Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Montaz CB!!

Gość jarros
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mikey_one

@ Szpara po pierwsze nie ma sensu porównywać anten z różnych klas

po drugie wiesz coś na temat parametrów anten KF czy ktoś Ci coś tylko powiedział?? Zysk energetyczny poprzez opór strat (im mniejszy opór tym większy zysk) przekłada się proporcjonalnie na sprawność a ta jest najważniejsza... nie zawsze wielka długość to wszystko :D

@ hermoll - masz rację, że z anteny dookólnej jaką jest prętówka nie zrobi czystej kierunkowej, natomiast w momencie "kładzenia" się anteny na dachu następuje zmiana kierunku promieniowania w charakterystyce POZIOMEJ... jeśli nie wierzysz poszukaj rysunków charakterystyk - może one Ci wytłumaczą...

Pozdrawiam

Oczywiście,że nie zawsze dlugość jest najważniejsza.Nie rozmawiamy o antenach KF i nikt mi nie powie, że na 11m antena o dł 1m będzie lepsza od 2 metrowej anteny(oczywiście obie 5/8).Napisz mi kolego kiedy jest najmniejszy opór strat.

Gość mikey_one

Jeśli nie rozmawiamy o antenach KF to na jakim paśmi pracuje CB?? na 11m porównanie 1 do 2 m to prawie przepaść... Ale często zdaża się tak, że antenka o np. 40 cm krótsza jest lepsza (chociażby dokładność wykonania połączeń...)...

Gość mikey_one

No widzisz Szpara - i o to mi właśnie chodziło... niektórzy cieszą się, że mają "bata" a tak naprawdę ten bat ma parametry dobrej markowej krótkiej anteny... zresztą te wilsony i hustlery też są poprostu masówką...

• 5 miesięcy temu...

Też zamierzam wcisnąć unidena do tej szufladki z klapką... ale jest jeden problem- szufladka jest za płytka. Ma jakieś 10cm głębokości, a radyjko wg danych 18cm. Pewnie wystarczy wyciąć tył i będzie grało. Wystarczy wymontować... no właśnie- tylko jak do tego podejść?

Oto jest moje pytanie. Oczywiście, nie chcę nic wyłamywać, i najlepiej byłoby, gdyby przód szufladki zachował swój fabryczny wygląd.

Też zamierzam wcisnąć unidena do tej szufladki z klapką... ale jest jeden problem- szufladka jest za płytka. Ma jakieś 10cm głębokości, a radyjko wg danych 18cm. Pewnie wystarczy wyciąć tył i będzie grało. Wystarczy wymontować... no właśnie- tylko jak do tego podejść?

Oto jest moje pytanie. Oczywiście, nie chcę nic wyłamywać, i najlepiej byłoby, gdyby przód szufladki zachował swój fabryczny wygląd.

Witaj.

Aby wymontować szufladke musisz w pierwszej kolejności wymontować ramkę która jest przy lewarku zmiany biegów. Jest ona na zatrzaskach więc podwadz czymś szerokim z jednej strony i powinna zejść :) . Następnie odkręcasz 2 śrubki które są od dołu przy popielniczce. Jedna jest w okolicy zapalniczki a druga ukaże ci sie po wyjęciu popielniczki. Gdy odkręcisz śruby możesz podwadzić czymś szerokim ten panel i powinien wyskoczyć z zatrzasków które są od góry. Pózniej już tylko wysówasz kostki z przycisków ogrzewania itd i cały ten panel masz w ręce :). Co do półki to jest ona mocowana na 2 śruby które zobaczysz jak ściągniesz ten panel :D. Co do samego wycinania to ja mam U520xl i udało sie go tam zamocować bez żadnych dodatkowych głośniczków i wszystko ładnie słychać :). Poprostu wyciąłem w tej szufladce tylną i dolną ścianke i zamocowałem go na oryginalnej blaszce przykręcając do górnej ścianki :). Jak mi sie uda to zarzuce foto jak wygląda to po zamontowaniu ;). A w niedalekiej przyszłości musze podłączyć tam SWR więc przy okazji rozkrecania porobie jakieś foto i zarzuce na forum jak to wygląca od wewnątrz :one:.

Myśle że coś z tych moich wypocin zrozumiałeś :)

Pozdro.

Hansior, ale opisałeś jak to zrobić w N14 a mario ma N13 a tam jest nieco inaczej ;) .

Należy najpierw zdjąć nasadki na suwaki nawiewu i ogrzewania, później masz po 2 śruby na gwiazdkę po rogach na górze i na dole pod ramka konsoli. Jak poodkręcasz te 4 śruby to należy pokombinować aby ją wyjąć - zachacza o lewarek, i ukazuje Ci się stelaż mocowań. Półkę zamykaną i panel z poielniczką można zamienić miejscami. U siebie ta półkę zamykną obciołem z tyłu, zamocowałem radyjko w taki sposób, ze mogę odkręcić guchę i zamykana klapka zasłania radyjko :).

• 2 miesiące temu...