Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana elektroniki LPG na nową

pbobbe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ja nie tyle pomagałem co trochę to pozmienialiśmy, jak by trzeba było robić, to tylko od nowa, z wywaleniem kolektora,

Mały filmik po kalibracji i zebraniu map. Suwak po lewej musiałem tak podnieść bo mi nie chciał jechać na gazie.

Pod linkiem plik z osc:

http://www.skodafavo...pl/almera/1.rar

Co do sondy - jutro sprawdzam obydwie na szpilkę i przewody od sondy. One muszą działać :)

http://www.youtube.com/watch?v=HGvVBhy_YF0

podnieś ciśnienie na redkui od nowa kalibracja i w trasę :D nei ma łatwo :D wolne ustawiłeś jak rozmawialiśmy?? jak wtedy był suwak ????

który kabel podłączyłeś do sondy?? bo nawet na chwilę drgneła :D obroty nie zanikają??? a i podnieś temperaturę przełączania, bo przy tych wtryskach będzie telepało w zimne dni, po jakimś czasie

to przecież dale sie nie stroi ,,,sonda stoi zobacz jak czasy na wolnych latają od 3,1 3,6 o dalej 0 albo nie podpięta i nie widać oscylacji (i tak chyba jest )

bo jakby nic nie dostrajał to by na gazie nie chciało smigać ,,,

to ewidętnie dysze albo ciśnienie do rozwiercenia osobiście był bym za dyszą niż ciśnieniem ,,,

Wolne obroty ustawiłem tak jak żeśmy rozmawiali - napięcie na 2,31 (wypadkowa 1.26 i 3.36) i już nie zrzuca go z obrotów.

Suwak był na 1.0.

Do sondy podłączyłem ten fioletowy kabel.

....

bo jakby nic nie dostrajał to by na gazie nie chciało smigać ,,,

.....

Właśnie. Dopiero po przesunięciu suwaka zaczął gadać na gazie i normalnie jechać.

No to mam jutro troszku do roboty :)

Mam taki plan:

1. Przegląd sondy - czyszczenie styków itp.

2. Jak nie zadziała wlutuję szaro fioletowy i sprawdzę czy zadziała.

3. Podnieść ciśnienie w reduktorze i kalibracja.

To narazie tyle:)

DINO - wspominałeś o zmianie dysz w kolektorze - wykręcenie starych, zakorkowanie dziur po starych i wywiercenie nowych otworów. Jakie mam dysze zakupić bo jak dalej będą takie jaja :) to zmieniłbym położenie dysz w kolektorze tak jak sugerowałeś.

ad.1 zrób tak jak rozmawialiśmy, tylko na PB nie LPG

ad2. OK

ad3. lub rozwiercić dysze

jak się zdecydujesz na zmianę to powiedz, załatwię BARAKUDY poniżej 70zł i wkrętki w kolektor

@Tofu, tam siedzie teraz RV :D :D :D

dysze możesz dać stare przy takiej mocy wystarczy 3mm w środku ew dać większe

gwintownik 6mm a otwór chyba 5mm wiercę i gwintujesz na maxa ostatnio to robiłem wkrętarką bez zatrzymywania wyszło super sztywno ciężko się wkręca

tak czułem żę RV siedzi ,,,

i rozdzielacz romana bo w te adapterki coś nie wieże u kolego jest ok u mnie gdzieś coś dalej puszcza ,,,

Witam.

1.Styki sondy przeczyszczone. Po sprawdzaniu na igłę na mierniku pokazywało mi 0,02 do 0,05.

2. Zwiększyłem ciśnienie gazu na 1.3 i kalibracja przeszła bez problemu, nie gaśnie na gazie podczas kalibracji. Po zwiększeniu ciśnienia spadły czasy wtrysku gazu.

3. Wlutowałem drugi kabelek do sondy (oczywiście wylutowałem stary). Coś zaczeła pokazywać. Pod linkiem plik z osc po wlutowaniu drugiego kabelka.

http://skodafavorit.pl/almera/osc2.rar

czyli wygląda na to, ze sonda nie żyje, do tego posprawdzaj dokładnie wszystkie odmy wężyki, popsikaj plakiem, czy nei zmienia obrotów, bo MAP jest za wysoki, trzeba ogarnąć PB aby stroić LPG

powiedz mi jeszcze, czy dodawałeś gazu ??? bo jest dość dziwna sytuacja, masz zwiększone obroty powyżej 1300 a czasy jak na wolnych, znowu jak silnik ma wolne obroty to masz czasy powyżej 3ms

do tego 1 wtryskiwacz jakoś dziwnie skacze, posprawdzaj jeszcze układ zapłonowy

Witam.

Dodawałem gazu. Piszesz o wtrysku nr 2?

Wykasowałem mapy i zrobiłem na nowo.

Filmik poniżej.

Już mam dość :) Poddaję się na tydzień :) Zobaczę jak będzie jeździł :)

a posprawdzaj sondę tz masz 3 kable sygnałowy czarny i 2 białe grzałka -grzałka ma mieć swój opór czyli musu mieć przejście a zobacz czy któryć obwód biały nie łączy sie z czarnym bo skont masz te 2 Volty ?????????????

i pomijając RV to stawiam na sondę to ci daje czadu nic innego

druga sprawa to jakie masz dysze z pamięci to powinieneś oscylować w granicach 2,5 albo nawet więcej

Podłącz się pod OBD np. ELM'em i zobacz jakie masz wskazania na lambdzie. Jeśli oscyluje od 0V-1V to działa. Niewiem jak jest w TECH'u ale posprawdzaj w ustawieniach jaki masz ustawiony typ sondy lambda w fejsie.

Te wskazanie non stop 2V jest niemożliwe.

I zmień te wtryski bo nie widzę sensu zmiany kompa jak na tych śmietnikach Valteka jeździsz.

Edytowane przez krajesiak

masz rację ale właściciel o tym wie bo został na pewno do informowany przez Dino

dwa to jak kasę wywalił na techa to pewnie chce trosze prześmigać bo kasa sie sama nie produkuje

trzy to inwestycja w sonde nie udana ,,,

Witam.

Jeszczem chory ale musiałem dziś zejść do auta i zobaczyć co z sondami :)

Na chwilę obecną sonda nr.2 chyba zaczęła działać (sama). Na wolnych obrotach wachała się do 0,06v - przy dodawaniu gazu zaczyna falować do 0,93V.

Jutro jak się ogarnę postaram się zrobić porządek z nr.1

Pozdrawiam