Gość Voidlisk Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Witam, Noszę się z zamiarem zamontowania instalacji LPG do swojej Tiidy 1.6 (model silnika HR16DE), jednak zarówno warsztaty jak i przedstawiciel firmy Stag odradzają montaż gazu w tym samochodzie. Chodzi tu o niefortunnie umieszczony katalizator, przy którym sonda lambda podobno przekazuje przekłamane informacje do komputera, w konsekwencji komplikując życie lub skracając żywotność katalizatora. W sieci też znalazłem mieszane opinie, ale o tym modelu w Tiidzie jest ich mało, więc zwracam się do Was - co sądzicie? Instalacja przy moim przebiegu zwróciła by się po ok. roku użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rootmaster Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam, Mi montował instalację rekomendowany warsztat Staga - Stag 4 + Hana 2000 + Zavoli Zeta N. Przebieg na gazie w chwili obecnej ok 5 tys. Póki co na gazie chodzi lepiej niż na benzynie... ale już walczę z tym z pomocą kolegów z forum. Nie jest tutaj winna sonda lambda. Też słyszałem że BRC nie zaleca montażu LPG właśnie przez wzgląd na katalizator. Jednak w Qashqai z tym silnikiem montują instalację LPG z powodzeniem. Tam jest silnik lekko zmodyfikowany z innymi wtryskiwaczami, a poza tym to ta sama konstrukcja. Póki co nie mam z LPG problemów i mam nadzieję że tak pozostanie... Możliwe problemy w przyszłości to wypalanie się zaworów wydechowych (mam nadzieję że przy przeglądach co 10 tys. tego uniknę - nie jeżdzić na ubogiej mieszance) oraz problemy z katalizatorem (tutaj się wypowiem jak zrobię conajmniej 60 tys.). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Witam jak tam instalacja LPG u kolegi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.