Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana oleju w automacie

micho196
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Im częściej wymieniamy olej w silniku i skrzyni tym lepiej...

Zwłaszcza w automacie gdzie jest cała masa tarczek sprzęgłowych celulozowych...

Ja planuję wymianę od dobrych 3 miesięcy i tak schodzi i schodzi i schodzi.

Samemu jednak mam obawy przed takim majstrowaniem. Z Coobciem nie udało się dopasować jak akurat byłem w W-wie i teraz nie wiem czy zaufać jakiemuś warsztatowi co to niby zajmuje się automatami, planować jeszcze jedną próbę odwiedzin Coobcio-garage czy gdzie uderzyć.

Jakiś pomysł? :)

Coobcio wiem, że częściej to lepiej dla silnika czy A/T ale nie popadajmy w skrajności

wymieniałbyś w A/T poniżej 15kkm?  (wiem, że spuszczasz część oleju przy wymianie oleju w silniku)

jeżeli tak to Zetka ma tarczki nie celulozowe a papierowe

Przy okazji wymiania silnika w 370Z co miała od nowosci 26 tys km to przy okazji wymieniłem olej w automacie - olej stan tragiczny, czarny...

Fakt że auto dość intetnsywnie eksploatowane...

Edytowane przez Coobcio

Przy AT olej ma kluczowe znaczenie bo to podstawa dzialania skrzyni wiec nie ma co sie zastanawiac. Zalecana w 350Z jest chyba wymiana co 50-60 tys. Ja napewno go wymienie najpozniej po 30 tys.

Edytowane przez Bydle

Z to nie mój pierwszy samochód z A/T (mam automaty chyba od 10 lat)

kilka lat temu sprzedałem auto po 300kkm z wymianą co 100kkm w skrzyni i zero objawów zużycia (wiem że Zetka to inny samochód i trochę większe obciążenia)

na forum USA czytałem o czarnym oleju podczas wymiany po 20tys mil ale tamto auto miało 15 dni na torze (moja jeszcze nie była nawet blisko toru)

Bydle, nie ma zalecanego okresu wymiany oleju w A/T w Zet  (przynajmniej w 370Z)

Edytowane przez Gość

Wlasnie apropo wymiany co jakis czas to tez masz racje bo olej tez ulega starzeniu po jakims czasie. Z to tez nie jest moj pierwszy AT bo wczesniej mialem 4 auta z AT i zawsze kluczowy do prawidlowego dzialania byl olej.

W instrukcji Hayensa od 350Z napisane jest że obowiązkowa wymiana oleju co 60 tyś km...

W 370Z nawet częściej bym zmieniał, dużo bardziej te skrzynie się grzeją...

• 4 lata później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Głupie pytanie, ale czy oleje w skrzyni AT różnych producentów można mieszac? Tzn, mam na myśli oleje o takiej samej specyfikacji (OEM olej AT i Ravenol ATF Type J2/S)? Innymi słowy czy mogę zrobić wymianę statyczną i do skrzyni zalanej wczesniej OEMowym olejem lać Ravenola?

W nissanach standardowo jest chyba Matic S  , jak zmieniasz na inny to najbezpieczniej jest wykonać wymiane dynamiczną

Ja nie ryzykowałbym mieszania

Edytowane przez Maxx370
  • Thanks 1