam sam." Dotyczy to jednak tylko mojej osoby i mojego notka. Właśnie zrobiłem tak po trzech latach jazdy. Gdy się udasz do ASO, może koszt będzie taki jak piszesz, ze wszystkimi materiałami i częściami od nich. Edytowane 2 Listopada 2012 przez ranger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) Witam! Czy ktoś robił juz przeglad po 36 miesiacach ? Jaki jest koszt takiego przeglądu, słyszałem, że około 1200,00zł. Czy ktoś juz robił? Kolego,cena przeglądu to ok.250-300zl.Reszta to materiały pomocnicze,zawsze ok.20-40 zł.Ty myślisz zapewne o przeglądzie wraz z częściami-olej,filtry,ew.klocki itd.A to zależy już,czy masz je swoje(olej +filtry spokojnie ok.300zł)czy ich (wtedy może być dwa razy tyle).Mnie diesel tiida(nieco droższy przegląd)po 36 miesiącach wyszło(zwróć uwagę że z klokami przód/tył oryginały + filtry też oryginały ZAWSZE WARTO NEGOCJOWAĆ ):Przegląd po 3 latach-60kkm: przegląd-robocizna=290zł olej swój,5l shell ultra extra 5w30=149zł(hurtownia) filtr oleju OEM=47zł filtr kabinowy OEM=130zł(rabat) klocki przód OEM=231zł(25%rabat) klocki tył OEM=187zł(25% rabat) uszczelka 5,5zł mat.pomocnicze 17zł +17 ----------------------------------- razem:1073,5+ pierwszy przegląd rejestracyjny po 3 latach=98+1zł wymiana klocków w cenie przegladu!!! Jakość usługi 5+obsługa 6! Edytowane 1 Listopada 2012 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szunaj58 Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Manix ! Dzięki za tak szybką reakcję pomimo Święta Zmarłych. czyli koszt mniej więcej sie potwierdza, po bytności na stacji dodam wpis dotyczący kosztów przeglądu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 W autach z silnikami benzynowymi dochodzi jeszcze w przeglądzie po trzech latach wymiana świec. A te też swoje kosztują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Koszt świec poza ASO to od 70 do 140 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 ostatnio robiłem przegląd hondy jazz dla brata - tam jest 8 świec - 16 za szt (zamiennik Bosch) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Według katalogu Boscha do Note 1.4 pasuje świeca Bosch Super FR8ME - numer katalogowy Bosch: 0 242 229 630. Cena na Allego od 16 PLN za sztukę, tak jak pisał Dar. Warto wziąć to pod uwagę, bo w ASO cena będzie pewnie mordercza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi