GRZECHu Opublikowano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2007 Kiedys czytalem dosc spory artykul z porownaniem dostepnych olei na polskim rynku. Robili tam rozne testy na osad, na przewodnictwo ciepla, na zamarazanie.... itp itd w sumie wyniki roznily sie na tyle niewiele ze w podsumowaniu kolesie napisali, ze dla silnika najlepiej bedzie jak wezmiemy ten najtanszy ale bedziemy go wymieniali czesciej niz ten najdrozszy - finansowo na jedno wyjdzie a silnik skorzysta. pewnie cos w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca V6 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2007 dla silnika najlepiej bedzie jak wezmiemy ten najtanszy ale bedziemy go wymieniali czesciej niz ten najdrozszy - finansowo na jedno wyjdzie a silnik skorzysta. pewnie cos w tym jest. najtańszego nie kupuje ale zmieniam co 8 tyś, i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalony Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Dokladnie Jacku ....... ja tez co 8 tys lzmieniam olej , chociarz prawde mowiac to na tym starym mozna by jeszcze frytki usmarzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca V6 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Marcin, nasze wykresy z hamowni mówią same za siebie, tak więc uważam że dobrze robimy dobry pomysł, możemy zarobić na starym oleju hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Dokladnie Jacku ....... ja tez co 8 tys lzmieniam olej , chociarz prawde mowiac to na tym starym mozna by jeszcze frytki usmarzyc sporo jak co 8tys km? ja wlewam nowy co 3k mil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karol Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 ja wlewam nowy co 3k mil Ja co 10 000 km . Dodam , że mam niewielki przebieg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalony Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 no wlasnie zalecaja wymieniac co 10000km ja proilaktycznie wymieniam co 8 ......Wacu to Ty co 5000km zmieniasz? Karol co znaczy niewielki przebieg ? :027: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Hehe ja w Nx'ie zmieniam co 5.000km ale dlatego, że lubię maszynkę pokręcić pod czerwoną kreskę i wolę żeby była dobrze smarowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karol Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Karol co znaczy niewielki przebieg ? Pogadamy w Borsku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 no wlasnie zalecaja wymieniac co 10000km ja proilaktycznie wymieniam co 8 ......Wacu to Ty co 5000km zmieniasz? Karol co znaczy niewielki przebieg ? :027: tak co piec. przy mojej jezdzie i tym za***nym "tropiku" jaki panuje w tej strefie geograficznej to obowiazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Chlopaki ile Wam oleju wchodzi? Ja wczoraj zmienialem i wlali mi 4L i mam troszke wiecej niz polowa znacznika na bagnecie. Wlalem Mobil1 Super S 10/40 - taki byl wczesniej, 121zl z wymiana filtra i robocizna (z beczki). Ale juz tam wiecej nie pojade - w sklepie za 21zl mozna w opakowanie 1L kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca V6 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Chlopaki ile Wam oleju wchodzi? Do mojego 3.0 z 91 roku wchodzi 3.8 L i mam na bagnecie max, według mądrej książki ma wejść 4.2 L ale to za dużo, teraz jak wymieniałem to z banieczki 4 L zostało mi 200 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 U mnie ciezko w ogole jest to zmierzyc podczas wymiany bo dlugo musi stac zeby poprawnie pokazalo na bagnecie poziom, ta rurka w ktora wchodzi bagnet bardzo go brudzi przy wyciaganiu i zamazuje poziom musi z godzine postac zeby pokazalo poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karol Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Chlopaki ile Wam oleju wchodzi? Ja wczoraj zmienialem i wlali mi 4L i mam troszke wiecej niz polowa znacznika na bagnecie. Wczoraj zalałem silnik - weszło tyle , co u GRZECHa - 4 litry . Po nocy na bagnecie jest ciut pod kreską Max. Jeśli dokładnie był spuszczony stary olej , to jest oczywiste , że nowego wejdzie odrobinę więcej , stąd prawdopodobnie różnice na bagnecie mimo , że obydwaj wlaliśmy 4 litry. A teraz najważniejsze . W poście na poprzedniej stronie pomyłkowo napisałem , że zalewam Shellem , że robię tak od zawsze i jestem zadowolony . To wszystko prawda , z jednym dużym wyjątkiem : mój ulubiony olej , który polecam do Nissanów nazywa się Havoline Synthetic 5W - 40 TEXACO . Dodam , że pochodzi zawsze z ASO NISSAN YAMA w Osielsku pod Bydgoszczą . Wszystkich zainteresowanych za pomyłkę - przepraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 No wlasnie kolejny raz sie przekonalem ze ciezko zmierzyc olej, poprawny pomiar moge wykonac po paru godzinach. Po wymianie oleju - 20minut odczekalem i bylo lekko ponad polowe na bagnecie, nastepnego dnia rano byl prawie MAX. Dlugo mu schodzi nim wszystko zleci i moge dokaldnie zmierzyc, szkoda ze nie ma podzialki dla cieplego silnika jak w automatach robia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karol Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 nastepnego dnia rano byl prawie MAX. Z tego wynika , że wchodzi tyle samo oleju w naszych V6 :one: PS. Hm... Ale jacy V6 weszło tylko 3,8 litra :zdziw: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca V6 Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 PS. Hm... Ale jacy V6 weszło tylko 3,8 litra Bo ja mam troche inny silnik od Waszych, starszy i coś jest zapewne inaczej, np żeby sprawdzić stan oleju po wymianie to u mnie jest wszystko jasne po paru chwilach i naprawde dla mnie jest to dziwne że u Was trzeba czekać prawie dobe żeby była jasność, no ale jak tak piszecie to tak jest, a jeżeli chodzi o ilosć oleju to tak jak pisałem wyżej, jak mi kolo zalał 4 litry to było ponad max, było tak na drugi dzień i tak samo po miesiącu i prawie tak samo po 8.5 tyś km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karol Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Bo ja mam troche inny silnik I wszystko już jasne :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Zrobilem okolo 1800km bardzo spokojnie (dwie wycieczki w rodzinne strony) za kazdym razem sprawdzilem olej przed i po, stan sie nie zmienil. Pozniej zrobilem raz trase 400km z czego ostatnie 70KM (trasa piotrkow- czestochowa) dosc szbko - czesto obroty byly ponad 5tys i brakowalo 1/4 miarki Wiec to zalezy jak sie jezdzi (przynajmniej w moim przypadku), LPG pewnie swoje tez robi, wyzsza temperatura spalania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karol Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 LPG pewnie swoje tez robi, Głównie LPG , którego ja nie mam . Ja swój automat stale kręcę wysoko , a na bagnecie od wymiany do wymiany tj. co 10 000 km poziom schodzi najwyżej do połowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi