komalo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Dowiedziałem się, że mam do wymiany sworzeń wahacza przedniego lewego (2.0, benzyna, rocznik 2008, przebieg 95 tys.). W ASO powiedzieli, że nie można wymienić samego sworznia i trzeba cały wahacz. Oryginalny ok. 1000 zł, zamiennik ok. 500 zł (+ robocizna). W nieautoryzowanym serwisie za zamiennik wahacza również chcą ok. 500 zł (+robocizna) Czy to prawda, że nie można wymienić samego sworznia? Czy koszt wahacza (oryginału/zamiennika) jest realny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Dowiedziałem się, że mam do wymiany sworzeń wahacza przedniego lewego (2.0, benzyna, rocznik 2008, przebieg 95 tys.). W ASO powiedzieli, że nie można wymienić samego sworznia i trzeba cały wahacz. Oryginalny ok. 1000 zł, zamiennik ok. 500 zł (+ robocizna). W nieautoryzowanym serwisie za zamiennik wahacza również chcą ok. 500 zł (+robocizna) Czy to prawda, że nie można wymienić samego sworznia? Czy koszt wahacza (oryginału/zamiennika) jest realny? Bzdura,można i są takowe.Choć by w inter carsie.Po kilkadziesiąt zł. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rahazomor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 82 pln, choćby tu: http://www.motointegrator.pl/szukaj/sworznie-wahaczy-11501/?vehicle=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalmiko Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ponoć dawniej występowało to w ASO jako jedna część (wahacz), teraz można kupić wahacz "na części" - info z ASO Japanmotors na Jasnogórskiej w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Przykładowe sworznie ( różne firmy i ceny)... i do różnej pojemności ... http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&typ=19883&wsk=O&gen=2462&msg=NISSAN%20QASHQAI%20(J10,%20JJ10)%201.6%20Sworze%F1%20wahacza¬itle=1&call=daj_tdGrupyS¬itle=1&wit=SKLEP&msg=NISSAN QASHQAI (J10, JJ10) 1.6 Sworzeń wahacza Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Skyller Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gogi87 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Dowiedziałem się, że mam do wymiany sworzeń wahacza przedniego lewego (2.0, benzyna, rocznik 2008, przebieg 95 tys.). Jakieś objawy towarzyszyły podczas jazdy? Słyszę czasem dziwne stukania właśnie z okolic przedniego lewego koła. Na autostradzie nic takiego niema miejsca, gorzej jest na miejskich drogach, na łatach asfaltu czy na studzienkach. Mój QQ również jest z 2008, 1.6 benzyna, 75 tyś przebiegu, może coś 'dolega' temu modelowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Jakieś objawy towarzyszyły podczas jazdy? Słyszę czasem dziwne stukania właśnie z okolic przedniego lewego koła. Na autostradzie nic takiego niema miejsca, gorzej jest na miejskich drogach, na łatach asfaltu czy na studzienkach. Mój QQ również jest z 2008, 1.6 benzyna, 75 tyś przebiegu, może coś 'dolega' temu modelowi. "Stukać" na takich nierównościach może np. : końcówka drążka kierowniczego lub łącznik stabilizatora.... do wymiany elementy ... Wizyta u dobrego mechanika i dowiesz się co konkretnie boli Twoje QQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaarolek1 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) jak się ma z kosztami wymiany takiego sworznia czy nie lepiej cały wahaczach wymienić? Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez kaarolek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks343 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Można wymienić sam sworzeń . U mnie był wymieniany . Objawów w sumie nie było, wybicie sworznia wyszło na przeglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 22.08.2016 o 20:50, areks343 napisał: Można wymienić sam sworzeń . U mnie był wymieniany . Objawów w sumie nie było, wybicie sworznia wyszło na przeglądzie. Jak to zrobiłeś, bo na tym filmiku widać jakby ori sworzeń był wprasowany w wahacz, także obawiam się, że trzeba zdemontować wahacz i zaprasować na nowo sworzeń na prasce, tak? Edytowane 16 Lipca 2019 przez monkahead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 10 godzin temu, monkahead napisał: także obawiam się, że trzeba zdemontować wahacz i zaprasować na nowo sworzeń na prasce, tak? Dobrze się obawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Całe wahacze są na necie po 93zł, sworzeń + komplet 2 tulei wychodzi drożej, no i nie trzeba nabijać. Kupował już ktoś sam wahacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitet Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Jeżeli nie będzie sprzedawany, to lepiej wymienić cały wahacz z tulejami i sworzniem. Po wybiciu i luzach sworznia za trochę czasu będzie problem z tylną tuleja wahacza. Kompletny wahacz (rozpoznawalnej firmy to około 300zł) Tanie podróbki mają swoje wymiarowania tuleji i trzeba mieć na uwadze to że wahacz jest elementem prowadzącym koło po drodze!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 15 godzin temu, monkahead napisał: Całe wahacze są na necie po 93zł, Drogo. Za 165 można kupić 2 sztuki! Lewy i prawy! To jest normalnie szok, zalew tanich części NTY z Chin. Bałbym się to w rękę wziąć z obawy, że się złamie i upadnie na stopę, a o zamontowaniu w samochodzie nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wlochaty Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Tak jak w jakimś temacie już pisałem wymieniałem rok temu wszystkie tuleje i sworzeń w wahaczu na tuleje firmy meyle hd i niestety ponieważ wahacz jest blaszany to podczas wyprasowywania sworznia otwór, który jest z wygiętej blachy delikatnie się powiększył i nowy sworzeń wszedł dość luźno przez co od początku miał luzy. Musiałem więc kupić nowy wahacz. Zdecydowałem się na firmę febi i jak na razie jest wszystko ok. W tym tygodniu zauważyłem że w drugim wahaczu jest zerwana tylna tuleja więc też kupiłem cały wahacz febi z tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/febi-wahacz-przod-pr-nissan-qashqai-w-wa-8339251109?snapshot=MjAxOS0wNy0yOVQxMjowNjowOC4zNDNaO2J1eWVyOzU0MTUyZjU2NzE5YzE3NzI0MGM5NjRjNzNkYzJmYjE0NDAwMTVmYWI1MjE3MDcwNzc0Y2RlYjY4NWE1ZmNkNGY%3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) @Wlochaty, przy jakim przebiegu wymieniałeś wahacze? Robiłeś zbieżność po każdej wymianie wahacza? FEBI nie jest jakąś super dobrą marką, także jeżeli Ci się dobrze sprawuje ten wahacz to OK. @cezzar1, no właśnie coś strasznie tanie te wahacze, też się zastanawiałem Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez monkahead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wlochaty Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Jeden wahacz wymieniałem przy 180tys a drugi przy 190tys przebiegu. Jak na razie jest wszystko ok. Po wymianie jednego wahacza nie robiłem zbieżności ale ostatnio wyciągałem też całą belkę (sanki) przedniego zawieszenia bo miałem w nich zerwaną jedną tuleje. Przy okazji wymieniem resztę tulei i zabezpieczyłem je przed rudą no i wymieniłem drugi wahacz i po tej operacji robiłem już zbieżność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Muszę już wymienić oba wahacze, jakiej firmy kupowaliście? Czy warto brać Febi lub coś podobnego? Najtańsze z markowych są chyba TRW, coś od około 340zł za sztukę. Ile płaciliście za montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasiat Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 U siebie wymieniałem na obydwie strony pełne wahacze, gdyż te gumy odeszły od wahaczy. Chyba wahacze były firmy FEBI ale głowy nie dam uciąć. Na poniższym foto stan tulei: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Wymieniłeś sam, czy płaciłeś? Ile? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasiat Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Wymieniłem sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wlochaty Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Ja za wymianę jednego wahacza płaciłem 50zł. Kupiłem firmy febi po 265zł na allegro i na razie przejechałem 13tys km i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Fajne macie ceny za wymianę, ja płacę 100zł od strony. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aghagh Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 W dniu 7.01.2020 o 23:18, Lasiat napisał: Wymieniłem sam Kolego czy przy wymianie wahacza jest konieczne odkręcenie łącznika stabilizatora i końcówki drążka kierowniczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Moim zdaniem nie musisz. Mnie mechanik zrzucał tarcze bo nie mógł wybić sworznia. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi