davit84q Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Cześć. Zaciekawił mnie temat intercoolera do almerki 2.2Di. Czytając posty na forach troche sie tym podjarałem i chcę taka modyfikacje przeprowadzić u siebie. Polepszenie osiągów jest nieznaczne i skórka jest niewarta wyprawki (czy jak sie to tam mówi ) ale z racji że lubie czasami podłubać przy samochodzie zaplanowałem przykrecić troche nowego aluminium pod machą zwiększając tym samym swoje libido. Wybór samego IC zostawie do momentu kiedy odkręcę zderzak i zobaczę ile mam miejsca i któredy można puścić rurki - wersja dołem nie zabardzo mnie przekonuje. Szkoda że nie odpalają sie foty sleepyhead z postu http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/17940-n16-intercooler-22-di/page-2 bo wtedy mógłbym przyjrzeć sie jak to dokładnie wygląda. Na necie znalazłem taki obrazek: i moje pytanie czy potraficie powidzieć mi z czego są te rurki i gdzie można takie dostać ? Nie chce spędzić tygodnia w garażu modząc coś na własną rekę ze skutkiem takim, że wstyd będzie otworzyć maskę - a te rozwiązanie nie dośc że jest estetycznie to jeszcze łatwe w montażu. Na myśl przychodzą mi wielowarstowe rurki kanalizacyjne na ogrzewanie podłogowe. Są elastyczne i zarazem na tyle trwarde by zachować swój kształt po dogięciu. Myslicie że sprawidzły by sie w samochodzie? Ktoś coś wie na ten temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlos90 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 a te rurki kanalizacyjne występują o średnicy 50mm? i pod wpływem ciśnienia nie rozszerzą się? lepiej kupić metalowe i wyspawać np ze stali aluminiowej, do tego kilka kolanek, łączników gumowych, obejmy gbs, i sam IC minimum 5-6stówek wyjdzie, a jak będziesz chciał nowy IC to i do tysiaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davit84q Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Tak wystepuja 50, wytrzymuja wysokie temp, cisnienie do 8 bar i sie nie rozszezaja. Spawanie odpada. Zeby zrobic to dobrze trzeba udac sie do fachowca a to ma byc budrzetowa inwestycja. Mozna samemu ale spawaczem nie jestem a chce uniknac smietnika pod maska. Taka pcv-alka ma same plusy, latwosc montazu -mozemy powyginac ja w dowolnych kierunkach, brak kolanek,lacznikow - ciagniemy ja od ic do turbo jednym kawalkiem no i estetyka to na czym tez mi zalezy. Pytanie tylko czy zda to egzamin przy ic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlos90 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 możesz przetestować, ja u siebie też budżetowo dołożyłem IC ale 6stówek pójdzie, znajomy spawa, a reszta to moja własna praca pokaż mi te rurki, jak to wygląda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davit84q Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 No to jest cos takiego: http://allegro.pl/ogrzewanie-podlogowe-rura-kan-therm-16x2-hit-cena-i4270977368.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 No to jest cos takiego: http://allegro.pl/ogrzewanie-podlogowe-rura-kan-therm-16x2-hit-cena-i4270977368.html Poszukaj w dziale X-Trail. Tam kolega Bartezm zmieniał IC oraz orurowanie. Dawał również fotki, wyceny i co od czego kupował. Ja teraz jakoś nie mogę tego znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.