Gość Seewolf Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Pewnie to i prawda ale na przodzie szybciej się zużywają. Jak damy tam gorsze to w krótkim czasie ich nie będzie. Właśnie dla tego jest rotacja przód/tył nawet w czasie trwania sezonu. Jest też inna szkoła. Na wszystkich nowych oponach jeździmy do momentu aż te przednie się zużyją i wtedy je wymieniamy. Tylne zazwyczaj w tym momencie są jeszcze OK. Kiedy zużyją się tylne, wtedy te przednie przekładamy na tył (bo są już zapewne trochę zużyte), a na przód kupujemy nowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu kupujemy co jakiś czas dwie nowe opony i dzięki temu nie jesteśmy w pewnym momencie skazani na nagły zakup wszystkich czterech opon. Oczywiście jest to jedno z rozwiązań i nie oznacza że jest jedynie słuszną szkołą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^^ehhh^^ Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Tylne zazwyczaj w tym momencie są jeszcze OK. Kiedy zużyją się tylne, wtedy te przednie przekładamy na tył (bo są już zapewne trochę zużyte), a na przód kupujemy nowe. błąd - jeśli już tak postępujemy to opony na tylnej osi powinny być lepsze/nowsze etc. _____________________________________ a tak wracajac do tematu - czy nie przyjemnie jest samemu coś zrobic przy samochodzie ? - zmiana kół jest własnie jednym z prostszych elementów które mozemy zrobic sami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seewolf Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 błąd - jeśli już tak postępujemy to opony na tylnej osi powinny być lepsze/nowsze etc. _____________________________________ a tak wracajac do tematu - czy nie przyjemnie jest samemu coś zrobic przy samochodzie ? - zmiana kół jest własnie jednym z prostszych elementów które mozemy zrobic sami pozdrawiam Z całym szacunkiem tam chyba nie zrobiłem błędu. Kiedy wymienię opony na nowe z przodu, a tylne jeszcze zostawiłem bez wymiany, to po jakimś czasie te tylne dojdą do granicznego punktu zużycia i będę je musiał wymienić. Ponieważ wymieniałem już wsześniej przednie na nowe, ale jednak od wymiany upłynął jakiś czas, to te przednie opony będą też już trochę zużyte. Chcąc mieć lepsze opony z przodu, a z tyłu gorsze (tak postępuje większość kierowców, nie wnikając już czy to słuszne czy nie), to muszę przełożyć te trochę zużyte opony z przodu na tył, a na przód kupić nowe Co do samodzielnej wymiany, to się zgadzam, ale też rozumiem tych co nie mają na to czasu albo nie lubią machać kołami i jadą do warsztatu. Zresztą jak pisałem parę postów wcześniej są osoby które nie umieją odkręcić śruby, a biorą się za przekładkę samemu. Wtedy może dojść do tragedii, więc może lepiej tej samodzielności tak bardzo nie polecać Ci co umieją i wiedzą jak to zrobić, to i tak zrobią to samodzielnie, a pozostali niech lepiej jadą do warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^^ehhh^^ Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Z całym szacunkiem tam chyba nie zrobiłem błędu. Kiedy wymienię opony na nowe z przodu, a tylne jeszcze zostawiłem bez wymiany, to po jakimś czasie te tylne dojdą do granicznego punktu zużycia i będę je musiał wymienić. Ponieważ wymieniałem już wsześniej przednie na nowe, ale jednak od wymiany upłynął jakiś czas, to te przednie opony będą też już trochę zużyte. Chcąc mieć lepsze opony z przodu, a z tyłu gorsze (tak postępuje większość kierowców, nie wnikając już czy to słuszne czy nie), to muszę przełożyć te trochę zużyte opony z przodu na tył, a na przód kupić nowe Co do samodzielnej wymiany, to się zgadzam, ale też rozumiem tych co nie mają na to czasu albo nie lubią machać kołami i jadą do warsztatu. Zresztą jak pisałem parę postów wcześniej są osoby które nie umieją odkręcić śruby, a biorą się za przekładkę samemu. Wtedy może dojść do tragedii, więc może lepiej tej samodzielności tak bardzo nie polecać Ci co umieją i wiedzą jak to zrobić, to i tak zrobią to samodzielnie, a pozostali niech lepiej jadą do warsztatu. Jesli tak postepujemy to opony z przodu do kosza a nowe zakładamy na tył zagooglałem sobie by cos o tym znaleśc i linków była cała masa przykładowy pierwszy z brzegu argumentujacy taki schemat zachowania http://www.oponeo.pl/artykul/nowe-opony-na-tyl - co do wymiany masz racje choć nie wyobrażam sobie faceta nie potrafiącego wymienic samemu koła [moja Zona potrafi choc nie musi bo ma mnie ] - jedyny zrozumiały dla m nie przypadek to brak czasu - choć tez nie do końca prawdziwy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seewolf Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) Jesli tak postepujemy to opony z przodu do kosza a nowe zakładamy na tył - co do wymiany masz racje choć nie wyobrażam sobie faceta nie potrafiącego wymienic samemu koła [mojha Zona potrafi choc nie musi bo ma mnie ] - jedyny zrozumiały dla m nie przypadek to brak czasu - choć tez nie do końca prawdziwy:) OK. Tak jak pisałem większość jednak preferuje nowe z przodu i tu nie wnikam w słuszność tej metody. Przedstawiłem jedną ze szkół pozwalającą na stopniową wymianę zużytych opon, a nie jednorazową całego kompletu. Wiadomo że te na osi napędowej zużywają się dużo szybciej i dlatego tak musi wyglądać rotacja w tej metodzie. Chociaż może i lepiej wymieniać cały komplet i cały czas mieć wszystkie w jednakowym stopniu zużyte... Co do wyobrażenia sobie faceta nie umiejącego sobie samemu zmienić koła, to niestety jest ich coraz więcej... Sam znam dwóch takich i wcale nie są odmiennej orientacji Takie czasy... Edytowane 9 Marca 2011 przez Seewolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubik77 Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Nie kusi Was zmiana kółek zimowych na letnie ?? Ja mam już straszną chęć postawić QQ na pięknych 18' ... pogoda ładna, w perspektywie kilkunastu dni cały czas koło 10 stopni w dzień więc nic nie stoi na przeszkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelsti Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Nie kusi Was zmiana kółek zimowych na letnie ?? Ja mam już straszną chęć postawić QQ na pięknych 18' ... pogoda ładna, w perspektywie kilkunastu dni cały czas koło 10 stopni w dzień więc nic nie stoi na przeszkodzie. Kusi kusi i to bardzo przynajmniej mnie ale niestety nocami jest przymrozek a ja niestety nocami też jeżdżę i to czasami szybciej niż w dzień, zmieniam zawsze jak już jest pewność, że noce są na plusie (przynajmniej według synoptyków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michal KJ Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 ja czekam minimum do końca marca. Wymienię u wulkanizatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^^ehhh^^ Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 ja zmienilem sam przed chwilą - duza żaba i dwa kola za jednym razem + kompresor - calosc ze 20 minut [tylko wczoraj kola zostawilem u wulkanizatora a dzis po nie podjechalem - jednak wywazanie po sprawdzeniu okazalo sie zbędne] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahdov Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) ja zmienilem sam przed chwilą - duza żaba i dwa kola za jednym razem + kompresor - calosc ze 20 minut [tylko wczoraj kola zostawilem u wulkanizatora a dzis po nie podjechalem - jednak wywazanie po sprawdzeniu okazalo sie zbędne] no to jest nas 2ch....:)Zrobilem to sam na dzialce..fajny dzionek...ahhh powialo wiosna..! pzdr, Lukasz Edytowane 12 Marca 2011 przez ahdov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 ja zmienilem sam przed chwilą - duza żaba i dwa kola za jednym razem + kompresor - calosc ze 20 minut [tylko wczoraj kola zostawilem u wulkanizatora a dzis po nie podjechalem - jednak wywazanie po sprawdzeniu okazalo sie zbędne] no to jest nas 2ch....:)Zrobilem to sam na dzialce..fajny dzionek...ahhh powialo wiosna..! pzdr, Lukasz A podobno jutro spadnie śnieg... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 (edytowane) Kusi kusi i to bardzo przynajmniej mnie ale niestety nocami jest przymrozek a ja niestety nocami też jeżdżę i to czasami szybciej niż w dzień, zmieniam zawsze jak już jest pewność, że noce są na plusie (przynajmniej według synoptyków) Zimowe są lepsze tylko na śniegu i lodzie.Gdy jest sucho, mimo mrozu lepsze są letnie.tak na marginesie .Ale rzeczywiście,połowa marca to jednak dużo za wcześnie Edytowane 12 Marca 2011 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahdov Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Pokerowa zagrywka... hehe..ale warto bylo. Uwielbiam jak to auto sie prowadzi wlasnie na 18'...gdyby ktos mi teraz zakomunikowal ze robimy spota DZISIAJ (np 0 24tej) w promieniu 200km od BYdg...dojade.. Pozdro, Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubik77 Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 ja zmienilem sam przed chwilą - duza żaba i dwa kola za jednym razem + kompresor - calosc ze 20 minut [tylko wczoraj kola zostawilem u wulkanizatora a dzis po nie podjechalem - jednak wywazanie po sprawdzeniu okazalo sie zbędne] no to jest nas 2ch....:)Zrobilem to sam na dzialce..fajny dzionek...ahhh powialo wiosna..! I ja dołączam do grona wierzących że wiosna tuż tuż. Koła dziś zmienione, auto wiosennie wypucykowane, odkurzone ... wiec jest nas trzech A podobno jutro spadnie śnieg... Nununu, z takim czarnowidztwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahdov Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 I ja dołączam do grona wierzących że wiosna tuż tuż. Koła dziś zmienione, auto wiosennie wypucykowane, odkurzone ... wiec jest nas trzech <kciuk> ! no i pieknie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 hehe..ale warto bylo. Uwielbiam jak to auto sie prowadzi wlasnie na 18'...gdyby ktos mi teraz zakomunikowal ze robimy spota DZISIAJ (np 0 24tej) w promieniu 200km od BYdg...dojade.. Pozdro, Lukasz Dawaj na zlot do Ciechanowa... (tyle, że nie dzisiaj) będzie nas więcej... http://forum.nissank...zapisy-na-zlot/ I ja dołączam do grona wierzących że wiosna tuż tuż. Koła dziś zmienione, auto wiosennie wypucykowane, odkurzone ... wiec jest nas trzech Nununu, z takim czarnowidztwem ... Ja tylko tak, nie mogłem się powstrzymać... sorry... Teraz to się narobi jak faktycznie spadnie... Sam się zastanawiałem, czy to już czas na oponki... bo za oknem coś ćwierka... ....i tak stracicie gwarancję za bezprawną samodzielną wymianę kół o odkurzaniu bez nadzoru serwisu już nawet nie wspomnę! Strider to już chyba jeździ z otwartymi szybami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahdov Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 ....i tak stracicie gwarancję za bezprawną samodzielną wymianę kół o odkurzaniu bez nadzoru serwisu już nawet nie wspomnę! hehe..nie no splakalem sie.. kurna...tzn ze zestaw do glinkowania idzie w kibel... no bo jak to...glina po aucie i bez nadzoru serwisu...no dramat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^^ehhh^^ Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 No ba! i szyberdachem w czasie deszczu... to nie zaspawali go Tobie ? a mieli to zrobić ... bo za oknem coś ćwierka... umyj okno - zobaczymy co to cwierka hehe..nie no splakalem sie.. kurna...tzn ze zestaw do glinkowania idzie w kibel... no bo jak to...glina po aucie i bez nadzoru serwisu...no dramat... jest ryzyko jest fun A podobno jutro spadnie śnieg... Pogodynka a chcesz bana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 (...) umyj okno - zobaczymy co to cwierka (...) Pogodynka a chcesz bana ? Hmmm... pogodynko.... ... bana....???? Przecież ja tu mieszkam Przetarłem szybę.... i faktycznie śniegu nie widać. Jest dobrze! Widzę, że robi się jakiś mega off topic wiosenny... ale w sumie cały czas o oponkach... Matko!!!! o której Ty wstajesz w niedzielę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Matko!!!! o której Ty wstajesz w niedzielę... Może po prostu jeszcze się nie położył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Może po prostu jeszcze się nie położył Masz rację! A to już poważna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michal KJ Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Nie kusi Was zmiana kółek zimowych na letnie ?? Ja mam już straszną chęć postawić QQ na pięknych 18' ... pogoda ładna, w perspektywie kilkunastu dni cały czas koło 10 stopni w dzień więc nic nie stoi na przeszkodzie. Podobno pod koniec marca ma jeszcze padac śnieg .... ja czekam do kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mwylezol Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 (edytowane) A ja już zmieniłem zestaw kół na letnie - trza jakoś wiosnę zaczarować. I tu ciekawostka - serwis wpompował mi do opon 2,5 bara. A z przodu (w każdym razie w wersji 1,6) ma być tylko 2,3. W każdym razie - na 17" continentalach autko lepiej śmiga po gładkich drogach, ale na naszych pospolitych dziurach to się zrobiło sztywno... Pozdrawiam. Edytowane 16 Marca 2011 przez Marek W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^^ehhh^^ Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 A ja już zmieniłem zestaw kół na letnie - trza jakoś wiosnę zaczarować. I tu ciekawostka - serwis wpompował mi do opon 2,5 bara. A z przodu (w każdym razie w wersji 1,6) ma być tylko 2,3. W każdym razie - na 17" continentalach autko lepiej śmiga po gładkich drogach, ale na naszych pospolitych dziurach to się zrobiło sztywno... Pozdrawiam. tak naprawde to ile jest to cieżka sprawa - ja napompowałem sobie w domu 2,3 - pózniej jadąc do pracy sprawdziłem na CPNie i było prawie 2,5 ....w domu sprawdziełm i znów 2,3..... na kumpla manometrze pokazało 2,4 ...wiec jakas granica błędu wskazań istnieje Matko!!!! o której Ty wstajesz w niedzielę... Pozdrawiam na zlocie Ty bedziesz tak wstawał jak dostaniesz moją młodsza Córeczke pod opiekę :-) Może po prostu jeszcze się nie położył prawie tak było niespełna 2h snu Podobno pod koniec marca ma jeszcze padac śnieg .... ja czekam do kwietnia no nie ....kolejna pogodynka Gorzej... kiedyś po serwisie w zimie zostawili uchylony z zamkniętą podsufitką. to nie twoje auto stało w niedziele kolo 20-tej na odyńca? stał taki nissmo jak Twoj z awatara z blachami WX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 W jakim miejscu należy podstawić stopkę podnośnika typu "żaba"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi