Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

D22 kontra akcyza i urzad celny

Krystian_Nesta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie!

Krótko postaram sie opisac problem:

po prawie 5latach odezwala sie sluzba celne i chce zemnie sciagnac akcyze plus odsteki za mojego pickup-a D22 rocznik 2000. Probuja mi udowodnic ze moj pojazd jest osobowka i powinienem zaplacic akcyze plus odsetki za 5 lat.

Mam bardzo malo czasu gdyz termin odwolania sie o tej decyzji w poniedzialek uplywa dlatego rowniez tutaj szukam wsparcia, lub osob ktore przechodzily podobne przeboje i moga cos powiedziec w tej sprawie.

Pomocna tez była by np homologacja od nissana lub inne sensowne dokumenty. Sam wystapila o taka homologacje lub tzw "przypisanie pojazdu" ale czekam juz 3tydzien na odpowiedz...

Moja wersja to D22 z 2000 roku , kabina podwojna czyli 4drzwi 5osobowy.

silnik 2,5 tdi 103km.

Niemal rozpaczliwie prosze o pomoc!

Pozdrawiam

Krystian

Wszedzie mam wpisane samochód cieżarowy. Mam równiez Vat-25 i Vat-3. Ale dla urzedu celnego to jest nieistotne. Mowia ze maja swoje przepisy ktore sa inne i wedlug nich moj Pickup jest bardziej osobowka poniewaz dlugosc przestrzeni ładunkowej nie stanowi co najmniej 50% rozstawu osi!?!. Brakuje mi ok 4cm.

Sprawdz swoje VAT-y, może tam jest problem. Generalnie masz odzielną przestrzeń to transportu, producent przwiduje również transport na otwartej klapie -> przewóz dwóch palet, musi być klapa otwarta, dla wersji pięciosobowej. Otwarta klapa zwiększa przestrzeń i jest to przestrzeń na ładunek.

Ścigali o to Toyotę, teraz pewnie całą resztę. Od tak z automatu...

• 3 miesiące temu...

Po kilku miesiecznym nie odwiedzaniu forum, powracam ale z kiepskimi wiadomosciami.

Urząd Celny z mojego pickup-a zrobil osobowke, wedlug nich brakuje mi 45mm długości paki.

Sprawa przegrana;(

ps. Teraz bez kasy jakims cudem musze przystąpić do remontu mojej D22 na który czeka z utęsknieniem.

• 4 tygodnie później...

Paranoja... Ale pomiaru dokonano z otwartą paką ?

Auto typowo użytkowe, sztywny most na resorach z ładownością tony jest osobówką... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...