Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny problem z szybami + dziwny alarm

walu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

przez niemal rok bylem bardzo zadowolony niezawnoscia mojej "Z" by, w tym tygodniu zaobserwowac co najmniej dwa niepokojace zachowania (byc moze sa zwiazane ze soba, nie wiem.. stad ten post).

Problem 1:

Od strony pasazera, po otwarciu przestala reagowac szyba (ani z klawiszy przy drzwiach) ani z kluczyka po zamknieciu. Poczytalem troche 350z-tech.com gdzie dowiedzialem sie, ze to podobno dosc powszechny problem z zabrudzonym komutatorem od silniczka mechanizmu. Na szczescie jakos problem ustal, ale srednia opcja zyc ze swiadomoscia, ze kiedys szyba moze sie nie zamknac (znajac zycie zdarzy sie to w najmniej oczekiwanym momencie :D). Mial ktos podobne doswiadczenia?? Zastanawiam sie czy warto bawic sie w czyszczenie czy lepiej wymienic te czesc.. 

Problem 2: (mega dziwne, nigdzie nie znalazlem)

Dzis rano jak zwykle wchodze do garazu, odblokowuje z kluczyka... a tu "Z" zaczyna pulsowac dlugimi i wydawac pulacyjny dzwiek klaksonem WTF? Nigdy czegos takiego nie mialem. Co najlepsze oczywiscie drzwi sie odblokowaly normalnie, nawet po wlozeniu kluczyka i odpaleniu ... efekt nie ustal. W przyplywie lekkiej paniki (5 rano, stawiam ze czesc sasiadow zostalo przebudzonych :D), zgasilem, zamknalem, uzbroilem. Cisza. Za drugim razem juz wszystko normlanie, ale nie mam kompletnie pomyslu co to moglo byc?! Bezpieczniki, jakies zwarcie? 

Dodam, ze nie byl to _typowy_ alarm (ktory wiem jak brzmi) tylko normalny klakson + drogowe swiatla. Ma ktos pomysl??

Dodam, ze niedawno niefartownie (przebywam we Wro) auto stalo pol dnia pod garazem kiedy padal ten slynny rzesisty deszcz, wiec moze to ma zwiazek ;/ 

pozdro i dzieki z gory za kazde sugestie

co do silniczka to go wyczyść z tego czarnego syfu w środku chyba ,że to co innego jest problemem

ja po tym deszczu we wrocku miałem też problem z szybą pasażera. Przy przytrzymaniu szyba opuszczała się prawidłowo, ale pojedyncze naciskanie powodowało duże wibracje i skoki. Teraz to ustało ale obawiam się że powróci ;(

• 1 miesiąc temu...

Witam

Co do szyby miałem problem że wolno chodziła lewa szyba więc wyczyściłem i było ok. Wczoraj jednak prawa opuściła się trochę i stanęła, czyszczenie nie pomogło na krótko podłączając silniczek szyby, działa bez zarzutu lecz po złożeniu, nie działa, próbowałem ręcznie kręcić linkami od szyby ustawiłem szybę w pozycji zamkniętej, i po złożeniu silniczka z tym kółkiem i linkami od szyby, ładnie szyba się opuściła i na tym koniec.

Wiele razy próbowałem różnych sposobów i tylko nie wiem do końca do czego jest ten przycisk resetujący i czy on może jakoś mi pomóc. Silniczek na krótko dział w obi strony bez zarzutu i jest wyczyszczony.

Nie chciałem zakładać nowego tematu bo już jest ich tu kilka.

Może masz tak jak u mnie było że w środku silniczka puściły kabelki doprowadzające prąd do szczotek i w dół leciała a do góry już nie. 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

ja mam problem z szyba pasazera otoz w automacie zamyka sie do gory i po zamknieciu sama opuszcza sie do polowy. recznie zamyka sie do konca i nie opuszcza sie przy otwieraniu drzwi

Edytowane przez artur350z

ja mam problem z szyba pasazera otoz w automacie zamyka sie do gory i po zamknieciu sama opuszcza sie do polowy. recznie zamyka sie do konca i nie opuszcza sie przy otwieraniu drzwi

U mnie problemem (te same objawy) okazala sie dolna czesc uszczelki przedniej szyby po stronie kierowcy, ktora byla lekko mowiac zajechana. Zawsze gdy popadal wiekszy deszcz elektronika zaczela wariowac. Odkad zostalo to wymienione, wszystko chodzi idealnie :) radze sprawdzic.

Myslac, ze to bardziej mechanika, tez chcialem poczatkowo zamawiac silniczek od drzwi i bylby to totalnie nietrafiony zakup. Jak widac nie zawsze brudny komutator musi byc winowajca.. ;)