X-Johny Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Przeczytałem wątek, osłonka pod silnik wygląda super - gratuluję pomysłu. Też na wiosnę chyba powalczę z tematem. Jeszcze gdyby do 500 zł zjechać z ceną byłoby całkiem rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 gratuluje trzymałem kciuki za ten projekt - dobrze, że są ludzie, którzy coś jeszcze robią a nie tylko piszą... Kolego Michał - a dałbyś radę chociaż w przybliżeniu zwymiarować ta blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał X-trail Opublikowano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Witam Jak wrócę po Nowym Roku to spróbuje to jakoś pomierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekm Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Ta osłona to wszystko jedno czy do diesla czy benzyniaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał X-trail Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam Jak spód masz taki jak na tym zdjęciu to wszystko powinno pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 korci mnie.... muszę poszukać kawałka blachy... a jutro jak będzie ciepło to zmierzę spód auta. DO MODERATORA: Proszę o zmianę nazwy tego tematu na: " Osłona silnika/skrzyni biegów T30" , bo i tak 90% postów nie dotyczy osłony maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał X-trail Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Witam Jak potrafiłem tak pomierzyłem,w razie niejasności pytać.Te 4 kropki to są otwory do przykręcenia blachy z przodu auta(rozstaw dziur na osłonie mierząc od lewej strony 6, 19.5 , 57 , 67.5).Potrzebny jest arkusz blachy 90x100 cm. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Michał X-trail 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 ekstra! super robota, dzięki, na pewno ktoś skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekcopper Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Witam ponownie i na wstępie wielkie sorry za brak odpowiedzi ale z przyczyn niezależnych ode mnie. Może ktoś już robił samemu z tego rysunku :-) Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 pewnie nie... ja się przymierzam, mam nawet już blachę, ale jeszcze się nie zabrałem- coś mi kapie, nie wiem gdzie, więc najpierw muszę zlikwidować wyciek zanim założę osłonę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekcopper Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 A blacha jaka? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoos Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Witam. Chciałem zapytać czy ktoś zamontował u siebie zwykła plastikową osłonę. Zależy mi na osłonięciu wózka i całej reszty od błota i syfu z pod kół. Mam trochę skorodowany wózek i chociaż w ten sposób chciałbym przedłużyć mu życie. Zastanawiam się tez nad paskiem folii przeźroczystej na masce. Czy ktoś już zastosował? Jak się sprawdza? Nie odkleja się na brzegach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinok Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Co myślicie o czymś takim do xtraila t31? Cena niska. Zawsze lepsza ochrona niż plastik. Oferta: Osłona silnika aluminiowa alu Nissan X-Trail 08-13 http://allegro.pl/showItem2.php?item=4867135716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Osłona jest w porządku ale osobiscie mam duże wątpliwości czy kiedy nią w coś sie mocno uderzy ,pociągnie,itp czy to wiele pomoże i czy przypadkiem nie bedzie wiecej szkód materialnych kiedy to samo stałoby sie bez niej? Swoje obawy mam po dokładnej przyjrzeniu gdzie i do czego mocowania jest ta osłona. To jest podobnie jak z montowaniem z przodu kangura.W przypadku mocnego uderzenia przodem auta ,kangur sam najcześciej jest przyczyna wiekszych szkód niz analogicznie przy takiej samej stłuczce bez niego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erdol Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Taka osłona nie pęknie na kawałki, tak jak plastykowa, przy natrafieniu na coś ostrego. Rozwiązanie nawet fajne pod warunkiem, że nie będzie zamocowana na plastikowe spinki, jak w przypadku oryginalnej osłony, i jest wykonana z dobrego materiału (są różne "aluminia"). O ile pamiętam, to oryginalna ma wzdłużne zagłębienia poprawiające sztywność, a tutaj ich brak przy tak dużej powierzchni, więc może hałasować. IMO, antypoślizgowy "wzorek" nie ułatwi wypychania auta, jak "siądzie" na silniku. Opcjonalna mata jest do wytłumienia hałasu? EDIT: Tu macie wersję "gniotsia nie łamiotsia" :http://www.maszynypolska.pl/product-pol-23865-85923865-Oslona-podwozia-STAL-Nissan-X-Trail-T31-oslona-pod-silnik-i-skrzynie-biegow-produkcja-w-latach-10-2007-silnik-wszystkie-.html Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Erdol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rupi Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) To i ja się dołożę do tematu. Jakieś dwa lata temu postanowiłem dorobić osłonę silnika (T30, 2002rok 2.2Di). Kupiłem ryflowana blachę aluminiowa, grubość chyba 3 min (może 4, a może 2 - nie pamiętam, ale mogę zmierzyć , mam gdzieś resztę w garażu). Złapałem za wyrzynarkę i do dzieła. Zajęło to około 4-5 godzin (mniej więcej tyle samo browarków ). Sporo dopasowywania, zdejmowania docinania i ponownie mocowania. Ciężko jest/było w warunkach domowych dokładnie wymierzyć. Mocowanie tylne jak w poprzednich mailach, kawałek blachy z gwintem wsadzonym w ramę i śruba od spodu. Przednie mocowanie wykorzystuje istniejące otwory/śruby. Po dwóch latach nadal spisuje się znakomicie, tutaj udostępniłem krótki filmik, wczoraj nagrany: https://drive.google.com/file/d/0BywHNMD7d9QyckV3OVRsZlQtRzQ/view?usp=sharing Może wrzucić temat blachy/osłony silnika do "HOW TO" ? rupi PS:wiem z silnika leci, jestem w trakcie uszczelniania. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez rupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi