Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czujniki ciśnienia w kołach

JACKO29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

By ożywić dyskusję zadam kolejne pytanie. Faza 1. Na specjalnej wyważarce sprawdzone kompletne koło pod względem wyważenia, poprawnego osadzenia

na obręczy itp. Koło śmiga w obu płaszczyznach  0 / 0 . Faza 2. Do koła zostaje doparty spory wał stalowy i całość zostaje wprowadzona na obroty.

To symolacja toczenia koła po drodze. Pytanie, jakie wartości wagowe mogą występować w nowych oponach klasy premium G.Y. Ultra Grip 8.

Tego typu pomiary ujawniają błędy kształtu i struktury wewnętrznej opony. Cały zestaw został kupiony u dilera, fele, wentyle, montaż,  ok 4500 zł.

W dniu 23.04.2015 o 14:43, Karminadel napisał:

Te 7 stron pisaniny uświadczyło mnie w przekonaniu - że mój od wielu lat wybór - jazda cały roku na alumach - jest bardzo słuszny. hihihih

Nie bardzo rozumiem co mają do tego alumy?

chyba że chodziło o to że wogóle nie zmieniasz kół na zimę.

W dniu 23.04.2015 o 12:02, colins napisał:

A robiłeś te wszystkie czary dostępne w menu komputera czyli resetowanie, kalibracja itd.?

Wszystkie czary były robione, a zimowe były montowane w miejsce letnich przez serwis. Montaż czujników itd. też.

Edytowane przez chaddy

Misiek,kiedyś wywaliło mi komunikat o niskim ciśnieniu w jednym z kół,i tak było faktycznie,ale!Po dopompowaniu za cholerę nie chciał komunikat zniknąć.Wyczytałem gdzieś że czasami tak czujniki głupieją i dobrze jest nabić w koło ok.4 atm aby zaskoczyły.Tak zrobiłem i sygnał zniknął!

W dniu 23.04.2015 o 16:41, klincz napisał:

By ożywić dyskusję zadam kolejne pytanie. Faza 1. Na specjalnej wyważarce sprawdzone kompletne koło pod względem wyważenia, poprawnego osadzenia

na obręczy itp. Koło śmiga w obu płaszczyznach  0 / 0 . Faza 2. Do koła zostaje doparty spory wał stalowy i całość zostaje wprowadzona na obroty.

To symolacja toczenia koła po drodze. Pytanie, jakie wartości wagowe mogą występować w nowych oponach klasy premium G.Y. Ultra Grip 8.

Tego typu pomiary ujawniają błędy kształtu i struktury wewnętrznej opony. Cały zestaw został kupiony u dilera, fele, wentyle, montaż,  ok 4500 zł.

Możesz jeszcze spróbować fazę 3 ;) czyli wyważanie dynamiczne na samochodzie.

W dniu 23.04.2015 o 17:04, JACKO29 napisał:

Misiek,kiedyś wywaliło mi komunikat o niskim ciśnieniu w jednym z kół,i tak było faktycznie,ale!Po dopompowaniu za cholerę nie chciał komunikat zniknąć.Wyczytałem

gdzieś że czasami tak czujniki głupieją i dobrze jest nabić w koło ok.4 atm aby zaskoczyły.Tak zrobiłem i sygnał zniknął!

no tylko te letnie jak je założylem spowrotem to miały praktycznie po 4 atm. bo tyle fabryka pompuje do transportu ... :) Edytowane przez chaddy

W dniu 23.04.2015 o 16:55, chaddy napisał:

Nie bardzo rozumiem co mają do tego alumy?

chyba że chodziło o to że wogóle nie zmieniasz kół na zimę.

Chodzi o to - co tam już kiedyś pisałem - że JA uważam bez sensu bawienie się w dwa komplety kół. Zmieniam zawsze tylko opony (zima/lato) i cały rok jeżdżę zawsze (już >10 lat) na fabrycznych aluminiowych cały rok. Nic na tym nie ucierpiały - teraz też na fabrycznych 19". Tym sposobem i samochód ładnie wygląda :thumbsup: i problemów z czujnikami nie ma, i wydatku na te czujniki, a może wizyta w ASO (i znów kasa, kasa), i wydatku na zakup felg itd. - po drugiej stronie jest tylko argument, że nie musze za to wydawać dwa razy w roku po 80zł za zmianę opon.

Ja tam lubię zmieniać buty, a nie tylko podeszwy ;). Każdy sposób dobry który się sprawdza :).

Edytowane przez chaddy

Panie Colins jest jeszcze Faza '4' regeneracja zawieszenia. Masy nie zrównoważone wyrażone są w kilogramach. Wydruki z wyważarki kierowane były na drukarkę igłową więc kiepsko widać. Jazda na 19" w minusowych temperaturach to jazda drezyną. Na dodatek miejski tor przeszkód, kraty ściekowe,kanałki, hopki, przejazdy tramwajowe i kolejowe.

post-83146-0-37316400-1429890612_thumb.jpg

Edytowane przez klincz

Nic tam nie widać na tym wydruku. Z propozycją wyważania dynamicznego, to NIE był żart. W tak dużym mieście jak Poznań chyba znajdzie się choć jeden warsztat, który oferuje taką usługę, co? :devil:

Natomiast co do kół i niezadowolenia z rozmiaru, to sprzedaj to w czorty i kup mniejsze laczki. Są maniacy, którzy lubią dowartościowywać się większymi felgami więc ze sprzedażą 19-calówek nie będziesz miał problemu. A potem kupisz sobie np.17'' i jeszcze na oponki nieco zostanie. :devil:

• Upvote 1

Tak się składa że często wyważam (nie koła) i coś tam wiem na ten temat. Moim zdaniem wyważarki do kół są mało dokładne i nastawione na przerób a nie

dokładność. Tą sytuację pogorszyła masa ok 18 g jaką stanowi czujnik czyniąc obręcz nie symetryczną wagowo. Gostek stojący przy maszynie i bez

refleksyjnie klepie ciężarki gdzie mu komputerek powie. Jest dobrze dla obrotów przy których wyważał, ok 300 O/m. W samochodzie koło śmiga 5 razy

szybciej tworząc po drodze sporo harmonicznych. Na to nakładją się wady produkcyjne opon i robi się wesoło. Potwierdza to sposób rozłożenia ciężarków

na kołach na których odebrałem samochód. te są OK.

Podaję link który pokazuje bicie opony klasy premium.

https://youtu.be/aRqgpffcMGM

Dlatego ja po zakupie felg 18" Nissana,opon premium i majac czujniki Nissana udalem sie do jednego z najlepszych miejsc w miescie aby mi poskladali cale kola do kupy i dodalem oddajac wszystko, ze zalezy mi na jakosci a nie cenie. Przeciez nie bede skapil pary zlotych zeby pozniej problemy z kolami miec.

Dobra, nie filozuj ;) tylko mi tu lepiej doradź co tam ciekawego można zobaczyć w tym Twoim Toruniu w długi majowy weekend? :)

Wskazane atrakcje dla dzieci. Bo jeśli chodzi o mnie, to będę wypatrywał Twojej żony w QQ. :D  ;)

W razie czego poproszę o wskazówki na priv. :0recourse:

--------------------------------------------------------------------

PS.

Żeby nie było żem cham, :D  pragnę napisać, że Gregsonik udzielił mi na priv parę cennych porad na temat pięknego miasta jakim jest Toruń.

Za co serdecznie (i publicznie) mu dziękuję. :0recourse:

Edytowane przez colins

A Ty colinsie wybierasz się do nas ze szwagrem ?

Jak tak to żeby było na temat "ciśnienia" .. ..  i Wasze podtrzymać, trzeba nam specjalną "trasę turystyczną ułożyć " :D

• Upvote 1

Nie, nie, szanowny kolego. Jadę z rodzinką do rodzinki mieszkającej w Toruniu. Ze szwagrem to będę w wakacje spożywał rakiję. :dribble:

A tymczasem także Tobie dziękuję za porady, które otrzymałem na priv. :wave:

Ulżyło mi ...

bo myślałem ,że przyjeżdżasz do ojca dyrektora .... po błogosławieństwo przed wyborami prezydenckimi ;)

W dniu 25.04.2015 o 10:57, colins napisał:

Nie, nie, szanowny kolego. Jadę z rodzinką do rodzinki mieszkającej w Toruniu. Ze szwagrem to będę w wakacje spożywał rakiję. :dribble:

A tymczasem także Tobie dziękuję za porady, które otrzymałem na priv. :wave:

A gdzież to tą rakiję będziecie smakować???

No tego to się akurat domyśliłem :D

Interetete mnie city

A  ja do TRigoru,więc  nalotu Ci nie zrobię :angry:

A ja bylem raz w Chorwacji -na wakacjach, nie w pracy :), i jakos kraj malo mi sie podobal. Nie wiem co wy widzicie w tej Chrwatskiej republice.

Ciepło...zawsze i woda jak w czajniku,anie jak w chłodziarce

W dniu 25.04.2015 o 20:19, JACKO29 napisał:

Ciepło...zawsze i woda jak w czajniku,anie jak w chłodziarce

I co w tym fajnego ,nawet ochłodzić się nie możesz  :devil:  A na poważnie ,w Chorwacji jest co wypić i sery spoko na zagrychę u górali  ;)

Pytam bo mi pomyslow juz brakuje gdzie mozna na wakacje wyjechac z rodzinka. Zeby bylo do wypoczynku i do zwiedzania

Norwegia kolego szanowny ;) .