Gość krymag010681 Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 nissana primere p12 1.6benzyna mam problem bo po wcisnieciu pedala do końca w czasie jazdy zaczyna sie dusić i po chwili jak niespuszcze troch to zaczyna szarpać, wymienilem świece na irydowe z denso, olej filter powietrza przeplywomiez i nic dalej tak samo.nieswieci żaden błąd.czy jest możliwość zdiagnozowania a i zapomniałem dodać kupiłem dwa czujniki walu i walka ale po próbie wymiany tego w gurnej części silnika koło cewek przestał wchodzić na obroty tak wiec wlorzylem stary.proszę o pomoc.muj meil krystianplewa@interia.pl Niemam pojecia co jest,jak pompa paliwa to jak można to sprawdzić a jak komputer to czy można go naprawić albo tylko zmienić tylko sam komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) Podjedz do warsztatu, który zdiagnozuje przyczynę po przez podłączenie się do kompa, z tego co piszesz to może być parę przyczyn, czujniki położenia wałka rozrządu lub wału korbowego, łańcuch rozrządu itp.... Edytowane 30 Listopada 2011 przez Oskar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krymag010681 Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Ale nie świeci kontrolka silnika to jest możliwość tego sprawdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) tak możesz sam też odczytać metodą błyskową: wsadź kluczyk - przekręć kluczyk (włącz zapłon) po upływie 3 sekund naciśnij 5 razy pedał gazu do oporu (masz to zrobić w ciagu 5 sekund) odczekaj 7 sekund następnie naciśnij pedał gazu do oporu i trzymaj min 10 sekund do momentu kiedy zacznie mrugać kontrolka silnika i teraz z czytujesz bbłąd następująco: kontrolka najpierw mrugnie 10 razy wolno następnie zacznie mrugać x razy szybko i zrobi przerwę (będą 3 serie oddzielone przerwą) i tak jak mrugnie 3 razy szybko, przerwa 3 szybko, przerwa i 5 razy szybko to znaczy ze bład ma kod 335 tj akurat błąd położenia wału korbowego (analogicznie jest w innych przypadkach) musisz odczytać ilość mrugnięć. nie poddawaj sie mi zaczelo mrugac dopiero za 3 razem ale jesteś dopiero w połowie drogi, powiedzmy odczytasz kod błędu i jest to np (na moim przykładzie) 335 taki jak był u mnie.Możesz wydać kasę i kupić nowy czujnik i bedzie ok, jednak po pewnym czasie znowu wyskoczy ten błąd i wtedy na 100% masz rozciągnięty łańcuch a to stwierdzisz dopiero po podłączeniu kompa (na którym jest możliwość pomiaru pomiędzy punktami A i B czujnik wałka rozrządu i wału korbowego) dlatego przed jakąkolwiek wymianą zdiagnozuj to dobrze w ten sposób zaoszczędzisz pieniądze. powodzenia Skąd jesteś? z Brzegu jak byś był we Wrocławiu przypadkiem to mogę tobie podać namiar do warsztatu, który specjalizuje sie w Japończykach (ja naprawiam tam swoją P12) Edytowane 30 Listopada 2011 przez Oskar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krystianek Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Kupiłem dwa czujniki walu i walka i ten od spodu auta wymienilem a ten drugi w gurnej cześć auta po wymianie odpalilem silnik i niewkrecal sie na obroty nawet chyba 1000 nieprzekroczyl,zapomniałem dodać ze raz ma jakiś czas zaswieci kontrolka i zaczyna szarpać kilka minut i przestaje ale sprawdzalem błąd i pisze zle dzialajocy czujnik walu albo walka rozrzadu dlatego kupiłem dwa czujniki nowe i nic Ja jestem z brzegu ale aktualnie mieszkam w irlandi i tu są takie gląby mechanicy ze szkoda jechać na warsztat bo nic niepomoga ,powiedzą ze może być to i to albo to i skasuja kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 dlatego Kupiłem dwa czujniki walu i walka i ten od spodu auta wymienilem a ten drugi w gurnej cześć auta po wymianie odpalilem silnik i niewkrecal sie na obroty nawet chyba 1000 nieprzekroczyl,zapomniałem dodać ze raz ma jakiś czas zaswieci kontrolka i zaczyna szarpać kilka minut i przestaje ale sprawdzalem błąd i pisze zle dzialajocy czujnik walu albo walka rozrzadu dlatego kupiłem dwa czujniki nowe i nic Ja jestem z brzegu ale aktualnie mieszkam w irlandi i tu są takie gląby mechanicy ze szkoda jechać na warsztat bo nic niepomoga ,powiedzą ze może być to i to albo to i skasuja kase Wyskakujący błąd walu korbowego mimo, ze wymieniłeś czujnik na nowy świadczy o tym, że masz rozciągnięty łańcuch rozrządu u mnie tak było, jednak żeby to potwierdzić na 100% to musisz podpiąć się do kompa. Objawy sa takie same jak u mnie auto zamulone, szarpie i samo gaśnie na światłach, problem z odpaleniem itp...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krymag010681 Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Mi jeszcze nigdy niezgasl dlawi sie przy dawaniu gazu ale niegasnie zaczyna przerywa.ile kosztuje taki lancuch I żadnego problemu z odpalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Ja za wymianę łańcucha i napinacza zapłaciłem 750 pln, jak masz problemy ze zdiagnozowaniem tego w Irlandii to przy najbliższej okazji zrób to w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krymag010681 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Dziękuje bardzo za pomoc.pozdrawiam Mam jeszcze jedno pytanie czy to takie cos pasuje http://allegro.pl/show_item.php?item=1963931835 czy może wiesz gdzie można kupić przez internet pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Pasować pasuje bo to jest oryginalny łańcuch nissana ale na necie znajdziesz taniej inne łańcuchy made in Japan (oryginał nie jest japoński) np. Toyonisa, DiD Japan, JPN,Tsubaki..... Jednak nie kupuj nic bez zdiagnozowania czy to na pewno jest łańcuch, zdążysz jeszcze wydać kasę Dziękuje bardzo za pomoc.pozdrawiam Mam jeszcze jedno pytanie czy to takie cos pasuje http://allegro.pl/sh...item=1963931835 czy może wiesz gdzie można kupić przez internet pozdrawiam http://www.hdmot.pl/...ncuchy-rozrzadu Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Oskar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi