Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

check engine zapala sie i gasnie...

yanik3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może ktoś podpowie co to może być ?

Check zapala się i po jakimś czasie gaśnie, potem znów się zapala.... ( żółty )

Był już wyjmowany silnik, wymienione panewki , pierścienie, rozrząd, sprzęgło, wszystkie uszczelki, filtry, olej, no  i katalizator. Taka mała akcja w ASO , po tym jak poprzednio się zapalił ten sam check...

Niestety poprawy nie ma...

Ach! 1.8 benzyna ,kombi ,lift..

Edytowane przez yanik3

Gość mirekg9

Jeśli jak to napisałeś..... Taka mała akcja w ASO , po tym jak poprzednio się zapalił ten sam check... to moja podpowiedź może być tylko jedna!!!!
Dzwonić do ASO z domaganiem się o odholowanie samochodu do ASO /oczywiście na ich koszt w ramach gwarancji/, gdyż ponownie zapaliła się kontrolka, a nie chcesz aby później ASO Ci zarzuciło, że to Twoja wina i Ty uszkodziłeś pojazd, gdyż jeździłeś pomimo zapalonej kontrolki.
Samochód oddałeś do naprawy właśnie na problem zapalającej się kontrolki. Za usługę zapłaciłeś, której nadal nie wykonano!!!!! A samochód Ci oddali.
Na ten czas możesz rządać samochodu zastępczego, gdyż firma sobie nie radzi z zaistniałą usterką. Oczywiście samochodu zastępczego nie musisz brać - to tak dla postrachu.

Chodzi tylko o to, abyś miał wszystko na papierze. Płaciłeś /i to pewnie dużo/ ale poprawy nie ma. Więc za co płaciłeś??? Żądasz poprawy i korzystasz z gwarancji na co masz oczywiście fakturę. Jednocześnie informujesz ich o wszystkim na piśmie, pisząc je w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, celem przesłania jednego do Centrali Nissana.
Czy będziesz wysyłał, czy też nie, to już Twoja sprawa, ale ja bym im nie odpuścił, a papierami i chęcią wysłania ich do Centrali, to ASO w Bydgoszczy bym postraszył.

Nie wiadomo co w serwisie robili - spiep....li, tam są niby mądre glowy i z komputerami.

I tak dla ścisłości - o jaki samochód jeszcze Ci chodzi? W profilu masz co innego a na końcu postu piszesz też coś innego.

Edytowane przez mirekg9

nie trzeba wizyty w Aso zeby domagac sie swoich praw...ja jak oddaje auto do zaufanego mechanika a z autem pozniej cos sie dzieje i skoro zaplacilem za usluge remontu silnika a pozniej cos jest nie teges to czemu mam ponosic koszty 2 raz skoro juz to bylo robione i problem powrocil....nie znajomosc prawa szkodzi :)

Gość mirekg9

Może za szybko myślę? Jak nie trzeba? To skąd ASO niby będzie wiedziało, że z samochodem nadal jest coś nie tak? Jak im nie zgłosisz, to się nie dowiedzą.

Oczywiście, obaj nie wiemy, czy ten samochód jest już u kolegi i nim jeździ, jak długo po remoncie itd., ale myślę, że nam odpowie, oraz, że zna swoje prawa i im nie popuści. A tym samym nie będzie płacił po raz drugi - ale to chyba logiczne.

mirek nie chodzi mi o to ze serwis ma wiedziec ze auto mu zdechlo tylko chodzi o to ze nawet jak pojedziesz do pierwszego lepszego warsztatu robic np uklad hamulcowy placisz np 500zl za robocizne a po miesiacu znowu masz problem z ukladem hamulcowym to masz prawo jechac i zglosic problemy ktore musza byc usuniete bezplatnie

Gość mirekg9

Też to mam na myśli, ale wziąłem sobie do przeanalizowania początek Twojego postu .....nie trzeba wizyty w Aso zeby domagac sie swoich praw... jak nie pojedzie to nic nie załatwi.

to napewno,...jest na TVN Turbo program "Turbo kamera" tam przedstawiaja z jakimi chorymi sytuacjami spotykaja sie polacy z ASO roznych marek....czasami jak go ogladam to zastanawiam sie czy jest sens kupowac nowe auto z salonu jak z uzywanym autem czlowiek ma mniej problemow niz z nowym

Edytowane przez devon00

W ASO, sprawdzili samochód, skasowali check, zrobili diagnostykę silnika, na kompie brak błędów i samochód oddali , po przejechaniu 600Km znowu zapalił się check, po 5 km zgasł, teraz znowu się zapalił... ręce opadają... Powiedzieli ze moze to byc objaw padajacej sondy ...

Sęk w tym, że słyszałem ze takie objawy mogą też być od przytkanego wydechu, lub katalizatora...  Kata już wymieniłem...

Dokładnie chodzi o 1.8 Benzyna kombi lift, mam obecnie 2 primki P12,  trzecią - diesla już pożegnałem ... Może to jakieś zboczenie ,   to już piąta P12 :) ale z żadną nie miałem tyle kłopotu co z ostatnią...

możesz mi podać przybliżony koszt ? jedną czy więcej wymieniałeś ?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

dzięki,  na dniach odstawiam do serwisu :)

obyło się bez wymiany, przerwany przewód masowy od sondy lambda....

• 3 tygodnie później...

nie wiem, primka , nadal stoi w serwisie, wywalili silnik zeby wymienic jakis popychacz...

Na pierwszej, kupiłem jednak nową za 309pln bosch, teraz wróciło wsio do normy, i spalanie w mieście 8,4L :)

Cale szczęście że te po lifcie mają tylko 2 sondy :)