Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pierścień zębaty ABS

Gość Inox
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam pierścienia zębatego ABS do prawego przedniego koła. Niestety mam pęknięty pierścień i teraz ABS mi szaleje. Jak na razie wyjąłem bezpiecznik.

Pierścień jest montowany na wcisk i można go ściągnąć. Znalazłem kogoś kto takie rzeczy sprzedaje www.przeguby.pl Tylko pytają mnie o ilość zębów i średnicę zewntrzną i wewnętrzną zębatki. Nawet w serwisowej instrukcji takich wymiarów nie podają. Nie chcę rozbierać przegubu żeby pomierzyć i ponownie składać. Czy ma może ktoś wiedzę na temat wymiarów i ilości zębów tego pierścienia?

Gość barteknowak85

witam,

Jestes pewien, ze pierscien jest na zacisk i da sie go zdjąc? bo z tylu trzeba wymieniac z cala piasta. Poza tym chyba bedziesz musial pobawic w rozbiorke i zidentyfikowanie tego co masz bo byly 2 rodzaje tego badziewia. Byly pierscienie ktore mialy 42 zeby i takie ktore mialy 44 zeby.

Da się zdjąć, ja będę miał dziś wymieniany, mechanik zaproponował, żeby tak zrobić, bo szkoda cały przegub wymieniać, skoro ciągle sprawny, a porządny nowy przegub też sporo kosztuje. Tylko sama technika zdejmowania i montażu nie taka prosta, z tego co zrozumiałem, pierścień trzeba podgrzać, żeby założyć. Ja dokupiłem sobie pierścień na allegro, możesz też tam poszukać, może akurat trafisz na aukcję z wymiarami, chociaż najpewniej byłoby rozebrać, bo wg katalogu IC rzeczywiście były 2 rodzaje.

witam.miałem co prawda problem z tylnym pierścieniem od ABS,pękł przy zdejmowaniu,ale poradziłem sobie w następujący sposób:(docisnąłem dobrze pęknięte powierzchnie,pospawałem,oszlifowałem spawy tak aby nie wystawały i wkleiłem pierścień na wypełniacz do osadzania łożysk,na piastę łożyska),zrobiłem chyba z 7tyś.i jest OK.

Mój pierścień ma 42 zęby ale nie da się nic suwmiarką pomierzyć bo podejścia nie ma. Jeżeli ktoś z forumowiczów ma stary przegub i pierścień z 42 ząbkami to bardzo proszę by go dla mnie pomierzył - średnice pierścienia wewnętrzną i zewnętrzną szerokość ząbka i przerwy, wysokość ząbka.Z góry ziękuję.

Średnica 30mm to coś za mało. Średnica około 90mm chyba powino być - tak na oko. Ząbki mają szerokość ~4mm i przerwy ~3mm razem 42x(4+3) =294mm/Pi=93mm - tak licząc "na kolanie" wychodzi 93mm średnica zewnętrzna, no to wewnętrzna będzie mniejsza o... 15mm??? No to wewnętrzna średnica może być 75-80mm??? Jeżeli można gdzieś to sprawdzić byłbym wdzięczny. Ja szukałem po internecie, znalazłem dużo opisów i rysunków ale na żadnym wymiarów nie podali.

post-28079-0-70813200-1319451205_thumb.jpg

Edytowane przez Inox

Dzięki za pomoc. No i znalazłem w internecie, że Nissan robił 3 typy tych pierścieni:

(zębów/śr zew/śr wew)

42/87.10/76.90

42/76.0/65.90

42/78.20/67.90

Ale nie wiem, który stosowali podczas produkowania mojej Almery. Widzę, że jak nie rozbiorę to mam tylko 33% szansy na kupno właściwego pierścienia.

Edytowane przez Inox

Wypowiem się na wpół w temat :

Jestes pewien, ze pierscien jest na zacisk i da sie go zdjąc? bo z tylu trzeba wymieniac z cala piasta.

I tu pomyłka, pierścienie są nabijane..

Jestem świeżo po wymianie łożysk z tyłu (co za tym idzie piast), w komplecie dostałem pierścienie ABS'u do piast, pierwszy moment: coś źle dali, drugie spojrzenie i już wiadomo, pierścień jest nabijany i tak też zrobiłem (ściągnąłem stary pierścień aby móc nabijać nowy przez stary), że pierścienie są nabijane świadczy chociażby o tym wykonane podcięcie (coś około 1x45mm na pierścieniu).

Gość barteknowak85

ja też się głowiłem bo wyczytałem gdzieś, że można wymienić pierścien na piascie poprzez rozgrzanie go i sciągniecie i nałożenie nowego.

Ale skoro i tak nigdzie nie mogłem kupić samych pierscieni tylko całe piasty (kupilem uzywki) wiec niewarte to było zachodu w ogole.

A nowych z 42 zebami za cholere nigdzie nie moglem znalesc. Po dlugim czasie znalazlem w jakims sklepie ktory specjalizuje sie w czesciach do japonczykow, ale krzyczeli po 500zl za sztuke.

Pierścienie luzem można kupić www.przeguby.pl

Sprzedawca za pierścień do N16 podał mi cenę 31,00zł (wraz z podatkiem VAT) - i o to chodzi... Chcę wymienić pęknięty pierścień za 31zł, a piastę, zwrotnicę, przegub zostawić stary. Muszę tylko podać sprzedawcy jaki wymiar mam pierścienia.

• 2 tygodnie później...

Tak ... 39211-BM525 - taki jest numer części - przegubu. Ale z tym numerem to niewiele można zrobić. Widać, że właściwie wszyscy sprzedawcy posługują się nazwą handlową, a nie numerem części. Pozostaje mi tylko rozebrać, wymontować uszkodzony pierścień, pomierzyć i złożyć spowrotem. A jak przyjdzie nowy pierścień jeszcze raz to samo. Jak sam nie pomierze to nie będzie pewności czy zamówiony pierścień będzie pasował.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Już wszystko wiem. Mój pierścień ma 42 zęby, średnica zewnętrzna 78mm i wewnętrzna 68mm. Może komuś te dane będą kiedyś potrzebne. Należy pamiętać, że Nissan stosował 3 różne średnice tych pierścieni - średnice podałem wcześniej.