Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

dziwny odgłos z bagażnika

Gość QQ_I-WAY
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem napisać nowy post, bo żaden z już obecnych nie podpasował pod mój drobny problem. Mianowicie chodzi o dziwny odgłos z bagażnika, tudzież z tylnej części auta. Dzwięk przypomina coś w rodzaju (kliknięcia, pstryknięcia) ocierających się o siebie platikowych elementów lub plastiku i metalu. Stuki o których piszę powstają w momencie naprężeń, najczęściej w chwili zjeżdzania z krawężnika przednim kołem lub manewrowania po parkingu ale i podczas jazdy po np. kostce, podczas jazdy po asfalcie jest wszystko ok. Dzwięk jest na tyle irytujący że zgłosiłem to w serwisie ale nic nie znaleźli :( Swoją drogą miesiąc temu przy przebiegu 18700 km wymieniono mi tylne amortyzatory z "3B" na "4A" ale zarówno przed wymianą jak i po niej dalej mi ten dzwięk towarzyszy :( Czy ktoś z was się spotkał z takim "problemem" ??

p.s.

Jak się sprawują nowe amortyzatory ??

Gość Rafaello_P

Hej,

U mnie w QQ 1.5 dCi 2010 jest dokładnie to samo co opisujesz. Problem jest podczas wjeżdżania na krawężnik, czy pokonywania nierówności. "Pykanie" występuje przy powiedzmy naprężeniach karoserii. Może skorzystać rad z linku zamieszczonego powyżej?

W dniu 13.11.2011 o 10:22, enak napisał:

Moze tutaj znajdziesz odpowiedz http://forum.nissank...__fromsearch__1 :pc:

Niestety to nie ten problem, usunałem wszystko z bagażnika, wiozłem tylko "wiatr" i dalej to samo. Sprawdzałem mocowanie tylnych pasów wszystko się trzyma jak trzeba i nie mam już pomysłaów a te "tyknięcia-kliknięcia-szurnięcia" nie wiem jak to nazwać są irytujące :/

W dniu 13.11.2011 o 16:42, dubik77 napisał:

Dlatego owin zaczep od zamka tylniej klapy raz tasma i problem powinien ustąpić. Dokładnie opisane jest to w temacie do którego link podaje enak.

Owinięcie taśmą zaczepu niewiele pomaga-przerabiałem ten temat.Problem tkwi w skrzypiących kołkach plastikowych elementów w bagażniku(plastiki spierania się tylnej półki).Wystarczy zdemontować te dwa elementy plastikowe wokół tych szybek "trójkątnych" i wszystkie kołki plastikowe owinąć taśmą izolacyjną tak aby stabilne były.Efekt gwarantowany.

W dniu 17.11.2011 o 16:20, QQ_I-WAY napisał:

Mam rozumieć, że trzeba zdemontować całe platkiowe tylne osłony, które między innymi są przy tych małych trójkątnych okienkach i na których wspiera się tylna półka ?

Tak dokładnie plus możesz zdemontować plastik klapy bagażnika ponieważ z tym jest ta sama sytuacja...Kołki są strasznie luźne co jest efektem trzasków plastików.

W dniu 13.11.2011 o 14:49, QQ_I-WAY napisał:

Niestety to nie ten problem, usunałem wszystko z bagażnika, wiozłem tylko "wiatr" i dalej to samo. Sprawdzałem mocowanie tylnych pasów wszystko się trzyma jak trzeba i nie mam już pomysłaów a te "tyknięcia-kliknięcia-szurnięcia" nie wiem jak to nazwać są irytujące :/

Złóż siedzenia, popros jakiegoś kolege aby sie połozył głowa do bagaznika i przejedź kawalek po wybojach. Powinien zdiagnozować miejsce problemu (jesli to plastik).

Edytowane przez Author53

W dniu 17.11.2011 o 19:02, Author53 napisał:

Złóż siedzenia, popros jakiegoś kolege aby sie połozył głowa do bagaznika i przejedź kawalek po wybojach. Powinien zdiagnozować miejsce problemu (jesli to plastik).

Wystarczy siąść z tyłu jako pasażer i na wybojach docisnąć ręką plastik wokół małej szybki tylnej- ja tak przypadkiem własnie zdiagnozowałem ten problem...

W dniu 17.11.2011 o 19:16, boom-er napisał:

Wystarczy siąść z tyłu jako pasażer i na wybojach docisnąć ręką plastik wokół małej szybki tylnej- ja tak przypadkiem własnie zdiagnozowałem ten problem...

Ech ... usiąść. A gdzie doznania ekstremalne :)?

W dniu 17.11.2011 o 19:20, Author53 napisał:

Ech ... usiąść. A gdzie doznania ekstremalne :)?

Hehe,jak kto woli ważne zeby efekt był zamierzony... :beer: