Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

FIltr paliwa Nissan Almera Tino 2.2

MIRO35
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mirek9: Isuzu to zaleca

a trzeba zachować rozsądek - ostatnio wyjeździłem prawie do rezerwy, więc para wodna była - dlatego przed tankowaniem zalałem 0,5L denaturatu i zatankowałem do pełna - w tej proporcji wysuszeniem nie ma co się przejmować, a wodę na pewno "wyssie"

• 1 rok później...

jak chcesz to kup na  jesień filtr i woź go w bagazniku bo w zime to nie znasz dnia ani godziny 

powiem ci ze raz mi zamarzł w wigilie sklepy zamkniete a mialem troche poodwiedzac wiec szybkio wykrecalem ogrzewanie i plukanka na tydzien pomoglo tylko ze zdazylem juz zakupic nowy :)

Nowy już mam od tamtego roku i chyba tak prewencyjnie na jesień jak piszesz go wymienię dla spokoju:-)

Staram się lać lepsze paliwo bo ostatnio zmuszony byłem na lukojlu i porażka była!

Teraz leje taką On ff i jest super stacja o nazwie Krab!

Za dwa tygodnie trasa Śląsk-Roztocze to się Bestja trochę przegoni:-)

Edytowane przez sigma3

producent zaleca co 60tys, ja wymieniłem raz przed zimą, a drugi po 1,5roku (ok 30tys km)

jaki? Mann, Knecht, Filtron (wbrew pozorom robią dobre)

wiadomo, że warto częściej:

1) filtr paliwa posiada coś takiego jak zawór przelewowy - gdy filtr nie jest w stanie przepuścić wystarczającej ilości paliwa (gdyż jest brudny) to część podaje bez filtracji!

2) jeśli posiadasz wersję z czujnikiem, to nie masz zaworu do spuszczania kondensatu - wtedy zimą może zamarznąć woda w filtrze.

Mam zawór taki tam na dole ale czy bym go odkręcił to nie wiem bo dojście kiepskie-pytałem gościa u nas od wymiany olejów i wogóle filtrów to mi nie chciał wymieniać bo za dużo roboty z tym paliwa. A z tym zaworem to nie wiedziałem-w olejowym to wiem ale paliwa?

Dzięki za informacje!

w instrukcji masz opisane spuszczanie kondensatu, ale!

są 2 wersje filtra - ja mam auto z Włoch, więc mam czujnik paliwa, auta na północ europy miały zawór do spuszczania wody..

Jak nie wystają kable, to możesz spuścić kondensat przed mrozami :D

buring tez mam kable czujnik i mam rowniez zaworek do spuszczania nie uzywam lecz wymieniam filtr

tak wogole im mniej jedzisz to tym bardziej wymienic filt gdzyz mozesz nie zjezdzic letniego paliwa w baku, dlatego tez dobrze wymieniać go przynajmniej po drugim tankowaniu zimowej ropy lub odpowiedznio wczesniej lac zimowke

ale wiadomo roznie w zyciu bywa :) powodzenia a teraz cieszmy sie namiastka wakacji

Ja u siebie mam założony filtr HARTH+BUSS JAKOPARTS , nr.kat. J1331033, jest z zaworkiem na dole i nie mam u siebie akurat żadnej kostki-złączki czy czujnika.

Raz na dwa m-ce odkręcam zaworek. Dojście jest, ale rączkę trzeba włożyć pionowo wzdłuż filtra a potem nadgarstek i palce "wygiąć" w stronę podszybia i odkręcać zaworek-koreczek.

Problem jest w tym iż trzeba uważać i dobrze trzymać zaworek, gdyż nieczystości i część ropki wypływają praktycznie po całkowitym odkręceniu zaworka, więc aby zaworek nam nie wypadł.

Prócz tego leję "lepsze" paliwo, a jeśli już, to co drugie tankowanie to na pewno.

Zawsze tankuję do pełna, a zimą tym bardziej - chodzi o skraplanie się paliwa /na koniec m-ca robię rozliczenia/ (strona Motostat.pl). Używam również od czasu do czasu STP do wytrącenia wody w paliwie.

Dla niektórych może wydawać się to dziwne i że jest to droższe, lecz wiem że "lepsza" droższa ropa o np. 10 gr - to jest 1 zł na 10l. Natomiast na 60l, to tylko 6 zł...... a ile kosztuje naprawa-regeneracja pompy?!?!?!?

I tutaj właśnie należy się zastanowić co ile jest warte i na czym zaoszczędzimy.

Przecież silniki są też takie same w Almerze jak i w Tino.

Szkoda tylko iż osoba zakładająca temat się nie wypowiada, a tym bardziej nie zrobiła tego co jest wymagane - brak uzupełnionego profilu.

Nie wiemy nawet o jakim silniku tutaj mówimy, więc dalsza kontynuacja chyba Panowie jest zbędna. Tak mi się wydaje, ale zawsze się mogę mylić.

masz racje miteg9 ale z ciekawosci sprawdzilem jakie filtry idą do n16 i tino okazało sie ze wzystkie z tino pasuja do n16 i nie tylko pasuja do wiekszosci dizlowskich silnikow nissana. bo mi  sie cos kojarzyło ze do p10 2.0d taki sam kupowałem.

i tak samo wiekszosc mialy wersje z czujnikiem i bez, w primerce p10 mialem nawet od tego kontrolke wody w filtrze

Edytowane przez jacek22

Tak trochę z innej beczki a raczej dystrybutora-czy leje ktoś takie paliwe ON FF?

Moja bestja gna na min jak młody bóg!

I tu pytanie czy nie jest tam lany jakiś dodatkowy specyfik,który może coś uszkodzić?

Jak lałem te lepsze na markowych stacjach to takiego efektu nie było.

A stacja nazywa się krab:-)