Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana i odpowietrzanie ukladu chłodniczego

Gość tomix77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

nissam almera n16

2002 rok

1.5 16V

Jak odpowietrzyć układ chłodzenia?

Spusciłem stary płyn, zdjąłem dolny wąż od chłodnicy i odkręcilem korem koło kolektora wydechowego. Założyłem wszystko tak jak było i wlałem nowy płyn. Teraz mam problem węże do nagrzewnicy są zimne a silnik ma normalną temperature (włączył się wiatrak). Jak odpowietrzyć układ żeby działało ogrzewanie?

Zaznaczam że auto jest wyposażone w instalację gazową sekwencyjną - Tartarini (włoska instalacja)

jest jeszcze taki srubka wkrecana w dolot przy egr moze ja sie da odpowietrzyc (jest to najwyzszy punkt z płynem chłodzacym) tylko nie odkrecaj na ciepłym silniku

Edytowane przez jacek22

Po zalaniu ogrzewanie na maksa (najszybciej nagrzeje się bez nadmuchu), korek zbiorniczka wyrównawczego zdejmij, odpal i czekaj do załączenia wentylatora chłodnicy, w międzyczasie to co wypluje to dolej.

Z odpowietrzeniem jakoś nigdy problemu nie miałem.

Pamiętaj że ogrzewanie w samochodzie otwierasz na fool aby płyn dotarł też do chłodniczki- ogrzewania wnętrzai i przy pracowanym silniku możesz i nawet załączyć nawiewy.

Na początku pracy zerkasz w chłodnicę czy płyn jest zassywany w układ, jeśli tak to dolewasz. Zamykasz korkiem chłodnice, sprawdzasz czy w zbiorniczku jest płynu na połowie i czekasz aż załączy się wiatrak lub czy we wnętrzu robi się już ciepło.

Jak wspomniał kolega jacek22, odpowietrzenie korkiem też moźna dokonać.

ps. Nim napisałem, to widzę że są jeszcze dwie inne odpowiedzi, wię może się cos dublować.

Edytowane przez mirekg9

Mam pytanko.

Chcę samodzielnie wymienić płyn chłodniczy w moim aucie, ale nie wiem jak spuścić stary. Jest jakiś korek spustowy czy dolny wąż od chłodnicy trzeba odpiąć??? Mam Almere N16 z 2000 roku.

Z góry dzięki za pomoc.

witam

mam problem z tej dziedziny

Almera 2,2 diesel n 16

mianowicie; na zimnym silniku poziom w chłodnicy i w zbiorniku wyrównawczym zgodne z instrukcją obsługi,

auto pojeździ nagrzeje się, zbiorniczek wyrównawczy full pełny jak i chłodnica, jak auto ostygnie w zbiorniczku niewiele płynu a i w chłodnicy też brakuje.

Macie na to jakieś sensowne rozwiązanie ??

witam

mam problem z tej dziedziny

Almera 2,2 diesel n 16

mianowicie; na zimnym silniku poziom w chłodnicy i w zbiorniku wyrównawczym zgodne z instrukcją obsługi,

auto pojeździ nagrzeje się, zbiorniczek wyrównawczy full pełny jak i chłodnica, jak auto ostygnie w zbiorniczku niewiele płynu a i w chłodnicy też brakuje.

Macie na to jakieś sensowne rozwiązanie ??

Nie ma widocznych wycieków ?

Jaki płyn chłodniczy wlewasz ? Warto wlać Prestone, Glysantin lub inny z kontrastem, który zostawia widoczny ślad po wycieku. Przy małych wyciekach (lekkie rozszczelnienie pompy wody) woda lub zwykły płyn szybko wyparowywują.

Sprawdź otwór technologiczny pompy wody (taka mała dziurka) pod kątem wycieków, szczelność całego układu chłodzącego razem z chłodnicą, a dalej to już uszczelka pod głowicą.

Mam pytanko.

Chcę samodzielnie wymienić płyn chłodniczy w moim aucie, ale nie wiem jak spuścić stary. Jest jakiś korek spustowy czy dolny wąż od chłodnicy trzeba odpiąć??? Mam Almere N16 z 2000 roku.

Z góry dzięki za pomoc.

Można zdjąć dolny wąż, ale może jest korek spustowy, poszukaj service manuala do tej almery.

mehrer - ale koledze płynu przybywa a nie ubywa - tak bynajmniej zrozumiałem, bo nie było wzmianki o dolewaniu. Gdyby miał nieszczelności, to ciśnienie już dawno cały płyn by wypluło.

........... CoPinG.......Może termostat stoi. Na początku część płynu wyciekło pod wpływem rozgrzania silnika i ciśnienia. Teraz już nie wycieka, lecz tylko się podnosi gdy się rozgrzeje, ale ciśnienia już takiego nie ma ??? A gdy ostygnie to znów opada.