Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki olej zalany jest fabrycznie?

currahee
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem przed pierwszym przeglądem więc zacząłem zastanawiać się jaki olej kupić. Ciekawi mnie jaki olej jest stosowany jako pierwszy w fabryce. Różne marki mają swoje preferencje (z reguły dyktowane marketingiem) co do olejów i "polecają" konkretnych producentów. Jak to wygląda u Nissana? Przy silniku nie ma żadnej informacji o tym (jak ma to miejsce np. w Suzuki), w instrukcji napisane jest o oleju Nissan :blink:. Jaki olej wybieraliście tudzież co "lane" jest w aso? Co do klasy lepkości zgodnie z instrukcją 5w30, a jak to wygląda w praktyce w serwisach?

marka oleju ma znaczenie drugorzędne - ważne aby spełniał wymagania producenta (5W30) - lepiej, jeśli to będzie olej 5W40 oczywiście w pełni syntetyczny - reszta wedle upodobania właściciela auta i zasobności portfela - ja leję helix ultra 5W40 bo jest tańszy niż castrol czy mobil a spełnia założoną normę z nadwyżką. Tu pewna ciekawostka: ostatnio odbierałem nówkę"miśka" colta 1,3 z salonu w Lublinie i pracownik stacji zasugerował abym zgłosił się na dodatkową czynność wymiany oleju w silniku po przebiegu ok 3.000 zł motywując to tym,że silnik lepiej się dotrze, usunie się z oleju ewentualne opiłki itp. Wszystko ok - pytam ile to będzie kosztowało? Olej ok. 300 zł plus filtr ok 50 zł plus robocizna - razem ok 400 zł. Jestem dociekliwy więc pytam dalej: czynność dodatkowej wymiany oleju jest dobrowolna i nie wymagana gwarancją? - potwierdzenie. Wynika z tego,że można jej nie wykonać lub wykonać wykonać gdziekolwiek? - niechętne potwierdzenie. Można użyć dowolnego syntetycznego oleju spełniającego normą producenta (w przypadku colta 5W30)? - również niechętne potwierdzenie. Można użyć dowolnego markowego zamiennika filtra? - bardzo niechętne potwierdzenie. Operacja ta przeprowadzona poza aso nie wywoła żadnych negatywnych skutków jeśli chodzi o gwarancję? - potwierdzenie. No to wreszcie po 10 minutowym śledztwie jesteśmy wreszcie w domu - wymiana oleju na miejscu (mam ulubioną stację Bosch Service za płotem a więc bez kosztów dojazdu do Lublina) z użyciem właśnie Shell Helix ultra plus markowy filtr Boscha plus zero robocizny - stacja ma promocję tego oleju i za jego zalanie nie nalicza robocizny - będzie kosztowała nieco mniej niż połowę kwoty zasugerowanej przez mitshubishi (nie licząc kosztów paliwa). Na koniec pan z aso mitshubishi wykrztusił z wysiłkiem,że na pierwszy przegląd (po 15 tys km lub po roku) można przyjechać z własnym olejem (zgodnym z wymogami producenta) oraz filtrem i też nie wywoła to żadnych reperkusji gwarancyjnych - nawet w przypadku konieczności naprawy auta w ramach tejże gwarancji. Po co o tym piszę??? PYTAJCIE A BĘDZIE WAM DANE W WASZYM PORTFELU !!! :dribble: ASO z oczywistych względów wstydliwie nie chwalą się takimi szczegółami wychodząc z założenia, że im klient wie mniej tym lepiej

Edytowane przez Dar1962

W ostatnią sobotę byłem na pierwszym przeglądzie ( to już rok :) ) i za całość łącznie z klimą zapłaciłem 836 pln (200 pln za klimę) w Odyssey na Górczewskiej w Warszawie. Olej wlano mi Castrol 5w30, ale przyznam szczerze do faktury nie zaglądałem co ile kosztowało. Chyba dziś z ciekawości to sprawdzę...

cóż poradzić - staruszek uparty człowiek - ale misiek też japończyk, choć silnik mimo tych swoich 95 kucyków pracą przypomina moją czeską pralkę i nie ma nawet połowy tego "jadu" co mój poczciwy notek. Ale w końcu jest na dotarciu i trzeba z nim łagodnie (panowie z aso powiedzieli,żeby przez pierwszy tysiączek nie świrować) :whistle:

Edytowane przez Dar1962

Dziękuję za odpowiedzi. Dziś byłem w aso wypytać się o sprawę i powiedziano mi, że olej powinien być 5w40, nie ma problemu, że przywiozę go sam ale poraziły mnie ceny. Za pierwszy przegląd 950zł (bez oleju, 1200zł z ich olejem) to jakaś paranoja :blink:. Jestem skłonny pojechać na Śląsk albo np. do Tarnowa jeśli tam będzie taniej. Ja rozumiem, że to aso ale krzyczeć dziewięć stówek za wymianę oleju i filtrów to przesada.

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/27817-ile-paciliscie-za-pierwszy-przegld/page__st__60

drugi post od góry, trochę dawno ale znacznie taniej, warto wybrać sie na Śląsk :-)

Edytowane przez was79

podzwoń po stacjach aso - są różnice i to spore - nie sugeruję ci przeglądu poza aso w trakcie trwania gwarancji, bo choć teoretycznie jest to możliwe i zgodne z przepisami GVO ale w praktyce aso może potem w razie awarii próbować wypiąć się na ciebie zasłaniając się pretekstem niesolidnej i niezgodnej z warunkami gwarancji obsługi,w następstwie czego mogło dojść do awarii.Droga sądowa jest zaś żmudna i mało skuteczna. Poszukaj oleju na wolnym rynku - (np. w Makro,Leclerc lub inne hipermarketach - często mają różne promocje))wszędzie będzie taniej niż w aso, podobnie jest z filtrem oleju - w aso ponad 50 zł,poza aso markowy Bosch, Mann lub inny porządny w granicach 17-30 zł (polski Filtron wcale nie gorszy on niemieckich kosztuje 10-15 zł), można też zaopatrzyć się we własny filtr powietrza (< 35 zł) i filtr kabinowy(<50zł)(te możesz najtaniej zamówić w jednym z niezależnych sieciowych warsztatów - np Bosch,Q-service itp - mają powiązania z sieciami dystrybucji części i dostają je z dużymi upustami - niemożliwymi do wynegocjowania w przypadku indywidualnego zakupu nawet przez internet) i oba te filtry wymienić samodzielnie lub poprosić kogoś lepiej obeznanego - odejdzie robocizna aso za te nieskomplikowane czynności wzięta z sufitu. Sumaryczna oszczędność co najmniej 200-300 zł. Do aso jedziesz głównie po pieczątkę w książce gwarancyjnej. Po trzech latach zapewne weźmiesz z nimi rozwód tak jak większość z nas. ASO są dobre w jednym - zdzieraniu kasy z klienta.Auto spokojnie za ułamek tej kwoty można później powierzyć niezależnemu i solidniejszemu serwisowi

Edytowane przez Dar1962

Jestem już po pierwszych telefonach do aso w innych miastach. Ceny jakie usłyszałem, są co najmniej o 50-60% niższe! Także moja noga już w krakowskim aso nie postanie. Dodatkowym plusem jest to, że ludzie z którymi rozmawiałem sprawiali wrażenie bardziej kompetentnych i sympatyczniejszych niż w Krakowie :P. Jednak nie jest tak źle jak myślałem ;).

postawisz kiedyś kolegom piwo - w końcu dzięki nam zaoszczędzisz na kolejkę :whistle:

z Krakowa najbliżej chyba gdzieś w rejon zagłębia?

Edytowane przez Dar1962

Jak pytasz o cenę pierwszego przeglądu pytaj, czy usługa jest z przeglądem klimy. Może się zdarzyć, że z tąd wynika różnica cen. Jedni mogą podawać ceny z przeglądem klimy - inni bez. Przegląd klimy w ASO to koszt nawet do 400 PLN (z matriałami).

Jak napisał Dar1962, do aso jedzie się tylko po pieczątkę, klimę i filtry sprawdzę i wymienię sobie sam. Zgodnie z instrukcją po roku przy moim silniku 1,6 wymienia się tylko ojej i filtr, także pojadę tam gdzie będzie najtaniej :P

W dniu 21.09.2010 o 21:11, currahee napisał:

Jak napisał Dar1962, do aso jedzie się tylko po pieczątkę, klimę i filtry sprawdzę i wymienię sobie sam. Zgodnie z instrukcją po roku przy moim silniku 1,6 wymienia się tylko ojej i filtr, także pojadę tam gdzie będzie najtaniej :P

Ok, ale póki auto jest na gwarancji, ASO trzeba odwiedzić - min. 2 razy. Nie sądzę aby wymienili w ramach gwarancji np. sprężarkę (gdyba nie daj Boże była taka potrzeba), jeżeli przeglądy klimy były by robione w niezależnych warsztatach.

po pierwszym roku w 1,6 aso nie robi przeglądu klimy - tak było przynajmniej w przypadku mojego auta - załatwili to przy okazji przeglądu po 2 latach (lub 30 tys km przebiegu)U mnie po pierwszym roku wymienili tylko olej i filtr oleju - nie wymienili nawet filtra powietrza. Serwis klimy można więc zrobić sobie indywidualnie i to niekoniecznie w aso, bo jak sądzę będzie to czynność nadprogramowa. Filtr kabinowy na wolnym rynku (identyczne valeo jak jest zamontowane ) kosztuje poniżej 50 zł - w aso gdzieś ponad 80. A za sam przegląd liczą sobie ponad trzy stówki.

Głowy nie dam (książkę serwisową mam w samochodzie), ale wydaje mi się, że u mnie przegląd klimy jest ujęty w książce przeglądów jako czynność do wykonania już na pierwszym przeglądzie po roku lub po 20000 km. Jeszcze dokładnie to sprawdzę.

W dniu 22.09.2010 o 07:23, ranger napisał:

Głowy nie dam (książkę serwisową mam w samochodzie), ale wydaje mi się, że u mnie przegląd klimy jest ujęty w książce przeglądów jako czynność do wykonania już na pierwszym przeglądzie po roku lub po 20000 km. Jeszcze dokładnie to sprawdzę.

pozwoliłem sobie wkleić zakres który u mnie mam nadzieję został wykonany http://www.nissan-odyssey.pl/files/wykaz_czynnosci_serwisowych.pdf

nie upieram się,że po pierwszym roku nie należy obsługiwać klimy, wręcz przeciwnie - uważam,że powinno się to zrobić raz do roku - najlepiej wiosną, przed "sezonem" jej używania, po prostu pracownik mojej byłej aso podczas wizyty u nich po roku (przegląd karoserii plus wymiana oleju i filtra oleju) nawet o tym nie bąknął

W instrukcji po pierwszym roku zaznaczony do wymiany jest tylko olej i filtr. Reszta dopiero po dwóch latach albo i więcej. To samo zresztą potwierdzili mi w aso w Tarnowie do którego się wybieram. Filtry powietrza i kabinowy oraz klimę można sprawdzić i wymienić samemu.