Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Przednie reflektory - pytanie

pbobbe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie dotyczące prawidłowości ułożenia żarówek w leflektorach.

Poniżej fotka jakie i gdzie mam światła. Czy jest to dobrze czy ktoś coś nagiął.

1. Drogowe (długie)

2. Pozycyjne

3. Soczewka - mijania.

Podczas jazdy w dzień i w nocy nie używając długich świecą mi się 2 i 3.

re.jpg

Dzięki za odpowiedź.

Parę razy mi zaświecili z naprzeciwka ale Policmajstrów nie było więc myślałem że coś ktoś namieszał.

widzę dogłebnie poznajesz almę :D

Trzeba :) Tak jak rozmawialiśmy - córka ponad wszystko. Jako że wożę swoje dziecko to muszę wozić bezpiecznie.

znając Twoje przeboje z tym autem to podjechał bym ustawić światła :) mówiłem, że tam też coś jest nei tak :D

Nie ma regulacji. Sprzęt mam w garażu..... teścia . stary ale jest. Mam nadzieję że reaktywujemy :) Jak nie to na przyszły tydzień cisnę do diagnosty... Się ustawi.

Knefel do regulacji jest ale kręcenie nic nie daje. Jutro będę to dogłębnie sprawdzał. Tak samo alarm - bo ponoć jest przycisk reset o którym nikt nic nie wie :) Wtyki na necie sprawdziłem - teraz tylko po kabelku przejść i znajdę.... nie poddam się :)

regulacja jest na silniczku. Masz tam śrubę

Regulację mam po lewej stronie kierownicy (pokrętło) Jako że te pokrętło nie działa gdzie jest umiejscowiony silniczek i ta śrubka?

Regulację mam po lewej stronie kierownicy (pokrętło) Jako że te pokrętło nie działa gdzie jest umiejscowiony silniczek i ta śrubka?

i to jest kolejna sprawa o której mówiłem :) nie masz silniczków do regulacji, bo Ci panowie z komisu za...................

.... za...................

...jumali.....

Ja to odtworzę, ja to zrobię aby to działało...Nie poddam się....

Meritum - kupujesz w komisie..... masz wydatki....Zostawiasz w komisie swoją krwawicę i ............. no comments....

Wstawiłem fotki do postu Zobacz może tylko powyłaziły Ja tam miałem u siebie

tam włąśnie nie ma tego :D

Jutro masz odpowiedź bo teraz to już noc - ale szacun za foty które pomogą w ustaleniu problemu.

Ale te regulatory są montowane fabrycznie. Tzn. mam na myśli, iż jeżeli silniczek chodzi prawidłowo, to nie ma możliwości aby światła "poszły" za wysoko i oślepiały nadjeżdżających z przeciwka /nawet jeśli nie ma silniczka/. Może być np. źle umocowany przód pas, błotnik po "dzwonie", to wtedy mogą świecić inaczej.

A to białe pokrętło to jest tylko do regulacji poziomej obu świateł /mijania, drogowe/ - czyli do osi jezdni i pobocze.

PS.....dodaję teraz.

Widzę, że ktoś nie jest dobrze rozeznany w budowie teraźniejszych reflektorów, soczewek, luster i kloszy. Natomiast myśli jeszcze kategoriami Polonezów, Wartburgów, Syrenek itd.

Co prawda są jeszcze dwie możliwości aby światła świeciły źle...

- źle włożona żarówka /odwrócona o 180 stopni/

- źle założone zabezpieczenie - "drucik" czyli żarówka zabezpieczona jest tylko jednym "wąsem" i przekrzywiła żarówkę w pionie.

Też zrobiłem ten błąd, lecz mi żaróweczka świeciła tuż przed samochodem.

Wygląda to tak:

Światła świecą dobrze, tzn. nie oślepiają i są dobrze ustawione. Silniczków nie ma. W miejscu gdzie powinny być silniczki ( fota and_pec) są białe dyngs bajery do kręcenia ręcznego.

No to teraz się zastanów??????

W poście #3 piszesz, że Ci mrugają z nad przeciwka.

I tutaj nie zgodzę się i nie mogę się zgodzić z całoścoiwą wypowiedzi and_pec - cyt....."regulacja jest na silniczku. Masz tam białą śrubę na ampul "

No to teraz się zastanów??????

W poście #3 piszesz, że Ci mrugają z nad przeciwka.

Może są takie same fachowcy od świateł jak ja i myślą że soczewka to długie. A że świecą dobrze - zostało to sprawdzone u znajomego diagnosty. Zastanawiam się kiedy to było.... dziś :)

I tutaj nie zgodzę się i nie mogę się zgodzić z całoścoiwą wypowiedzi and_pec - cyt....."regulacja jest na silniczku. Masz tam białą śrubę na ampul "

Tak jak napisałem - są białe plastikowe pokrętła którymi mogę kręcić. Zastanawiam się kiedy to sprawdziłem.....o, dziś z diagnostą. Tak poza tematem - jak czegoś nie sprawdzę dotykowo, organoleptycznie, osobiście czy jak to tam zwą to się nie zastanawiam tylko sprawdzam :)

Pozdrawiam

Uśmieszków dużo, wypowiedzi cytowanych też, ale ja nic z tego nie rozumię. Sorki....niewiem.gif

To że soczewka, to nic nie znaczy, gdyż może być żarówka Xenon do tego co nie trzeba, lub na odwrót.

Piszesz, że masz białe pokrętła którymi kręcisz.... a ja się zapytam? - co wykręciłeś - co zaobserwowaleś?hmm.gif

....Uśmieszków dużo, wypowiedzi cytowanych też, ale ja nic z tego nie rozumię. Sorki....niewiem.gif

Jako ekspertowi znów napiszę....

cytat: "...Może są takie same fachowcy od świateł jak ja i myślą że soczewka to długie. A że świecą dobrze - zostało to sprawdzone u znajomego diagnosty. Zastanawiam się kiedy to było.... dziś :)..."

dwa:

cytuję:"..Piszesz, że masz białe pokrętła którymi kręcisz.... a ja się zapytam? - co wykręciłeś - co zaobserwowaleś?hmm.gif .."

Sorki fachowiec ale czytaj ze zrozumieniem............ bo już nie wiem co odpisać... Albo jestem głupem albo ktoś na siłę chce ze mnie chce zrobić głupa....

Jeszcze raz powtórzę. Post #1 i jego dane są prawidłowe /i tak jest też u mnie/, ale co dało kręcenie białym pokrętłem???

Czy światła mijania, jak i drogowe nie przesuwały się w poziomie??? Bo tylko tak powinny!!!

Jest jeszcze inne wyjście - masz lampy xenony, lecz nie masz poziomowania.....a to już źle.

No dobra, godzina późna więc idę sleeping_2.gif a odpiszę lub popiszemy jutro lub na PW.

Pozdrowionka.

W sumie przy tym aucie czesto bywa, ze ludzie mysla, ze jedziemy na dlugich. Ja mam swiatla ustawione idealnie (miesiac temu podbijany przeglad i sprawdzane byly) i tez bywa, ze gdzies na bocznych drogach mi zalaczy ktos dlugie (rewanzuje sie :devil:). Mam zwykle zarowki, nie zadne niebieskie. Sprawdz moze, czy od spodu Ci sie sztywno reflektor trzyma, bo moze nie ma lub poodczepialy sie/popekaly kostki mocujace go do listwy i na wybojach sie telepie i migasz.