Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Grzejaca sie felga

Gość Teekno

Rekomendowane odpowiedzi

Jak juz wczesniej pisalem jestem swiezo upieczonym posiadaczem Almerki. Byla ostatnio u mechanika i m.in. byl regenerowany tylny lewy zacisk. Dokladniej reczny nie trzymal. Gdy odebralem auto od mechanika po kilkunasto minutowej jezdzie po miescie felga mocno sie nagrzala aklocka hamulcowego lekko sie kopcilo. Na drugi dzien mechanik kazal podstawic samochod. Jak juz jechalem do niego to usilnie hamowalem jak najwiecej aby sprawdzic, czy ponownie bedzie sie grzala. Ku mojemu zdziwieniu byla zimna. Mimo to mechanik rozebral zacisk, przesmarowal i zlozyl ponownie oraz wymienil sprezynke od recznego. Tlumaczyl, ze wszystko jest ok. Jezdzilem nastepnie po miescie kilka razy i faktycznie bylo ok. Teraz przyszlo mi zrobic 50 km i po dojechaniu na miejsce felga byla ciepla, nie goraca jak poprzednio ale ciepla. Na trasie wyprobowalem sobie hamowanie ze 100 km/h do zera. Czy w wyniku tego moglo ponownie dojsc do jakiegos malego zaklinowania tego zacisku czy cos podobnego?

Napisaleś że ...po dojechaniu na miejsce felga byla ciepla, nie goraca jak poprzednio ale ciepla... Nie piszesz nic na temat, czy drugie koło było w tym samym stopniu ciepłe. Czy były róznice w temparaturze. 

Trzeba pamiętać że gdy jest tarcie, to musi być i temperatura. Przy ostatnich 40 stopniowych temperaturach to miałem wszystkie koła ciepłe, ale to już wskutek nagrzania ogumienia a następnie felgi.

Uścislając to owszem, felga była wyraźnie cieplejsza od pozostałych. Po mieście jak jeżdżę to nie grzeje się w ogóle. Natomiast na trasie owszem. Po jutrze dokładniej zweryfikuję swoją tezę ponieważ będę miał do zrobienia 200 km. 

P.S. 

Czy Wasze felgi grzeją się na trasie i czy w ogóle powinna być ciepła felga po przejechaniu powiedzmy 100 - 200 km bez nadmiernego hamowania.

Felgi powinny być zimne nawet po trasie, a przynajmniej u mnie są. Przerabiałem ostatnio temat zapieczonych hamulców z tyłu i od czasu ogarnięcia mam zimny przód/tył po trasach 300+ km. Sprawdzałem parę razy.

Poszukaj na forum bo gdzies jest temat gdzie zregenerowal ktos zaciski. Nie mowie tu o smarowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...