senegal_rulez Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Witam, moja Almera od pewnego czasu borykała sie z problemem zamykania bagaznika z centalnego zaskakującego raz na jakiś czas ( po wielu próbach) . W końcu bagaznik zupełnie przestał się otwierać/zamykać z centralnego. Za szczeście za wczasu rozkrecilem plastiki w klapie, żeby mieć jakiś dostęp do tego zamka. Myslałem że jest to wina siłownika, jednak po wykreceniu siłownika i podpięciu go pod 12v wszystko działa, natomiast w kablach które oryginalnie zasilały siłownik nie ma napięcia. Wnioskuje że kable te się gdzieś po prostu przetarły ( pomóc mogło to że Almera jest po kolizji, wlasnie od strony bagaznika) W związku z tym kieruje następujące pytanie: - w którym miejscu znajduje się w tym aucie sterownik centralnego zamka i jak wygląda jego schemat abym mógł pociągnąć nowe kable do siłownika z tyłu? Lub ewentualnie - czy da się w domowych warunkach sprawdzić w którym miejscu kabel mógł się przetrzeć ( uzyskałem dostęp tylko do miejsca gdzie wiązka kabli wchodzi do klapy bagażnika. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Sterownik centralnego, jest między innymi w module komfortu. Klapa-karoseria, to w tym właśnie miejscu najczęściej kable się urywają, przecierają, pękają a i często się zdarza, że izolacja cała a przewód przerwany w środku. Po kolorze kabla od zamka musisz po kolei np. co 10 cm sprwadzać napięcie na kablu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terrano1 Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Na bank popękane przewody w przelotce tylnej klapy.Zdejmij gumę tak ,żeby kable były widoczne i szczypcami ciągnij po kolei jeżeli są poprzerywane poprostu zostanie Ci w ręce uszkodzony przewód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.