ron5 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Witam,co ile ma sens wymienianie oleju i filtrów paliwa i powietrza w Navarze eksploatowanej w miejskich warunkach? Co 30 tys czy co roku ?.Z gory dzięki za opinie,pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bravo_ Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Olej, filtr oleju i filtr paliwa wymieniaj co 15kkm. Filtr powietrza zależy w jakim jest stanie, podobnie kabinowe. Ja wymieniam wszystkie filtry i olej co 15kkm, czyli w moim przypadku co roku. A wymiana co 30kkm to jest zalecana przez Nissana, ale sami mechanicy i to nawet ci z ASO mowią, że jest to zbyt rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ron5 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Dziękuję,tak zrobię.15 tys to u mnie też rok więc tak będę wymieniał.Mam jeszcze prośbę-jaki i ile litrów oleju do d 40,mam kupić? I jakiego producenta filtry paliwa,powietrza i kabinowy?Auto jest po gwarancji więc chodzi o zamienniki.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Oleju wchodzi do silnika 6,5 l - 5W30. Filtr paliwa i oleju stosuję MAN. Powietrza Filtron . A kabinowy najtańszy za 25 zł JC Premium , który wymieniam raz na 3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bravo_ Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 A masz DPF? Bo do silników z tym filtrem stosuje się olej 5w40. Jeśli go nie masz, to 5w30. Ja DPF nie posiadam i stosuję Shell Helix Ultra Extra 5W-30 (2x4l). Choć przyznam też, że spotkałem się w internecie i z takim stwierdzeniem, że jest odwrotnie, czyli: jest DPF - 5w30, brak DPF - 5w40. Nawet na jakiejś stronie producenta olejów silnikowych, gdzie dobiera się olej po modelach auta, było tak napisane. W każdym razie ja mam w instrukcji napisane aby jeździć na 5w30 i taki też olej wybieram. Jeśli nie wiesz, czy masz DPF, zajrzyj tu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/70153-navara-d40-czy-jest-dpf/ A co do filtrów, polecam coś albo MANNa, jak to kolega wyżej napisał, albo KNECHTa, którego ja kupuję. Jeśli chodzi o filtry Knechta, to mogę nawet podać konkretne modele: filtr oleju KNECHT OC 236 filtr paliwa KNECHT KL 440/6 filtr powietrza KNECHT LX 1596 filtr kabinowy KNECHT LA 289 (x2) Na ostatni przegląd zamówiłem zestaw tych wszystkich filtrów za chyba 250 zł + przesyłka (allegro). Olej też kupuję przez allegro, od sprawdzonego i zaufanego sprzedawcy za 124 zł (62 zł za 4 litry) + przesyłka. Oleje nowe, z datą produkcji bodajże marzec 2013 (kupowałem w maju). Jeżeli kogoś zastanawia tak niska, podejrzana wręcz cena, to podpowiem tak: akcyza, zagranica, te sprawy. Konkretnych aukcji ani też sprzedawców z oczywistych względów podawał nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ron5 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Dzięki wielkie i pozdrawiam. Jeszcze pytanie- co sądzicie o tych filtrach: http://allegro.pl/nissan-navara-06-2-5-dci-filtry-zestaw-filtrow-i3319785298.html ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.